Ce se intampla cu plamanii persoanelor afectate de coronavirus! Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel raspunde

Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel explica faptul ca in prezent in Romania circula peste 300 de virusuri care se localizeaza in aparatul respirator, iar noul coronavirus afecteaza plamanii.

Streinu Cercel spune ca pana la 10% dintre cazurile grave raman cu sechele, astfel ca cei mai multi dintre cei infectati se vindeca insa fara sechele.

″In principal, plamanul este afectat de acest virus si in mod secundar celelalte organe. (…) Pentru a functiona avem nevoie ca toate organele sa fie oxigenate la valori maximale, iar aceasta oxigenare a organelor interne se produce cu ajutorul plamanului.

Plamanul este cel care permite accesul oxigenului in alveole (…) si din pacate acest virus nu face altceva decat dezlipeste pneumocitele, celulele care sunt specifice plamanului, de pe membrana bazala si practic fara pneumocite nu se poate face acest transfer de gaze, practic omul se sufoca vazand cu ochii. Si atunci in terapie intensiva noi intervenim cu un aparat de ventilatie special, plus suport respirator de plaman artificial si practic scoatem sangele din organismul pacientului, il trecem prin niste filtre si pe urma in reintroducem oxigenat, evident ca aceste proceduri se fac cu niste costuri care sunt uriase, dar reusim sa salvam vieti” a afirmat Adrian Streinu Cercel

Acesta a precizat ca plamanii pot ramane cu “o serie de sechele”, pentru ca vindecarea se face cu cicatrici, iar rezistenta pacientului la efort este posibil sa “se reduca dramatic”, iar unii pacienti pot ramane dependenti de aparate de oxigenare, calitatea vietii in cazul lor fiind “mult redusa”. El a mentionat ca aproximativ 5-10 la suta dintre cei cu forme severe raman cu sechele in urma COVID-19.

Autor