4 vitamine si minerale de consumat in timpul iernii

Iarna, a manca bine inseamna a alege alimente pentru a lupta impotriva frigului. Obiectivul? Ne ajuta  sa rezistam  la temperaturi scazute si sa ne protejeze de virusii care provoaca boli sezoniere.

VITAMINA C

Este un antioxidant care contribuie, printre altele, la mentinerea unui sistem imunitar bun. Intrucat organismul uman nu poate acumula rezerve din aceasta vitamina, trebuie sa consumam alimente bogate in vitamina C in fiecare zi.
Iata cateva alimente bogate in vitamina C: ardei gras colorat, portocala, grapefruit, kiwi, spanac si alte verdeturi inchise cu frunze verzi, broccoli, mazare.

2. VITAMINA D

Aceasta vitamina este produsa in principal prin absorbtia luminii pe piele, de unde si dificultatea de a obtine niveluri suficiente in lunile de iarna! Sursele de hrana sunt in mare parte de origine animala: galbenusurile de ou, pestele gras (de exemplu, somon si pastrav), ficat de vita, lapte si bauturi fortificate pe baza de plante. Uneori, altor alimente li se adauga vitamina D, cum ar fi sucul de portocale si cerealele.

Citeste si articolul :   15 alimente care cresc nivelul zaharului din sange

3. MAGNEZIU

Este un mineral esential, printre cele mai abundente din corpul uman. Cele mai bune surse de hrana sunt: nucile si semintele, ciocolata neagra, cerealele integrale (de exemplu, orezul brun), avocado, spanacul si alte legume cu frunze verzi inchise, leguminoase si soia si derivatele acesteia (tofu, tempeh, bautura din soia).

4. ZINC

Acesta este un alt mineral esential de care avem nevoie in special iarna, deoarece ajuta celulele noastre sa lupte impotriva virusilor si bacteriilor. Se gaseste in stridii, carne rosie, fructe de mare, cum ar fi crabul si crevetii, carnea de pui inchisa la culoare, caju si leguminoasele.

Autor