De ce nu ar trebui sa puneti oua pe usa frigiderului

Ouale sunt un produs care necesita o „ingrijire” speciala. Datorita compozitiei speciale si a echilibrului vitaminelor din ele, depozitarea lor trebuie abordata foarte responsabil. Cu toate acestea,  sunt unul dintre cele mai frecvent utilizate si preferate alimente din bucatarie.

Cu toate acestea, a devenit acum clar ca modul traditional de depozitare a oualor pe usa frigiderului nu este deloc corect. Este chiar de-a dreptul periculos.

Potrivit oamenilor de stiinta, au existat unele dintre cele mai bune optiuni cu care putem pastra ouale in mod corespunzator si pentru o lunga perioada de timp.

Expertii recomanda sa nu depozitati ouale in frigider. Daca acest lucru nu este posibil, se pot utiliza urmatoarele standarde de depozitare:

Publicitate

– temperatura 1-3 ° – cea mai optima temperatura de depozitare; in acest caz, durata de valabilitate a oualor cumparate poate fi de pana la 30 de zile, iar ouale domestice – 90 de zile;

– temperatura 5-10 ° – depozitarea oualor nu mai mult de 21 de zile;

Citeste si articolul :   Ajun de Sfantul Dumitru 2020. Ce trebuie sa faci pe 25 octombrie pentru a fi sanatos tot anul

– temperatura de 10 ° si peste – in astfel de conditii ouale pot fi depozitate cel mult 1 saptamana.

Umiditatea joaca, de asemenea, un rol important  – nu trebuie sa depaseasca 75%.

Iata unde este cel mai bun loc pentru depozitarea oualor in frigider:

Majoritatea producatorilor de frigidere au un spatiu dedicat pe usa pentru pastrarea oualor. Dar oamenii de stiinta au descoperit ca locatia usii frigiderului nu este cea mai buna optiune.

Publicitate

Acest lucru se datoreaza faptului ca durata de valabilitate a oualor in acest caz va fi redusa semnificativ din cauza schimbarilor frecvente de temperatura la deschiderea si inchiderea frigiderului.

Cand frigiderul este inchis, mancarea se afla la aceeasi temperatura. Cand usa este deschisa, un val de aer cald patrunde in oua, care le schimba compozitia chimica.

Cel mai bun loc pentru depozitarea oualor este in compartimentul pentru fructe si legume sau in cele mai joase locuri  din frigider. Acest lucru se datoreaza faptului ca temperatura din aceasta parte a frigiderului este cea mai scazuta, prin urmare durata de valabilitate a alimentelor creste.

Citeste si articolul :   Uite de ce trebuie sa iti incepi ziua cu un pahar de apa si o banana

Pentru depozitarea pe termen scurt, puteti utiliza si raftul din mijloc – alimentele nu au o temperatura medie. Dar, in acest caz, se recomanda depozitarea oualor intr-o cutie de carton sau in recipiente de plastic, deoarece cojile de oua absorb bine mirosurile altor produse. Prin urmare, dupa gatit, gustul se poate schimba.

Inainte de a lasa ouale in frigider, verificati cu atentie integritatea cojilor lor. Chiar si fisurile mici pot provoca un miros urat (si stim cu totii cat de rau miros ouale putrede).

Depozitarea corecta va va ajuta sa prelungiti durata de valabilitate a oualor. Numai alimentele proaspete pot fi sigure si sanatoase.

Sfaturi importante!

Inainte de a incepe sa gatiti ouale pe care le-ati depozitat la frigider de ceva timp, este recomandat sa le tratati cojile cu otet si apoi sa le uscati bine. Acest lucru va igieniza suprafata oului si il va proteja de bacteriile daunatoare care pot patrunde in alimentele pe care intentionati sa le gatiti si sa le consumati.

Autor