Ce trebuie sa mancam atunci cand avem carenta de magneziu si potasiu. Ce se intampla in organism cand lipseste cel mai important mineral

Mortalitatea ridicata in randul populatiei este cauzata in principal de boli de inima: angina pectorala, ischemie, hipertensiune, aritmie. Exista insa remedii care pot reduce riscul dezvoltarii acestor boli. Pentru a mentine o forma sanatoasa, este necesar sa formulati dieta corecta. Alegeti o dieta bazata pe alimente care contin magneziu si potasiu. Deci, la fel ca toate bolile inimii si ale vaselor de sange, apar din cauza unei deficiente a corpului de magneziu si potasiu.

Alimente care contin potasiu

Statisticienii sustin ca populatia moderna primeste mai putin potasiu. Problema nu este dificila – trebuie sa va diversificati dieta cu alimente care contin potasiu. In dieta ta zilnica trebuie sa fie alimente care contin magneziu si potasiu.

Exista suficient potasiu in astfel de alimente: produse din carne, multe cereale,  tarate de grau, mazare verde si fasole, germeni de grau. Exista multe dintre aceste microelemente: in morcovi, dovleac, sfecla, ridiche, piper, varza, castraveti, avocado.

Trebuie sa  adaugati in dieta si ciuperci . De asemenea, ei vor umple corpul cu magneziu si potasiu – pepeni, mere, kiwi, pepeni verzi. Boabele sunt utile – coacaze negre, struguri, cirese, mure. Fructele uscate din smochine, curmale, caise uscate, prune uscate ar trebui sa fie pe masa ta.

Merele si sucul din ele au un efect excelent asupra vaselor de sange si a inimii. Cei care sunt angajati in munca mentala – este necesar sa mancati mere, deoarece contin elemente hematopoietice.  Merele ajuta la mentinerea pielii in stare buna. Daca mananci doua dintre aceste fructe minunate pe zi, atunci nu vei avea nevoie de chirurgi plastici.

Alimente care contin magneziu

Lipsa de magneziu din organism se manifesta prin oboseala, nervozitate si iritabilitate corporala. Parul incepe sa cada. O multime de dulciuri, alcool si diuretice – impiedica organismul sa absoarba magneziu.

Ceai puternic, cafea – indeparteaza  magneziul din corp. Pentru a umple corpul cu magneziu, dieta dvs. ar trebui sa includa urmatoarele alimente: lapte si carne proaspata, hrisca, mei, fasole, morcovi, spanac, cartofi. Si, de asemenea: caise, piersici, banane, zmeura, capsuni, mure, seminte de susan, nuci.

Carnea trebuie sa fie slaba: carne de vita slaba, vitel, pui, carne de iepure. Produsele lactate sunt, de asemenea, mai bune daca sunt sarace in grasimi. Si pestele ar trebui sa fie gras – capelin, hering, stavrid, macrou, dar nu afumat. Ouale sunt incluse o data sau de doua ori la fiecare sapte zile. Smantana doar 1 lingurita intr-o zi. Ulei vegetal nu mai mult de trei linguri pe zi. Este de dorit sa mancati paine cu tarate. Doar nu mai mult de 200 de grame pe zi.

Citeste si articolul :   4 retete de ingrijire a corpului tau pentru o piele stralucitoare si fina

Excludeti din dieta: bauturi care contin alcool, cafea, ceai negru, cacao. Alimentele cu carbohidrati nu vor contribui la sanatatea dumneavoastra. Nu ar trebui sa existe inghetata, produse de patiserie, condimente, afumaturi, bulionuri, carne grasa si grasimi animale, muraturi pe masa ta.

Lipsa de magneziu, simptome

Crampe musculare

Zvacnirile muschilor si crampele musculare sunt semne ale lipsei de magneziu, in cele mai grave cazuri, persoana afectata trecand inclusiv prin convulsii¹. Oamenii de stiinta cred ca aceste simptome sunt cauzate de un flux mai mare de calciu in celulele nervoase, care hiperstimuleaza nervii musculari.

Desi suplimentele cu magneziu pot atenua aceste probleme musculare la persoanele cu deficit, o analiza a concluzionat ca aceste suplimente nu sunt un tratament eficient pentru crampele musculare la adultii in varsta. Pentru alte grupuri de varsta sunt necesare studii suplimentare.

E bine de stiut ca zvacnirile musculare involuntare pot avea si alte cauze, cum ar fi stresul sau un aport prea mare de cofeina. Ele pot fi, de asemenea, un efect secundar al unor medicamente sau un simptom al unei boli neurologice, cum ar fi neuromiotonia sau boala neuronilor motori.

Tulburari mentale

Tulburarile mentale sunt o alta posibila consecinta a lipsei de magneziu. Acestea includ apatia, care se caracterizeaza prin amorteala mentala sau lipsa de emotii, iar o carenta grava poate duce chiar la delir si coma. In plus, studiile observationale au asociat nivelurile scazute de magneziu cu un risc crescut de depresie².

Oamenii de stiinta au speculat, de asemenea, ca lipsa de magneziu ar putea contribui la manifestarea anxietatii, dar lipsesc dovezile directe. Pe scurt, se pare ca lipsa de magneziu poate provoca anumite disfunctii nervoase si poate agrava problemele mentale cu care se confrunta unele persoane.

Osteoporoza

Osteoporoza este o tulburare caracterizata prin oase slabe si un risc crescut de fracturi osoase. Riscul de aparitie a osteoporozei este influentat de numerosi factori, cum ar fi batranetea, lipsa exercitiilor fizice si un aport slab de vitaminele D si K.

Si lipsa de magneziu este un factor de risc pentru osteoporoza (ar putea slabi oasele). Studiile efectuate la sobolani confirma faptul ca epuizarea dietetica a magneziului duce la diminuarea masei osoase. Desi nu s-au facut astfel de experimente la oameni, studiile au asociat aportul slab de magneziu cu densitatea minerala osoasa mai mica.

Citeste si articolul :   Spanacul- un depozit de minerale si vitamine, ajuta la cresterea imunitatii

Oboseala si slabiciune musculara

Oboseala, o afectiune caracterizata prin epuizare fizica sau mentala ori slabiciune, este un alt simptom al lipsei de magneziu. Este adevarat ca toata lumea are perioade de oboseala, ceea ce este normal, dar situatia se imbunatateste cu odihna. Insa oboseala severa sau persistenta poate fi un semn al unei probleme de sanatate.

Deoarece oboseala este un simptom nespecific, cauza sa este imposibil de identificat daca nu este insotita de alte simptome. Un alt semn mai specific al lipsei de magneziu este slabiciunea musculara, cunoscuta si sub numele de miastenie. Oamenii de stiinta cred ca slabiciunea este cauzata de pierderea de potasiu din celulele musculare, o afectiune asociata cu deficitul de magneziu.

Hipertensiune arteriala

Studii efectuate pe animale arata ca lipsa de magneziu poate creste tensiunea arteriala, care este un factor de risc puternic pentru bolile de inima³. Desi lipsesc dovezile directe la om, mai multe studii observationale sugereaza ca nivelurile scazute de magneziu sau un aport alimentar slab pot creste tensiunea arteriala.

Cele mai puternice dovezi ale beneficiilor magneziului provin din studii controlate. Mai multe recenzii au ajuns la concluzia ca suplimentele de magneziu pot reduce tensiunea arteriala, in special la adultii cu hipertensiune.

Ritm cardiac neregulat

Printre cele mai grave simptome ale lipsei de magneziu se numara aritmia cardiaca sau bataile neregulate ale inimii. In majoritatea cazurilor, simptomele aritmiei sunt usoare, iar de multe ori nu apar deloc. Cu toate acestea, unii oameni se pot confrunta cu palpitatii cardiace, adica pauze intre bataile inimii.

Alte simptome posibile ale aritmiei includ ameteli, dificultati de respiratie, dureri in piept sau lesin. In cele mai severe cazuri, aritmia poate creste riscul de accident vascular cerebral sau de insuficienta cardiaca.

Oamenii de stiinta cred ca un dezechilibru al nivelurilor de potasiu in interiorul si in exteriorul celulelor musculare ale inimii poate fi de vina, o afectiune asociata cu deficitul de magneziu. Unii pacienti cu insuficienta cardiaca congestiva si aritmie s-au dovedit a avea niveluri mai mici de magneziu decat persoanele sanatoase. Tratarea acestor pacienti cu injectii cu magneziu le-a imbunatatit semnificativ functia cardiaca. Suplimentele cu magneziu pot reduce, de asemenea, simptomele la unii pacienti cu aritmie.

Citeste si articolul :   Metoda „7 zile - 7 pahare”, care te scapa de grasimea abdominala

Simptome care arata ca ai un deficit de potasiu

Iti simti muschii slabiti

Cand rezervele tale de potasiu sunt foarte reduse, vei simti acest lucru in muschii tai, deoarece potasiul este un electrolit necesar pentru construirea masei musculare si pentru contractia muschilor. Tocmai pentru ca potasiul e un element de care muschii tai au nevoie, unul dintre primele simptome pe care oamenii il observa este contractia musculara.

Muschii tai au crampe

Deoarece muschii tai au nevoie de niveluri mari de potasiu, considerate niveluri sanatoase, daca acestea ajung sub un anumit prag, ai putea sa suferi de crampe musculare. Oamenii se confrunta cu crampe musculare atunci cand nivelul lor de potasiu este extrem de redus, spun nutritionistii. Asa ca ai putea sa incerci unele remedii pentru a-ti calma durerile musculare.

Ritmul tau cardiac este anormal

Nivelurile extrem de scazute ale potasiului iti pot afecta ritmul cardiac si pot cauza chiar si aritmii daca scaderea potasiului atinge valori mici. Medicii americani spun ca dezechilibrele electrolitice legate de potasiu pot fi chiar fatale.

Esti deshidratat

Tulburarile elechilibrului electrolitic, cum ar fi nivelurile mici de potasiu apar, de obicei, doar in acelasi timp cu deshidratarea, tulburarile de alimentatie sau la sportivi, dar toti acesti oameni pot fi ajutati. Apa de nuca de cocos este o metoda excelenta de re-hidratare, mai ales pentru sportivii de performanta, insa si apa simpla s-a dovedit a fi aproape la fel de eficienta. Asadar, fii atent la semnele deshidratarii, pentru ca pot duce la un deficit de magneziu.

Ai pielea uscata sau suferi de acnee

Specialistii spun ca un deficit de potasiu poate sa iasa la iveala prin cateva simptome usor de recunoscut, cum ar fi pielea uscata, acneea sau disconfortul digestiv. Desigur, aceste simptome sunt prezente in multe alte afectiuni, asa ca este important sa iti faci analize daca suspectezi ca ai o deficienta de potasiu.

Autor