Bolile tomatelor: care sunt cele mai paguboase si cum le tratam

Atunci cand nu prevenim imbolnavirea plantelor, recolta nu poate fi pierduta. Fiecare zona climatica are propriile boli specifice tomatelor. Este important ca gradinarul sa stie acest lucru.

Petele albe

Una dintre cele mai frecvente boli ale tomatelor sunt aceste pete mici de culoare alb murdar, cu o margine intunecata care apar pe Frunze si tulpina. Cand frunzele si tulpina se infecteaza, se usuca, devin maro si apoi mor. Boala, de regula, incepe cu frunzele inferioare, apoi trece la frunzele superioare. Randamentul productiei scade brusc.

Preventia si combaterea patarii albe a frunzelor la tomate:

Publicitate

Cele mai bune tehnici de preventie sunt strangerea si distrugerea resturilor vegetale. O alta tehnica de preventie este rotatia culturii dupa 2-3 ani.

Fungicide pentru combaterea patarii albe a frunzelor de tomate:

Zytron: Este un fungicid din extract de plante, are actiune sistemica si de contact, stimuleaza cresterea plantelor si si a productiei de fitoalexina, ceea ce ajuta sistemul de aparare al plantei.

Merpan 50 WP: Acest fungicid face parte din grupa ftalmidelor, contine 50% captan, are actiune preventiva, protectiva si de eradicare impotriva unui spectru larg de ciuperci.

Alcupral 50 PU: Are actiune fungicid-bactericida de contact, gradul de eficienta este ridicat.

Pata bacteriana neagra

Aceasta boala infecteaza frunzele si petiolele rosiilor, asupreste tulpinile si rodurile. Pe petioli si tulpini apar pete negre, alungite. Cele de pe Frunze apar spre marginea frunzei, de-a lungul.

Citeste si articolul :   Cum sa cureti usor rosturile de la gresie fara sa deteriorezi chitul

Aceasta boala poate aparea si in faza de rasaduri.

Lupta impotriva petelor bacteriene are acelasi mechanism ca si impotriva petelor albe.

Picior negru

Aceasta boala afecteaza de obicei rasadurile de plante. La rasaduri, partea inferioara a tulpinii lor incepe sa se innegreasca, iar in tesuturi apar subtieri filamentoase. Aceasta boala apare atunci cand exista un exces de umiditate nu numai in sol, ci si in aer.

Pentru a proteja rasadurile de piciorul negru trebuie sa:

-dezinfectati solul folosit

-udarea trebuie sa fie moderata, iar aerisirea frecventa

-evitati umbrirea

-pansament obligatoriu pentru seminte

Putregaiul florilor

Putregaiul florilor este o boala cu caracter fiziologic, care se dezvolta sub influenta evaporarii intensive a umiditatii din fruct de pe intreaga sa suprafata. De regula, acest lucru se intampla cand vremea este uscata si calda, umiditate relativ scazuta, in plus, exista o lipsa de umiditate a solului. In acest caz, in varful fructului apare o zona cu pete maronii dure si uscate, care afecteaza intregul tesut al rosiei.

Publicitate

Principalele masuri de combatere ale acestui putregai sunt irigarea adecvata si aerarea suficienta a solului.

Putregaiul fructelor

Putregaiul fructelor de tomate este cauzat de o varietate de agenti patogeni care incep sa apara in momentul coacerii. Fructele afectate se pot prabusi foarte repede. Putregaiul se poate dezvolta mult mai repede datorita cresterii umiditatii si temperaturii aerului.

Citeste si articolul :   Par facial? Trucul miracol de a-l face sa dispara in mod natural

Prevenirea si combaterea atacului putregaiului fructelor de tomate:

Trebuie sa tineti cont neaparat de faptul ca putregaiul fructelor de tomate poate aparea pe terenuri grele sau cu drenaj deficitar.

Fungicide pe care le puteti folosi impotriva putregaiului fructelor de tomate:

Merpan 50 WP – Acest fungicid face parte din grupa ftalmidelor, contine 50% captan, are actiune preventiva, protectiva si de eradicare impotriva unui spectru larg de ciuperci.

Teldor – un fungicid cu actiune de contact si local sistemica pentru combaterea putregaiului cenusiu la vita de vie, legume, capsun, flori ornamentale si a moniliozelor la pomii fructiferi.

Bolile tomatelor – Mana

Mana este o boala care ataca majoritatea fructelor si legumelor (ardei, vinete, cartofi, castraveti, rosii). Provoaca pagube mari si este cea mai intalnita boala la tomate.

Cauze: ploi, umiditate atmosferica ridicata, aerisire deficitara.

Cum se manifesta?

Boala apare pe toate organele plantei: frunze, tulpini, flori, chiar si frunct.

Primul semn al aparitiei manei il vedem pe frunze, unde apar pete care la inceput au culoare verde – galbuie, iar mai apoi, se brunifica si se usuca. Daca umiditatea din aer este ridicata, pe partea inferioara a frunzelor apare un puf albicios.

Daca apare pe tulpina, o identificam dupa petele brune. De asemenea, tulpina se frange usor si uneori putrezeste.

Citeste si articolul :   Cum trebuie depozitate aceste alimente pentru a le putea consuma cat mai mult timp?

Aparitia manei pe fructe o identificam la nivelul de insertie al pedunculului (codita) sub forma unor pete circulare care se extind si se brunifica cuprinzand intregul fruct.

Cum tratam planta afectata de mana?

Daca depistati mana, rupeti toate fructele si frunzele afectate iar apoi distrugeti-le. Este important sa nu intre in contact cu alte plante sanatoase, inclusiv foarfeca cu care ati taiat planta bolnava trebuie dezinfectata.

Nu cultivati rosii langa cartofi sau pe un sol pe care au fost cultivati cartofi in anul anterior, deoarece fac parte din aceeasi familie si au aceleasi boli.

Se realizeaza tratamente cu unul dintre urmatoarele produse: Ridomil – este un tratament de tip sistemic si il putem folosi doar pana ce fructele incep sa se coaca, deoarece necesita o perioada de repaus de minim 10-14 zile; Bravo 500 SC 0,15% – este un tratament prevenitv, iar timpul de asteptare de 3 zile; Alcupral 50 PU.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.