Vitaminele esentiale pentru corpul nostru

Vitaminele esentiale pentru corpul dumneavoastra au fiecare misiunea lor de a mentine corpul (si mintea) in stare buna de functionare. Ele va ofera energia esentiala pentru a trai sanatos.

Cele 13 vitamine esentiale de care corpul dumneavoastra are nevoie sunt vitaminele A, C, D, E, K si vitaminele B: tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), acid pantotenic (B5), piridoxina (B6), biotina. (B8), folat (B9) si cobalamina (B12).

Cele patru vitamine solubile in grasimi – A, D, E si K – sunt stocate in tesuturile grase ale corpului. Celelalte noua vitamine sunt solubile in apa si, prin urmare, trebuie completate in mod regulat, deoarece sunt eliminate din organism prin urina. Vitamina B12 este singura vitamina solubila in apa care este stocata in ficat.

Cel mai bun mod de a obtine vitamine esentiale pentru corpul tau este sa mananci o dieta echilibrata care sa includa o varietate de alimente. Iata rezumatul utilitatii fiecarei vitamine, impreuna cu sursele de unde sa le extraga.

Publicitate

1. Vitamina A

Vitamina A joaca un rol important in cresterea si dezvoltarea celulelor. Promoveaza sanatatea pielii, parului, unghiilor, gingiilor, glandelor, oaselor si dintilor. In sfarsit, rolul sau este esential pentru intarirea sistemului imunitar, precum si pentru mentinerea calitatii vederii.

Vitamina A este prezenta in somon, galbenusuri de ou si produse lactate. De asemenea, este prezent sub forma de provitamina A ca beta caroten in morcovi, legume crucifere, mazare sau legume cu frunze de culoare verde inchis.

2. Vitamina B1 (Tiamina)

Vitamina B1, sau tiamina, este importanta pentru mentinerea unui metabolism sanatos. Ajuta la mentinerea digestiei normale, a apetitului si la buna functionare a nervilor. Rolul sau este esential in producerea de energie si transmiterea impulsurilor nervoase.

Citeste si articolul :   Recomandate de prof. Ovidiu Bojor. Remedii naturale care intaresc sistemul imunitar si mentin plamanii sanatosi

Corpul tau il poate obtine din carne de porc sau peste, leguminoase, fulgi de ovaz, orez brun, drojdie de bere, paine integrala, nuci, seminte si cereale.

3. Vitamina B2 (riboflavina)

Vitamina B2, sau riboflavina, este esentiala pentru metabolismul energetic. Contribuie la buna functionare a glandelor suprarenale, la vederea normala si la mentinerea pielii sanatoase. Iti ofera energie si joaca un rol antioxidant.

Vitamina B2 se gaseste in cereale, carne slaba, carne de pasare, produse lactate, oua, organe, bauturi din soia sau orez si ciuperci crude.

4. Vitamina B3 (niacina)

Vitamina B3, sau niacina, este esentiala pentru organism, deoarece este folosita pentru a metaboliza energia si pentru a sustine cresterea normala. In doze mari, vitamina B3 poate scadea si colesterolul.

Vitamina B3 se gaseste in carnea slaba, carne de pasare, fructe de mare, lapte, oua, leguminoase, paine si cereale.

5. Vitamina B5 (acid pantotenic)

Vitamina B5 sau acidul pantotenic ajuta la metabolismul energetic, la sinteza hemoglobinei si la transmiterea impulsului nervos. Normalizeaza nivelul zaharului din sange. Vitalitatea pe care ti-o ofera, iti permite sa lupti impotriva stresului.

Vitamina B5 este cea mai usor de obtinut, deoarece este prezenta in aproape toate alimentele. Se gaseste cu o densitate mai mare in drojdii, organe, ciuperci, carne, peste, oua, linte, produse lactate si laptisor de matca.

6. Vitamina B6 (piridoxina)

Vitamina B6, sau piridoxina, este o vitamina esentiala pentru sanatate, deoarece promoveaza metabolismul proteinelor si carbohidratilor, precum si eliberarea de energie. De asemenea, joaca un rol in buna functionare a nervilor si in sinteza globulelor rosii. Optimizeaza transmiterea mesajelor chimice legate de creier si hemoglobina.

Vitamina B6 iti intareste imunitatea si corpul tau pentru a contracara bacteriile si virusii, datorita sintezei taurinei. Capacitatea sa de a fixa magneziul joaca un rol cheie in lupta impotriva stresului.

Citeste si articolul :   Ce alimente nu trebuie consumate cand ai raceala sau gripa

Il obtineti din carne, peste, carne de pasare, cereale, banane, legume cu frunze verzi, cartofi si boabe de soia.

7. Vitamina B8 (Biotina)

Vitamina B8, sau biotina, este o vitamina esentiala care joaca un rol important in mentinerea unui metabolism sanatos. Este folosit pentru a produce energie si pentru a va oferi vitalitate. De asemenea, permite sinteza glucozei si a grasimilor.

Vitamina B7 este prezenta in galbenusurile de ou, boabe de soia, fasole, cereale integrale, nuci, porumb, linte si drojdie.

8. Vitamina B9 (folat, acid folic)

Vitamina B9 sau acidul folic asigura necesarul de proteine si permite creierului sa sintetizeze mesaje chimice. Atunci cand homocisteina – o substanta toxica – se acumuleaza in artere si creier, are grija sa o elimine prin reciclare.

Vitamina B9 este deosebit de importanta pentru femeile insarcinate. Face posibila producerea de ADN, ARN, globule rosii si sintetizarea anumitor aminoacizi. Este esentiala prevenirea malformatiilor congenitale.

Actiunea vitaminei B9 este studiata pentru a lupta impotriva bolilor cardiovasculare, a cancerelor si a tulburarilor cognitive legate de varsta, inclusiv a bolii Alzheimer.

Vitamina B9 este disponibila in ficat, drojdie, legume cu frunze verzi, sparanghel, suc de portocale, faina, avocado si leguminoase.

9. Vitamina B12 (Cobalamina)

Vitamina B12, sau cobalamina, este folosita pentru a produce celule rosii din sange, ADN, ARN si mielina pentru fibrele nervoase. Este esentiala pentru buna functionare a celulelor nervoase.

Vitamina B12 este prezenta in toate produsele de origine animala: oua, peste gras, carne de vita, crustacee sau branza.

Citeste si articolul :   Beneficii nestiute pentru sanatate. De ce e bine sa mananci porumb fiert

10. Vitamina C

Vitamina C este acidul ascorbic, care se gaseste in principal in citrice. Intareste peretii vaselor de sange, ajuta la absorbtia fierului, previne ateroscleroza, sustine imunitatea si serveste ca antioxidant. Permite organismului sa scape de metalele toxice, cum ar fi plumbul.

Vitamina C energizeaza creierul pentru a-i facilita producerea de mesaje chimice. Promoveaza vindecarea ranilor prin stimularea sintezei de colagen. Iti ofera energie instantanee.

Pe langa citrice, pepenii, fructele de padure, ardeii, broccoli si cartofii sunt surse importante de vitamina C.

11. Vitamina D

Vitamina D ajuta la absorbtia calciului. Construieste oasele si dintii copiilor, apoi ii intareste pe parcursul vietii adulte.

Vitamina D este prezenta in lapte, bauturi din soia sau orez, unt, galbenusuri de ou, peste gras si ulei de ficat de cod. Este produsa si de piele, in timpul expunerii la soare.

12. Vitamina E

Vitamina E protejeaza acizii grasi, are proprietati antiinflamatorii si mentine muschii si globulele rosii. Serveste ca un antioxidant, care protejeaza substantele grase din organism, cum ar fi membranele celulare.

Puteti gasi vitamina E in oua, uleiuri vegetale, margarina, nuci, arahide, avocado, seminte si cereale.

13. Vitamina K

Vitamina K este o vitamina esentiala pentru organismul dumneavoastra pentru coagularea corecta a sangelui si previne disfunctia cardiovasculara. Optimizeaza mineralizarea osoasa si cresterea celulelor.

Vitamina K este prezenta in spanac, broccoli, legume cu frunze verzi, precum si in ficat.

Publicitate

Autor