Cum iti intaresti sistemul imunitar ca sa eviti infectarea cu coronavirus

O imunitate crescuta e cea mai buna bariera in calea virusurilor, inclusiv a noului coronavirus care face ravagii acum peste tot in lume

Ajuta-ti imunitatea sa contracareze virusuri periculoase!

Ce este imunitatea

Din punct de vedere biologic, imunitatea este starea de echilibru a organismelor multicelulare, care raspund in mod adecvat in caz de infectie sau boala. Totodata, sistemul imunitar presupune si toleranta crescuta astfel incat sa se evite reactiile alergice sau afectiunile autoimune.

Publicitate

Cum functioneaza sistemul imunitar

Sistemul imunitar protejeaza organismul de afectiuni sau de corpuri straine ce pot pune sanatatea in pericol. Atunci cand functioneaza asa cum trebuie, sistemul imunitar identifica si apoi ataca virusurile, bacteriile, parazitii sau orice alte corpuri straine, reusind sa le diferentieze pe acestea de tesuturile sanatoase ale organismului.

Cele 3 functii ale sistemului imunitar sunt urmatoarele:

• Neutralizarea bacteriilor, virusurilor, parazitilor si fungilor care patrund in organism si indepartarea acestora.

• Identificarea si neutralizarea substantelor daunatoare din mediul inconjurator.
• Lupta impotriva propriilor celule ale organismului, care si-au schimbat structura din cauza unei afectiuni (ex: celulele canceroase).

Simptomele unei imunitati scazute
Daca nivelul de leucocite este redus si sistemul imunitar este slabit, apar simptome care trebuie sa te alarmeze.

Simptome imunitate scazuta:

• Oboseala accentuata;
• Infectii recurente;
• Reactii alergice;
• Vindecare greoaie a ranilor;
• Inflamare ganglioni limfatici.

Factorii care intaresc sistemul imunitar

Prin alegerile aparent banale pe care le faci zi de zi, sistemul imunitar poate fi intarit.

Stilul de viata sanatos

Stilul de viata sanatos, bazat pe o dieta sanatoasa, hidratare corespunzatoare, cel putin 30 de minute de miscare pe zi si odihna suficienta asigura un sistem imunitar puternic, care va face fata agentilor patogeni ce pun in pericol sanatatea.

Alimente ce intaresc sistemul imunitar

O serie de alimente contin vitamine, minerale si antioxidanti care intaresc sistemul imunitar. Este vorba despre alimente precum: fructele citrice, ardeiul gras, broccoli, usturoiul, ghimbirul, spanacul, iaurtul, migdalele, turmericul, ceaiul verde, carnea de pui sau fructele de padure.

Citeste si articolul :   Care sunt primele semne ale pancreatitei

Suplimente naturale pentru intarirea sistemului natural

O serie de suplimente naturale au abilitatea de a fortifica sistemul imunitar.

Multivitaminele – sistemul imunitar este mai eficient atunci cand organismul beneficiaza de toti nutrientii de care are nevoie. Atunci cand apare un deficit in organism, sistemul imunitar este slabit si devine vulnerabil. Cea mai la indemana metoda prin care se poate trata deficitul de vitamine consta in administrarea de multivitamine.

Suplimentele pe baza de ulei de peste – uleiul de peste imbunatateste functiile sistemului imunitar, in special dupa efortul fizic intens.

Extractul de usturoi – cercetatorii de la Universitatea Harvard au dovedit daptul ca usturoiul are abilitatea de a lupta cu infectiile, combatand virusurile, bacteriile si fungii. Usturoiul contine ingrediente care influenteaza celulele sistemului imunitar. Extractul de usturoi ajuta sistemul imunitar atunci cand organismul are de-a face cu o gripa sau cu o raceala.

Probioticele – in tractul digestiv se regasesc o multime de bacterii, care joaca un rol important in functiile sistemului imunitar. Unele dintre acestea echilibreaza flora intestinala si cresc numarul de celule T, care fac parte din sistemul imunitar. Suplimentele pe baza de probiotice reduc inflamatia si stimuleaza functionarea sistemului imunitar.

Suplimentele alimentare care ne protejeaza impotriva stresului oxidativ sunt importante pentru intarirea imunitatii, fiindca nu permit slabirea acesteia ca urmare a efectelor pe care le are stresul pe termen lung asupra organismului. In acest sens, fiindca are in compozitie hidroxitrozol si antioxidanti precum vitamina B2, zinc, cupru, cu un rol major in protejarea celulelor din sange impotriva stresului oxidativ.

Publicitate

Exercitiile fizice, importante in sustinerea unui sistem imunitar puternic

Exercitiile fizice sustin si ele activitatea sistemului imunitar. In primul rand, sportul ajuta la eliminarea bacteriilor de la nivelul aparatului respirator. Totodata, in timpul practicarii exercitiilor fizice se produc o serie de schimbari la nivelul globulelor albe si la nivelul anticorpilor, care isi sporesc activitatea. Cresterea temperaturii corpului din timpul efortului fizic impiedica multiplicarea bacteriilor.

Citeste si articolul :   7 alimente bogate in zinc si beneficiile lor

Vaccinurile sau Serumurile

Vaccinurile si serumurile injectate fortifica, de asemenea, sistemul imunitar, fie prin stimularea producerii unor anticorpi, fie prin introducerea in organism a anticorpilor.

Factori care slabesc sistemul imunitar
O serie de factori nutritionali, care tin de mediu si nu numai, pot slabi sistemul imunitar, facand organismul sa fie vulnerabil in fata bolii.

Stresul, frica, supararea prelungita

In perioadele prelungite de stres, anxietate sau frica intensa, sistemul imunitar este suprimat. Stresul sub forma cronica altereaza functiile sistemului imunitar.

Dieta dezechilibrata

Si o dieta dezechilibrata, nesanatoasa, poate slabi imunitatea organismului. In primul rand, o dieta slab calitativa din punct de vedere nutritional poate duce la instalarea unui deficit. Un organism care nu beneficiaza de nutrientii de care are nevoie nu functioneaza la capacitatea sa normala, ceea ce inseamna ca si sistemul imunitar este slabit.

Apoi, o dieta bogata in zahar saboteaza imunitatea. Bacteriile si fungii sunt avantajate de consumul excesiv de zahar. Si globulele albe devin mai slabe daca sunt expuse la cantitati mari de zahar. Totodata, zaharul in exces favorizeaza deficitul de vitamina B si vitamina C.

Lipsa de somn

Studiile arata ca persoanele care nu se odihnesc suficient, adica minimum 6 ore pe noapte, dar si persoanele care lucreaza in ture si au somnul dezorganizat sunt mai predispuse imbolnavirii. Asta pentru ca imunitatea este slabita de lipsa somnului, iar oboseala afecteaza si nivelul de citokine, al caror rol este de a transmite informatiile intre leucocite.

Excesul de alcool si fumatul

Consumul de alcool reduce nivelul de celule T, dar si pe cel de limfocite, afectand astfel raspunsul sistemului imunitar la virusuri, bacterii si fungi. Studiile facute recent in domeniu au scos la iveala si faptul ca fumul de tigara poate suprima sistemul imunitar. Nicotina, care se regaseste in tutun, este responsabila pentru slabirea sistemului imunitar.

Citeste si articolul :   Cimbrul te va scuti de multe boli

Obezitatea

Potrivit studiilor, obezitatea slabeste sistemul imunitar, reducandu-i capacitatea de a se lupta cu infectiile. Totodata, persoanele obeze au o problema si cu vindecarea greoaie a leziunilor cutanate.

Excesul de medicamente

Excesul de medicamente duce la instalarea tolerantei, fapt care are ca urmare un raspuns mai slab al sistemului imunitar in caz de boala. Pentru prevenirea acestei situatii, medicii recomanda pacientilor antibiotice numai atunci cand este absolut necesar, adica pentru tratarea infectiilor bacteriene, nicidecum pentru infectiile virale precum banalele raceli.

Poluarea

Noi studii facute in domeniu au scos la iveala faptul ca expunerea la aerul poluat suprima productia de celule T, care au un rol important in sistemul imunitar.

Excese fizice

Este adevarat ca sportul fortifica sistemul imunitar, insa excesele fizice au efectul opus. Mai exact, acestea slabesc sistemul imunitar. Atletii de anduranta, de pilda, au sistemul imunitar slabit, fiind in mod deosebit predispusi infectiilor la nivelul tractului respirator (raceli).

Afectiuni ale sistemului imunitar

Afectiunile sistemului imunitar precum bolile autoimune pot slabi sistemul imunitar, reducand abilitatea acestuia de a lupta cu boala si facand organismul sa fie foarte vulnerabil.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.