Ce plante si legume nu ar trebui sa fie plantate langa cartof?

Deci, te intrebi care ar fi insotitorii ideali pentru cartofii tai anul acesta? Le puteti cultiva cu placere alaturi de anumite ierburi aromatice care va vor fi foarte utile in bucatarie pentru a crea mancaruri gustoase.

Cimbru

Ce poate fi mai delicios decat o friptura aromata cu cimbru si insotita de cartofi? Se stie ca aceasta planta foarte populara are proprietati care imbunatatesc aroma cartofilor. Ca bonus, datorita timolului, continut in uleiul esential de cimbru, poti fi sigur ca parazitii daunatori nu vor deranja plantatia. De indata ce planta  infloreste, cimbrul atrage insectele care consuma  seva. Si asta nu este tot: cu cat cimbrul se intinde mai mult, cu atat acoperirea solului este mai benefica pentru indepartarea buruienilor, conservarea umiditatii si mentinerea unei temperaturi mai stabile.

Oregano

O alta planta de protectie: oregano, atat picant, cat si parfumat, ramane planta perfecta pentru a indeparta daunatorii care incearca sa-ti devasteze cartofii. Ca bonus, reprezinta o acoperire excelenta a solului.   In cele din urma, datorita proprietatilor sale antiseptice si antifungice, oregano este perfect potrivit pentru cultivarea intercalata a plantelor de solana, precum cartofii sau brassica (varza, napi, broccoli, rapita etc.).

Citeste si articolul :   Remediu natural pentru combaterea parului gri

Ce alte legume nu ar trebui sa fie plantate impreuna?

Desigur, pentru a va usura munca, ar fi foarte practic sa amestecati culturi. Dar, dupa cum tocmai ati vazut, anumite combinatii pot incetini recoltarea. Si, desigur, acesta nu este scopul tau!

Publicitate

Publicitate

Fasole si ceapa

Atunci cand sunt gatite aceasta combinatie nu este deloc rea . Insa, in gradina de legume, cele doua  nu fac o pereche! Plantata in apropiere, ceapa intarzie clar cresterea fasolei, dar si a mazarii. Pe de alta parte, pentru p recolta bogata , ardeii, salata verde si morcovii merg bine cu ceapa. In ceea ce priveste fasolea, deoarece fixeaza bine azotul in sol,  porumbul si cartofilor  le place sa creasca alaturi de ea .

Ardei si varza

Varza (si alte legume de tip brassica, cum ar fi broccoli ) inhiba cresterea legumelor familiei de nuante, cum ar fi ardeii.  Acestea fiind spuse, ardeii vor creste din abundenta langa ceapa, rosii si vinete. Iar varza isi va gasi fericirea alaturi de menta, castraveti sau salata verde.

Citeste si articolul :   Craciunita: afla cum sa plantezi si sa intretii aceasta floare magnifica pentru a o pastra pe tot parcursul anului

Salvie si castraveti

Nici macar nu luati in considerare combinarea salviei cu plantele de castraveti, aceasta le va impiedica in mod semnificativ cresterea si va atrage tot felul de daunatori. Castravetii tai frumosi vor creste linistit langa marar, mazare si ridichi. In ceea ce priveste salvia, cea mai buna locatie este langa rozmarin, varza si chiar morcovi. Suficient pentru a descuraja insectele sa-ti distruga cultura.

Cartofi si dovlecei

Revenind la cartofi, chiar daca va place sa-i mancati impreuna, este mai bine sa evitati sa-i cresteti langa dovlecel.  Desi ambele legume cresc rapid, se stie c, a cartofii sunt voraci. Au tendinta de a epuiza nutrientii disponibili in sol, lasand dovlecelul sa se lupte sa supravietuiasca. Deci nu este cea mai buna alegere. Pentru a promova o recolta buna, aceasta din urma va fi mai senina alaturi de porumb, pepeni si fasole. Cel mai bine pastrati cartofii in zona in care cresteti hrean sau ierburi precum busuioc si cimbru.

Autor