Deficienta de magneziu te imbolnaveste si te oboseste: 8 semne ca iti lipseste

De ce este deficitul de magneziu o tulburare atat de comuna?

Exista multe explicatii pentru deficienta de magneziu: atunci cand plantele sunt cultivate intr-un mediu „sarac”, ele contin minerale esentiale mai  putine.

Magneziul: un mineral esential pentru o sanatate buna a oaselor

Desi calciul este considerat un mineral esential pentru sanatatea oaselor, magneziul joaca un rol la fel de esential, deoarece promoveaza o buna crestere a oaselor. In caz de deficit de magneziu, au de suferit si oasele ! Intr-adevar, acest mineral este esential pentru metabolismul vitaminei D, deoarece participa la absorbtia calciului. A avea o cantitate suficienta de magneziu in organism este esentiala atunci cand luati vitamina D, altfel eficacitatea va fi nula.

Iata 8 semne ca ai o deficienta de magneziu

Publicitate

1. Anxietate si depresia

Alaturi de calciu si glutamat, magneziul intareste sinapsele dintre neuroni pentru a activa receptorii NMDA (esentiali pentru memorie). Prin urmare, magneziul este un „garant” al receptorului NMDA.

Cand magneziul este deficitar, neuronii pot fi deteriorati, ducand la distrugerea si moartea celulelor. Anxietatea si persistenta starilor depresive sunt semne ale deficitului de magneziu care trebuie luate in considerare si tratate.

Citeste si articolul :   10 Beneficii importante pentru sanatate ale renuntarii la fumat

 2. Calcificarea arterelor

Acest simptom al deficitului de magneziu, daca este legat de arterioscleroza (calcificarea arterelor), este, fara indoiala, unul dintre cele mai periculoase.

Aceasta  tulburare se caracterizeaza prin deteriorarea vaselor de sange si poate cauza difeite probleme , cum ar fi boli cardiovasculare sau un atac de cord.

Trebuie sa stiti ca jumatate dintre persoanele care au un atac de cord fac injectii cu clorura de magneziu pentru a opri coagularea si calcificarea sangelui.

3.Spasm muscular si crampe

Deficienta de magneziu provoaca rigidizarea muschilor si, ca urmare, crampe si spasm. Luarea de magneziu poate rezolva acest inconvenient aproape instantaneu.

4. Probleme hormonale

Cu cat organismul produce mai mult estrogen (sau progesteron), cu atat rezervele de magneziu devin mai mici. Acesta este motivul pentru care femeile insarcinate sunt mai predispuse la crampe la picioare in timpul sarcinii si femeile (in general vorbind) sufera de aceasta in a doua jumatate a ciclului menstrual, cand nivelul de progesteron/estrogen este cel mai puternic (si cel mai slab de magneziu).

Citeste si articolul :   Hemoglobina scazuta - cauze si tratament

Femeile care au menstruatii dureroase (insotite de crampe si spasme) ar trebui sa ia magneziu la inceputul ciclului, inainte de aparitia primelor simptome.

Ciocolata neagra este foarte bogata in magneziu. Pofta brusca de ciocolata poate fi un semn al deficitului de magneziu.

5. Tensiunea arteriala

Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Harvard, persoanele cu cel mai mare aport de magneziu din organism au cele mai sanatoase niveluri de tensiune arteriala. Alte studii au aratat ca suplimentarea cu magneziu ajuta la reducerea tensiunii arteriale.

6. Schimbari de dispozitie in timpul sarcinii

Nivelul de magneziu din organism are un impact asupra echilibrului hormonal. O deficienta de magneziu poate afecta buna desfasurare a unei sarcini si poate influenta starea de spirit.
Suplimentarea cu magneziu este adesea recomandata pentru a reduce simptomele de hipertensiune arteriala si crampele musculare, pentru a calma durerile de cap si pentru a preveni travaliul prematur.

7.Tulburari de somn

Deficienta de magneziu poate avea un impact imens asupra calitatii somnului. Magneziul ajuta la calmarea corpului si a mintii, doi factori esentiali pentru un somn odihnitor. In plus, magneziul este un mineral esential pentru buna functionare a receptorilor GABA din creier, neurotransmitatori care faciliteaza tranzitia creierului in modul „odihna” (pentru a gasi somnul).

Citeste si articolul :   Pentru ce are nevoie organismul de calciu?

 8. Lipsa de energie, senzatie de oboseala persistenta

Magneziul este un mineral fundamental pentru metabolism, deoarece ajuta la producerea energiei de care organismul are nevoie pentru a functiona corect. Fara magneziu, celulele nu au cantitati suficiente de energie. Aceasta deficienta duce la oboseala, scaderea libidoului etc. Trebuie sa stiti ca magneziul joaca un rol esential in fixarea calciului, potasiului, vitamina K, vitamina D si a multor alti nutrienti.

Publicitate

Autor