Ce legume nu ar trebui sa fie plantate langa rosii?

Ce inseamna pentru tine termenul de companie de plante? Daca o descoperi, sa stii ca este o tehnica de cultivare care consta in asocierea judicioasa a diferitelor plante in aceeasi gradina   pentru a le promova cresterea si protectia reciproca.  In loc sa cultive o singura specie intr-o zona, aceasta tehnica ajuta la diversificarea plantelor si incurajeaza interactiunile benefice intre ele. In cazul rosiilor , trebuie sa stiti ca aceasta planta de solanacee este cunoscuta a fi un bun insotitor de crestere pentru multe legume, dar si ca are dusmani redutabili. Dintre acesti inamici, unele legume pot fi considerate cele mai rele, deoarece ar putea chiar compromite intreaga recolta. De aceea este important sa stii ce legume sa nu plantezi langa rosii.

Porumbul

Viermele de porumb este la fel de distructiv pentru rosie pe cat poate fi pentru porumbul insusi. Intr-adevar, aceasta larva de molii, cunoscuta stiintific sub numele de Heliothus zea, se hraneste cu toate partile stiuletului de porumb, omorand  complet recolta. De asemenea,  poate ataca  rosai, facand carnea complet necomestabila.

Citeste si articolul :   Ce trebuie sa faci pana de Boboteaza ca sa iti mearga bine tot anul

Fenicul

Aceasta leguma cu aroma de anason nu are multi prieteni in gradina. Mai multi profesionisti recomanda, de asemenea, sa-l cresti singur sau intr-un  ghiveci. Si din motive intemeiate, conform credintei larg raspandite, dar nu sustinute de stiinta, radacinile sale elibereaza o substanta chimica care inhiba cresterea plantelor din jurul sau.

Vanata

Atat rosiile, cat si vinetele sunt solanacee, dar nu ar trebui sa fie cultivate una langa alta. Ambele plante sunt susceptibile la aceeasi boala,  care se poate raspandi cu usurinta de la una la alta.

Cartofi

La fel ca si vinetele, cartofii , precum rosiile, sunt, de asemenea, sensibili la boli similare, care se pot raspandi prin sol. Plantarea acestor doua plante una langa alta poate creste probabilitatea transmiterii bolii. In plus, recoltarea neindemanatica a cartofilor poate deteriora radacinile rosiilor si poate afecta cresterea acestora.

Nuc

Acest copac, crescut pentru lemnul sau, este un alt vecin nedorit pentru plantele de tomate. Acest lucru se datoreaza faptului ca nucul produce o substanta chimica numita juglona, care poate fi toxica in contact cu oxigenul pentru multe plante, inclusiv pentru rosii.

Citeste si articolul :   8 alimente mai eficiente ca pastilele din farmacii

Aceasta lista neexhaustiva de plante ar trebui evitata in imprejurimile imediate ale plantelor tale de tomate, daca vrei sa poti obtine o recolta buna. Dar nu totul este sumbru. Compania cu rosia nu se limiteaza la evitarea asocierilor nepotrivite . Anumite plante pot fi intr-adevar foarte bune insotitoare, imbunatatind calitatea si aroma legumelor culese. De aici importanta de a sti ce legume sa plantezi langa rosii pentru a obtine cea mai buna asociere posibila.

Busuioc

Dintre plantele care influenteaza pozitiv rosiile, busuiocul este probabil cel mai cunoscut insotitor. Nu numai ca ajuta la controlul daunatorilor precum mustele albe, tripsul si afidele, dar adauga si o aroma bogata gustului lor prin impartirea nutrientilor in sol.

Ceapa si usturoiul

Sunt plante insotitoare excelente pentru tomate. Mirosul lor puternic ii protejeaza de daunatori, cum ar fi moliile.

Sparanghel

In gradina, sparanghelul si rosiile sunt adevarati aliati: produc substante chimice care descurajeaza insectele daunatoare, specifice unele altora. Pe de o parte, sparanghelul produce o substanta chimica care respinge nematozii cu noduri de radacina, care sunt insecte daunatoare ale rosiilor, deoarece ataca radacinile. Pe de alta parte, rosiile emit solanina, o substanta care alunga gandacii care pot dauna sparanghelului.

Citeste si articolul :   Modalitati eficiente de curatare si dezinfectare a chiuvetelor de bucatarie

La aceasta lista, puteti adauga spanacul, rucola, salata verde, patrunjelul si menta, care sunt, de asemenea, plante insotitoare excelente pentru rosii.

Autor