Care sunt beneficiile produselor apicole?

Ce sunt produsele apicole si ce beneficii ofera acestea?

Laptisor de matca

Laptisorul de matca este cel mai rar produs din stup. Este o substanta produsa de albinele lucratoare (doice), datorita sistemului lor glandular. Laptisorul de matca este o sursa de:

vitamina B11 care faciliteaza buna functionare a inimii,

vitamina B5 care promoveaza performanta creierului;

Publicitate

vitamina B3 care contribuie la buna functionare a sistemului nervos;

vitamina B2 care contribuie la un metabolism energetic bun si la o vedere normala;

Aceste componente ale laptisorului de matca organic ii permit, de asemenea, sa mentina nivelul de globule rosii din organism, sa protejeze ADN-ul, sa limiteze stresul oxidativ, sa reduca oboseala etc.

Propolis

Produs din rasina vegetala a anumitor plante, propolisul este si un produs al stupului. In esenta, serveste la protejarea stupului de microorganismele care vin din exterior si impiedica infiltrarea acestora. In corpul uman, propolisul stimuleaza sistemul imunitar si protejeaza organismul impotriva tuturor tipurilor de infectii bacteriene si virale. Propolisul are si proprietati antibiotice care ii permit sa atenueze simptomele anumitor boli. Acest produs este folosit pentru a stimula regenerarea pielii, intr-un proces de vindecare.

Polen

Folosit in principal pentru hranirea larvelor tinere, polenul de albine este foarte bogat. Compozitia sa il face un aliment utilizat pe scara larga in medicina pe baza de plante, pentru prevenirea si vindecarea mai multor patologii. Polenul intareste vitalitatea si imunitatea organismului.

Miere

Mierea este cel mai cunoscut produs apicol. Este facut de albine si le serveste drept hrana in timpul sezonului de iarna. Mierea este un aliment foarte complet pentru organismul uman, deoarece ofera multe beneficii. Este compus, de exemplu, din fitonutrienti, care servesc la limitarea oxidarii celulare. Mierea are si proprietati antibacteriene, antifungice etc.

Produsele apicole prezentate mai sus au multe beneficii pentru organism. Folosirea lor face posibila prevenirea sau tratarea mai multor boli legate de sistemul digestiv, sistemul nervos, sistemul respirator, sistemul excretor urinar. De asemenea, actioneaza asupra sistemului circulator, hormonal, imunitar, precum si asupra pielii.

De exemplu, produsele apicole pot reduce stresul cronic, pot avea un somn odihnitor si o aparare mai buna impotriva organismelor straine.

Autor