9 semne ca aveti deficienta de magneziu (si cum sa o remediati)

Corpul uman poate fi comparat cu o masina cu mecanisme complexe, acestea din urma completandu-se reciproc pentru a asigura buna functionare a acestuia. Pentru ca acest organism sa functioneze in continuare, are nevoie, asadar, de un set de nutrienti, fiecare cu o functie specifica. Unele dintre ele sunt responsabile de mai multe reactii metabolice in lant si, prin urmare, sunt cruciale pentru mentinerea optima a corpului.

Magneziul este unul dintre ele, deci orice deficienta a acestui nutrient poate afecta organismul. Iata cum sa o detectati si o remediati.

Publicitate

Odata ce aceste simptome au fost identificate, va fi mai usor sa luati masurile necesare pentru a evita orice complicatii legate de o deficienta. Sfaturile medicului dumneavoastra sunt, de asemenea, esentiale pentru a va orienta in directia corecta, in ceea ce priveste tratamentul.

Ce este Magneziu?

Magneziul este un important oligoelement al carui rol ramane fundamental pentru corpul tau, mai precis pentru celulele tale. Promoveaza actiunea anumitor enzime necesare reactiilor metabolice din organism . Intr-adevar, participa la metabolismul lipidelor, la descompunerea glucozei, precum si la sinteza proteinelor. De asemenea, este important sa retineti ca magneziul joaca un rol in excitabilitatea neuromusculara. Acest lucru este esential pentru functionarea optima a nervilor, muschilor si organelor.

Publicitate

Cerintele zilnice pentru acest oligoelement difera in functie de varsta si sunt dupa cum urmeaza:

Citeste si articolul :   Culoare si sanatate: 16 alimente verzi sanatoase

de la 4 la 6 ani: 130 mg / zi

de la 7 la 9 ani: 200 mg / zi

de la 10 la 12 ani: 280 mg / zi

La varsta adulta, necesarul zilnic de magneziu este estimat la 360 mg / zi pentru femei si 420 mg / zi pentru barbati.

Semne de deficit de magneziu

Avand in vedere functiile esentiale ale acestui anti-stres natural, orice deficienta poate fi daunatoare sanatatii si, prin urmare, trebuie identificata. Iata cele mai frecvente simptome :

Contractii musculare si crampe

Aceasta manifestare biologica este legata de un flux mai mare de calciu catre muschi. Exista, de asemenea, alte cauze potentiale, cum ar fi cantitatea excesiva de cofeina sau expunerea intensa la stres . Daca crampele musculare dureaza mai mult de trei zile, este recomandabil sa solicitati sfatul medicului.

Oboseala cronica

Este destul de normal sa te simti obosit din cand in cand, cu suprasolicitarea impusa de viata de zi cu zi. Cu toate acestea, daca acest lucru persista in timp, atunci vorbim despre sindromul oboselii cronice, care este legat de un deficit de magneziu.

Vertij si ameteala

Un sentiment de ameteala poate fi un semn puternic al unei deficiente de magneziu. In cazul unui atac de vertij care dureaza, este mai bine sa consultati un medic.

Citeste si articolul :   Dermatita seboreica – ce trebuie sa stim despre aceasta afectiune

Durere de cap

Daca simtiti o durere ascutita la tample, poate fi o manifestare somatica care va avertizeaza asupra deficitului de magneziu .

In cazuri mai severe, anumite conditii de sanatate ar putea fi, de asemenea, asociate cu deficit de magneziu, inclusiv:

Osteoporoza

Aceasta boala induce reducerea densitatii oaselor si slabirea acestora, una dintre posibilele consecinte ale unui deficit de magneziu. Intr-adevar, o prezenta insuficienta a acestui oligoelement in organism ar putea reduce nivelurile de calciu din sange, slabind astfel densitatea osoasa.

Tensiune arteriala crescuta

Conform unui studiu, exista o legatura intre deficienta de magneziu si cresterea tensiunii arteriale, acesta din urma fiind un factor de risc important in dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Un articol stiintific publicat de BMJ Journals sugereaza ca lipsa de magneziu determina constrictia vaselor de sange, ducand astfel la hipertensiune.

Ce cauzeaza deficitul de magneziu?

Exista mai multi factori care pot duce la deficienta de magneziu, printre care:

Gustare: Faptul de a gusta intre mese te impiedica sa mananci in mod adecvat si vine in detrimentul aportului de care are nevoie corpul tau din alimentele potrivite pentru corpul tau.

Exercitiul fizic intens genereaza metabolismul unor doze mari de magneziu si poate duce la o deficienta in caz de nutritie inadecvata.

Citeste si articolul :   Sanatate, frumusete si bunastare: beneficiile putin cunoscute ale frunzelor de dafin

Modul in care alimentele sunt cultivate si depozitate poate avea un impact major asupra cantitatii de magneziu pe care o pot contine si, prin urmare, nu va ofera aportul necesar.

Fumatul ar fi, de asemenea, un factor de evaluat in cazul unei deficiente de magneziu.

Cum se remediaza un deficit de magneziu?

Remedierea pentru un deficit de magneziu depinde de gravitatea cazului dumneavoastra. Daca deficienta dvs. este inca usoara, este intotdeauna o idee buna sa identificati mai intai cauza. Astfel, o dieta imbogatita in magneziu, un stil de viata sanatos si stres moderat controlat va pot ajuta sa va simtiti mai bine. Alimentele precum varza, spanacul, bananele, avocado, nucile sau migdalele te pot ajuta foarte mult.

Avertizari

Daca simptomele sunt mai severe, este esential sa solicitati sfatul medicului pentru a determina ce sa faceti in continuare.

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.