Cum trebuie depozitate aceste alimente pentru a le putea consuma cat mai mult timp?

Data de expirare imprimata pe ambalaj nu este intotdeauna cel mai bun ghid, deoarece unele alimente raman delicioase si proaspete mult mai mult decat ne putem imagina. Dar numai cu depozitare adecvata. Iata cateva alimente pe care le puteti stoca in siguranta in cantitati mari, deoarece durata lor de valabilitate depaseste orice asteptare.

Paste

Pastele uscate, in special din grau dur, pot fi pastrate in camara pana la cinci ani fara a dobandi un gust ranced si miros neplacut. Dar numai daca locul de depozitare este uscat, intunecat si racoros, iar pastele sunt intr-un recipient ermetic inchis. Pastele cu aditivi alimentari si coloranti isi pastreaza gustul si mirosul initial doar 6-8 luni.

Conserve de carne

Conservele de carne si pestele in conserve se vor pastra bine la loc racoros timp de 2-4 ani, cu conditia sa nu fie expuse la lumina directa a soarelui. Asadar, daca folositi adesea conserve la gatit, puteti face aprovizionare mare fara sa va faceti griji.

Citeste si articolul :   Inflamatia colonului: 8 alimente de evitat

Ceai

Ceaiul poate fi pastrat destul de mult timp. Nu la nesfarsit, asa cum cred multi oameni, ci pentru o lunga perioada de timp – aproximativ un an si jumatate in pungi si aproximativ doi ani daca ceaiul este cu frunze mari. Se recomanda pastrarea ceaiului intr-o camera intunecata, uscata, intr-o cutie etansa (de preferinta metalica).

Publicitate

Publicitate

Leguminoase

Leguminoasele uscate, precum fasolea, nautul, mazarea, lintea si asa mai departe, raman comestibile aproximativ zece ani, dar, din pacate, isi pierd gustul si substantele nutritive in timp. Prin urmare, expertii recomanda pastrarea lor timp de 3-4 ani intr-un loc racoros si uscat. Intr-un mediu umed, leguminoasele se pot deteriora in sase luni.

Mierea

Mierea in borcane de sticla cu un capac etans poate fi pastrata timp de zeci de ani. Dar gustul si aroma ei vor depinde de mediul in care a fost depozitat. Din cauza caldurii, luminii si umiditatii, mierea isi poate pierde partial sau complet (in functie de termenul de valabilitate) aroma neobisnuita floral-erbacee, dar va ramane totusi comestibila.

Citeste si articolul :   Nicusor Dan, despre targurile de Craciun si Paste din Bucuresti: „Daca ai doi copii la scoala si nu-ti ajung banii, nu te duci in vacanta in Dubai"

Branza parmezan

Aceasta branza tare in forma tocata fin sau rasa se pastreaza la frigider aproximativ un an (pentru branza, aceasta este o perioada destul de lunga), fara a-si pierde gustul, aroma si proprietatile nutritive. Daca lasati parmezanul intr-o bucata mare intreaga, termenul de valabilitate al acestuia se va reduce la jumatate.

Ulei vegetal

Uleiul vegetal, cu exceptia semintelor de in, ramane „in viata” aproximativ doi ani daca este pastrat intr-un loc intunecat, racoros, la temperatura camerei. Este indicat sa pastrati uleiul intr-o sticla de sticla  mai degraba decat intr-o sticla de plastic, astfel incat sa nu-si piarda gustul si aroma.

Publicitate

Autor