Cat de utile sunt merele pentru organism?

Merele sunt cel mai raspandit fruct la noi. Nu sunt doar extrem de gustoase, ci si extrem de utile. Se pot scrie carti intregi despre proprietatile benefice ale merelor.

Merele contin:

– Zahar (de la 5 la 15%).

– Fibre (0,6%).

Publicitate

– Vitaminele A, C, B 1 , B 2 , B 6 , P, E. Merele au cu 50% mai multa vitamina A decat citricele. Merele contin si vitamina B 2 – este mai multa in mere decat in alte fructe. Se mai numeste si „vitamina apetitului”. Este esentiala pentru digestia si cresterea normala.

– Caroten.

– Oligoelemente: potasiu, sodiu, fier, mangan, calciu, magneziu, sulf, aluminiu, bor, vanadiu, molibden, nichel, fluor, crom, zinc!

– Amidon (0,9%).

– Pectine (0,27%).

– Acizi organici (0,3-0,9%).

Deci, de ce sunt utile aceste substante si merele in general?

10 beneficii pentru sanatate ale merelor

1. Merele reduc nivelul de colesterol din sange si previn dezvoltarea aterosclerozei.

Datorita continutului ridicat de pectina si fibre vegetale, merele scad nivelul colesterolului din sange. Un mar cu coaja contine 3,5 g de fibre, ceea ce reprezinta mai mult de 10% din necesarul zilnic al unei persoane. Un mar decojit contine 2,7 g de fibre. Moleculele de fibre insolubile se ataseaza de colesterol si ajuta la eliminarea acestuia din organism. Astfel, reduc riscul blocarii vaselor de sange de catre placile de colesterol.

In plus, pectina intareste peretii vaselor de sange si ajuta la prevenirea dezvoltarii aterosclerozei.

Citeste si articolul :   Cancerul este o boala ascunsa: 12 simptome pe care toata lumea le trece cu vederea

Consumul a 2 mere pe zi scade nivelul colesterolului cu 16%. Si daca, pe langa aceasta, mananci 1 ceapa pe zi si bei 4 cani de ceai verde, atunci riscul de infarct miocardic este redus cu 32%.

2. Merele ajuta la normalizarea digestiei

Fibrele alimentare, despre care am vorbit mai sus, nu numai ca ajuta la mentinerea nivelului de colesterol din sange, dar previne si constipatia. Pectina ajuta la a face fata diareei (diaree). Pectina absoarbe toxinele si otravurile din intestine, ii stimuleaza peristaltismul (contractiile), previne procesele de fermentatie, formarea calculilor biliari.

Merele sunt considerate un bun remediu natural pentru indigestie. Si datorita continutului ridicat de vitamina G, sunt bune de folosit pentru a creste pofta de mancare.

Merele sunt bune de mancat pentru a preveni greata si varsaturile.

3. Merele sunt utile pentru carente de vitamine (hipovitaminoza)

Merele sunt folosite pentru beriberi, anemie, deoarece contin o multime de vitamine si oligoelemente. Din sucul de mere acre se obtine un extract de fier acid malic, care este folosit pentru anemie.

Sucul de mere contine o multime de elemente hematopoietice – fier si mangan. Contine potasiu, sodiu si calciu in proportii optime, prin urmare intareste bine sistemul cardiovascular.

4. Merele au un efect general de intarire

Merele au efect tonic si cresc rezistenta organismului la radiatii. Ele intaresc sistemul imunitar.

Sucul de mere are un efect reparator bun. Este foarte util pentru cei care duc un stil de viata sportiv, precum si pentru persoanele cu travaliu mintal si pentru cei care duc un stil de viata sedentar.

Citeste si articolul :   Beneficiile ascunse ale bananelor, in special cele cu pete negre

Continutul ridicat de zaharuri (in principal fructoza) si acizi organici contribuie la normalizarea metabolismului si la refacerea organismului dupa efort fizic.

Sucul de mere este foarte util pentru pacientii care au avut un infarct si ii ajuta in perioada de recuperare. Dar trebuie amintit ca multe substante utile care se afla in sucul de mere proaspat stors nu se pastreaza mult timp (1-2 ore) si nu sunt depozitate deloc in sucul industrial ambalat si in compot.

5. Merele sunt bune pentru diabet

In ciuda faptului ca merele contin o multime de zaharuri, acestea sunt utile pentru diabetici, deoarece zaharurile din mere sunt reprezentate in principal de fructoza si nu provoaca suprasaturarea sangelui cu zahar (asa-numita hiperglicemie).

6. Merele normalizeaza metabolismul

Merele restabilesc metabolismul, normalizeaza echilibrul sarii, ajuta la intinerirea organismului si incetineste procesul de imbatranire.

Pulpa merelor este utila pentru pacientii care au suferit o interventie chirurgicala. Creste capacitatea organismului de a accelera vindecarea suturilor si activitatea sa imunitara.

7. Merele sunt bune pentru creier

Macronutrientii de fosfor continuti in mere stimuleaza activitatea creierului si intaresc sistemul nervos. Prin urmare, daca suferi de insomnie, atunci incearca sa mananci un mar sau sa bei un pahar de suc de mere inainte de a te culca.

Este util sa dai suc de mere unui copil plangacios – are un efect calmant.

Citeste si articolul :   Care sunt nevoile energetice ale organismului in functie de varsta

8. Merele protejeaza impotriva cancerului

Coaja unui mar contine o cantitate mare de quercetina antioxidanta, care, impreuna cu vitamina C, impiedica radicalii liberi sa aiba un efect daunator asupra organismului.

Pectina si fibrele insolubile au si efecte anticancerigene. Ele previn constipatia si elimina substantele nocive din organism. Astfel, ele reduc probabilitatea de a dezvolta cancer de colon – flagelul civilizatiei moderne, cauzat de consumul excesiv de alimente rafinate, nenaturale.

9. Merele au proprietati dezinfectante

Fitoncidele din  mere sunt active impotriva agentilor patogeni ai dizenteriei, Staphylococcus aureus, Proteus, virusurile gripale A. Activitatea antimicrobiana a fitoncidelor creste de la periferia fructului spre centru.

Merele prezinta proprietati antitoxine, dezinfecteaza cavitatea bucala, protejeaza dintii de carii si elimina halitoza. Mai mult decat atat, fructele necoapte au proprietati dezinfectante mai mari decat cele mature.

10. Merele curata organismul de toxine si toxine

Pectinele leaga si elimina sarurile metalelor grele (arsen, plumb) din organism.

Merele previn formarea acidului uric. Prin urmare, sunt utile pentru guta, reumatism cronic. Datorita efectului lor diuretic, merele ajuta si la eliminarea substantelor nocive din organism.

Merele contin acid clorogenic, care, impreuna cu pectina, ajuta la eliminarea sarurilor oxalate din organism.

Publicitate

Autor