Beneficiile pentru sanatate ale cimbrului

De mii de ani, cimbrul face parte din viata de zi cu zi a omului, atat pentru utilizarile sale culinare, cat si pentru beneficiile sale medicinale. De la tratamentul impotriva bronsitei pana la puterea sa anxiolitica.

Cimbrul trateaza bronsita

Cimbrul este folosit in mod traditional pentru tratamentul tulburarilor respiratorii precum tusea.

Cum se foloseste cimbru pentru a ameliora tusea?

Inhalat . Pune 2 linguri de cimbru intr-un castron cu apa clocotita. Aplecati-va  capul peste bol, apoi acoperiti-va cu un prosop. Respirati incet la inceput, importanti fiind vaporii. Cateva minute sunt suficiente.

Publicitate

Cimbrul combate placa dentara

Unul dintre constituentii cimbru, timolul, s-a dovedit a avea activitate benefica impotriva cavitatilor  si a anumitor bacterii patogene  ale gurii, cum ar fi Porphyromonas gingivalis . Timolul este unul dintre ingredientele apelor de gura antiseptice care lupta impotriva placii dentare. Cu toate acestea, eficacitatea acestor produse este atribuita in special actiunii timolului  .

Cum se foloseste cimbrul pentru a ajuta la combaterea placii dentare?

In apa de gura sau gargara . Se infuzeaza 5 g planta uscata in 100 ml apa clocotita timp de 10 minute. Clatiti-va gura sau faceti gargara cu preparatul filtrat si racit, de 2 pana la 3 ori pe zi. De asemenea, puteti dilua cateva picaturi de extract lichid in apa.

Citeste si articolul :   Iata de cata apa are nevoie corpul pentru a slabi

Cimbrul amelioreaza inflamatia pielii

Cimbrul a fost intotdeauna folosit pentru a vindeca ranile si unele afectiuni minore ale pielii datorita proprietatilor sale antiseptice. Are atat o activitate antifungica  (prin oprirea cresterii ciupercilor), cat si o activitate antimicrobiana  (printr- un mecanism inca putin inteles). In plus, prin favorizarea inhibarii sintezei prostanglandinelor (mediatori lipidici implicati in inflamatie), cimbrul actioneaza ca un antiinflamator (reducerea durerii, umflarea etc.).

Cum se foloseste cimbrul ca antiseptic?

Cu comprese . Se infuzeaza 5 g planta uscata in 100 ml apa clocotita timp de 10 minute. Aplicati dupa cum este necesar pe zonele afectate.

Cimbru pentru anxietate

Unul dintre constituentii cimbrului, carvacrolul, poate avea efecte relaxante asupra persoanelor cu anxietate.

Cum sa consumi cimbru pentru a lupta impotriva anxietatii?

In infuzie. Se infuzeaza 1 g pana la 2 g planta uscata in 150 ml apa clocotita timp de 10 minute. Se beau mai multe cani pe zi, la nevoie.

Autor