Stiti diferenta dintre ceapa rosie, cea alba si cea galbena? Fiecare tip are o utilizare specifica

Nu doar culoarea se schimba. Diferenta este vizibila si in textura si aroma. Fiecare ceapa are propriile sale particularitati. Si fiecare fel de mancare necesita un anumit tip de ceapa. Afla ce le deosebeste una de cealalta pentru a le gati mai bine!

Cand cumparati ceapa, asigurati-va ca le verificati duritatea si fermitatea. Daca sunt suficient de grele in mana, nu ezitati sa le luati. Evitati sa cumparati altele prea moi, care arata suspecte sau care au un miros puternic inainte de a le curata. In general, acestea sunt semnele care sugereaza ca ceapa este veche sau putreda.

Ceapa galbena

Este cu siguranta cea mai populara si comuna varietate in bucatarie. Cultivata in toata lumea, numita si „ceapa paioasa”, este un condiment universal care pune in valoare o varietate de preparate: tocanite, sosuri, gratinate, supe  etc. Se remarca prin gustul sau bine pronuntat si echilibrat, uneori  iute , alteori dulce. Perfect pentru gatit, poate fi usor caramelizat si combinat cu retete picante si acide pentru a le indulci. In general de dimensiuni mici, cu o piele destul de tare si un invelis carnos, ceapa galbena este mai delicata la gust decat altele. Prin urmare, sunt foarte versatile si potrivite atat pentru prajit, cat si pentru gatit. Ca bonus, se pastreaza mai mult decat ceapa rosie. Pastrati-le ferite de lumina, intr-un loc racoros si uscat.

Ceapa alba

Daca este mai putin frecventa decat precedenta in bucatarie, este in principal pentru ca apare doar pe vreme calda, primavara si mai ales vara. Numita si „ceapa noua”, ceapa alba este adesea de dimensiuni mici, cu o coaja subtire si o pulpa foarte concentrata in apa. Are particularitatea de a fi foarte crocantna. Bogata in sulf si zahar, emana un miros puternic care irita putin ochii, dar aroma sa este mai blanda si mai putin intepatoare decat cea a cepei galbene. Acest soi poate fi gatit la fel ca ceapa galbena, dar are cel mai bun gust cand  o  maruntiti sau taiati felii subtiri pentru a orna salate.

Publicitate

Ceapa rosie

La jumatatea distantei dintre roz si violet, acest soi numit „ceapa rosie” are un gust destul de asemanator cu ceapa galbena, desi uneori este mai intens. Pielea sa este mai putin delicata si carnoasa. Si deoarece aceasta ceapa este deosebit de acida si crocanta, este usor consumata cruda in salate, sandvisuri si burgeri. Prin urmare, este mai bine sa o  evitati in preparatele fierbinti gatite. Dimpotriva, in felii, acest condiment aduce o buna doza de prospetime  papilelor gustative.

Citeste si articolul :   Lasata secului de Sfanta Maria 2021. Cand incepe Postul si ce poti manca in aceasta perioada

Un mic sfat: daca vi se pare ca ceapa rosie este prea picanta  si vreti sa o inmuiati inainte de a o manca cruda, puneti la inmuiat zece minute intr-un vas cu apa rece inainte de a o manca. Va fi mai putin  picanta!

Si cum ramane cu ceapa dulce?

Prezentat sub forma unui bulb sferic, usor turtit, ceapa dulce se aseamana foarte mult cu o ceapa galbena medie in culoarea ei alb si galben, cu tendinta aramie sau sidefata, dar are total  alt gust. Nu este la fel de picanta , asa ca aroma ei  este mult mai fina si mai dulce, fara nici un fel de amaraciune.

Publicitate

Autor