Din punct de vedere fiziologic, cel mai recunoscut aspect al acidului pantotenic sau al vitaminei B5 este rolul sau a obtine energie. Aceasta vitamina este o parte structurala a unui compus esential pentru metabolism, coenzima A. Cu alte cuvinte, ajuta la transformarea alimentelor in energie pentru organism.
Ca micronutrient esential, aceasta vitamina trebuie furnizata prin dieta. Multe alimente il contin, atat de origine animala, cat si vegetala. Acesta este motivul pentru care o deficienta este rara sau nu foarte grava.
Dar o deficienta a acestui acid pentru o lunga perioada de timp va afecta echilibrul metabolic al organismului.
Ce este acidul pantotenic?
Acidul pantotenic este cunoscut si sub numele de vitamina B5 si a fost identificat cu peste 60 de ani in urma. Apartine grupului de vitamine solubile in apa, adica cele care se dizolva in apa si nu au nevoie de un mediu gras pentru a fi absorbite.
Publicitate
Acest acid este esential deoarece celulele nu-l pot produce. Numele sau deriva din grecescul panthos, care inseamna „pretutindeni”. Este esentiala in toate etapele vietii, deoarece face parte din structura unui transportor de compusi care produc energie.
Functiile acidului pantotenic
Functiile de baza ale acidului pantotenic sunt variate.
Acidul pantotenic permite producerea de energie.
Acidul pantotenic este o parte structurala a coenzimei A. Este un purtator de grupari chimice producatoare de energie care participa la reactiile metabolice ale carbohidratilor, lipidelor si proteinelor.
Acidul pantotenic produce energie celulara.
Reactiile energetice ale organismului au nevoie de acid pantotenic.
Sintetizeaza diferiti compusi de origine lipidica.
Cel mai comun mod de a gasi vitamina B5 este in CoA. Cand se descompune in intestin, elibereaza acid. Coenzima A faciliteaza sinteza hormonilor, colesterolului si neurotransmitatorilor.
Participa la producerea de melatonina si hemoglobina.
Derivatii de coenzima A sunt utilizati pentru a sintetiza melatonina, un hormon care regleaza procesele ritmice, cum ar fi inducerea somnului. Acest acid reduce, de asemenea, radicalii liberi care oxideaza celulele si previn bolile neurodegenerative.
Grupul hem al hemoglobinei este sintetizat si de derivati ai coenzimei A. In plus, metabolismul hepatic al anumitor medicamente si toxine necesita o coenzima.
Posibilele sale beneficii pentru sanatate
Acidul pantotenic ar putea ajuta la unele probleme de sanatate. De exemplu, administrarea de suplimente de vitamina B5 poate accelera vindecarea ranilor. La persoanele cu niveluri ridicate de grasimi din sange, ajuta la scaderea colesterolului si a trigliceridelor.
Consumul de acid pantotenic
Cantitatea de ingerat pe zi depinde de varsta si sex. Dozele zilnice recomandate sunt urmatoarele:
Copii cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani: 2 mg
Copii cu varsta cuprinsa intre 4 si 8 ani: 3 mg
Copii cu varsta cuprinsa intre 9 si 13 ani: 4 mg
Adolescenti si adulti: 5 mg
Alimentele care contin aceasta vitamina
Dupa cum am mentionat, vitamina B5 este omniprezenta. Se gaseste intr-o mare varietate de alimente. Cu toate acestea, exista unele care contin mai mult decat altele.
Fiind sensibil la caldura si oxidare, in timpul procesarii alimentelor se pierd cantitati semnificative de acid pantotenic. Acest lucru se intampla atat in conservele de legume si carne, cat si in rafinarea cerealelor.
Conservele din carne si peste pierd pana la 35% din acest acid in timpul procesarii. Pe partea de cereale, dupa indepartarea taratelor, pierderea este de pana la 47%.
Alte pierderi semnificative apar in timpul conservarii, ajungand pana la 78%. In cele din urma, congelarea legumelor reduce vitamina B5 cu 57%.
Conservele pierd vitamina B5.
Conservarea reduce semnificativ disponibilitatea vitaminei B5 in alimente.
Principalele surse de vitamina B5 sunt:
Carne de vita, pui, crustacee, peste si ouale acestora, cum ar fi caviarul.
Cerealele integrale si tarate de grau, ovaz, amarant, secara si hrisca, printre altele
Galbenus de ou.
Nuci si seminte, inclusiv alune si seminte de floarea soarelui
Derivate lactate, cum ar fi branza.
Vitamina B5 se remarca mai ales in branzeturile mature.
Publicitate