Functiile noastre cognitive, inclusiv memoria, depind de ceea ce mancam in fiecare zi. Un numar tot mai mare de cercetari sugereaza ca, pentru a imbunatati functia creierului, este necesar sa se adauge alimente pe baza de plante in dieta, care sunt bogate in fitonutrienti care previn dezvoltarea multor boli. Iata cateva alimente care pot imbunatati memoria si alte abilitati mentale la orice varsta.
Fructe de padure si avocado
Fructele de padure, in special afinele si strugurii, sunt bogate in antioxidanti care protejeaza creierul de efectele nocive ale stresului oxidativ, previn imbatranirea prematura a celulelor si dementa. Avocado este bogat in grasimi mononesaturate, care afecteaza pozitiv sanatatea creierului, a inimii si a vaselor de sange prin scaderea nivelului de colesterol „rau” din sange.
Legume
Cele mai sanatoase legume pentru memorie sunt sfecla si verdeata cu frunze verzi inchis , cum ar fi spanacul, rucola, broccoli si kale . Sfecla este bogata in nitrati benefici, care dilata vasele de sange, permitandu-le sa oxigeneze mai bine creierul, in timp ce legumele cu frunze contin acid folic, care imbunatateste memoria si reduce inflamatia din creier.
Produse din cereale integrale
Deoarece celulele creierului functioneaza cu glucoza, au nevoie de o aprovizionare constanta cu aceasta. Carbohidratii complecsi, care sunt bogati in cereale integrale, asigura o aprovizionare lenta si constanta cu glucoza creierului. In plus, cerealele integrale contin o cantitate mare de acid folic si alte vitamine B care au un efect pozitiv asupra functiei cognitive.
Publicitate
Peste si fructe de mare
Pestii grasi precum somonul, pastravul, macroul, heringul si sardinele sunt incarcati cu acizi grasi omega-3 sanatosi pentru creier si inima, care pot imbunatati memoria atunci cand sunt consumati doar de doua ori pe saptamana. Fructele de mare (stridii, scoici, raci, creveti si homari) sunt surse bune de vitamina B12, un nutrient care previne pierderea memoriei odata cu varsta.
Ulei de masline, nuci si susan
Uleiul de masline contine multi antioxidanti si grasimi mononesaturate, care reduc nivelul de lipoproteine cu densitate scazuta, protejand astfel inima si creierul de dezvoltarea bolilor periculoase. Nucile sunt bogate in acizi grasi omega-3, iar susanul este o sursa bogata de tirozina, care este folosita pentru a produce dopamina, care este necesara pentru o buna functionare a memoriei si o atentie sporita.
Rozmarin, menta si sofran
Rozmarinul si menta cresc fluxul de sange catre creier, imbunatatind concentrarea si memoria. Iar sofranul are un efect pozitiv asupra memoriei persoanelor cu dementa usoara pana la moderata si boala Alzheimer.
Publicitate