Sfaturi pentru gradinarii incepatori! Atentie! 5 Greseli ce trebuie evitate

Este asa de minunat sa poti sa iti plantezi propria gradina si sa te bucuri de roadele ei, dar gradinaritul nu este doar sa plantezi si sa uzi. Trebuie sa stii cum sa iti mentii plantele sanatoase si departe de toti daunatorii.

Iata ce greseli pot face gradinarii incepatori!

Udarea excesiva

Sunt plante care urasc sa stea umede. Din cauza apei in exces, radacinile lor pot creste mai mult de cat este nevoie si ajung la apa din substraturile solului. Nu trebuie sa ai pamantul mereu ud. Udati planta pentru cateva momente, dupa care treceti la urmatoarea planta.

Plantele proaspat sadite trebuie udate in fiecare zi pentru a reusi sa se fixeze in sol. Plantele deja fixate in sol, trebuie udate 1-2 ori pe saptamana. Daca vremea este calduroasa, udam de mai multe ori, dar nu cand straluceste soarele.

Publicitate

De tinut minte! Apa in exces poate produce infectii fungice s-au putrezire.

Citeste si articolul :   Sfintii 40 de mucenici din Sevastia: 3 lucruri pe care nu trebuie sa le faci pe 9 Martie

Udare insuficienta

Chiar daca sunt plante care nu le place foarte multa umezeala, atunci cand culturile sunt ofilite s-au pamantul s-a intarit, trebuie sa ajutam pe mama natura. Desi apa in exces nu este buna, atunci cand lasi plantele sa se usuce putin, radacinile acestora se dezvolta mai adanc si au nevoie de si mai multa apa pentru a supravietui.

Publicitate

Semnele de udare insuficienta pot fi:

-ofilirea fruzelor si tulpinilor

-pamant uscat, crapat

-cresterea oprita

Fertilizarea excesiva

La fel ca si in cazul apei, trebuie sa existe un echilibru si atunci cand vine vorba de fertilizare. Ingrasamantul in exces va arde plantele. Fertilizarea trebuie facuta in functie de cultura, dar si de sol. Fertilizarile ar trebui facute toamna sau cu cel putin 6 saptamani inainte de cultivare. Fertilizarea cu gunoi de grajd trebuie facuta pe vreme racoroasa, altfel riscati sa ardeti plantele. Varul folosit incorect poate, de asemenea sa arda plantele.

Citeste si articolul :   Sfaturi utile. Nu faceti aceste greseli atunci cand spalati rufele

Plantarea prea devreme

O alta greseala a gradinarilor incepatori este aceea de a planta mai devreme decat trebuie. Multe culturi sunt plantate dupa ultima data a inghetului. Rosiile, ardeiul s-au dovleceii nu sunt rezistente la inghet si vor muri.

Plantarea prea aproape

Ca si in cazul omului, plantele au nevoie sa respire. Este foarte usor sa plantezi multe plante in gradina ta, dar trebuie sa tineti cont si de nevoile lor. Chiar daca plantele sunt micute atunci cand le plantati, ganditi-va ca ele in cateva luni nu vor mai fi la aceleasi dimensiuni. Supraaglomerea atrage multe probleme precum mucegaiul la rosii si dovleceii. De asemenea, va fi dificil de recoltat.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.