Dieta impotriva anemiei: 10 alimente pe care trebuie sa le consumi

Anemia este una dintre afectiunile legate de alimentatie. In multe cazuri, este cauzata de o dieta deficitara. Totusi, la fel cum o alimentatie saraca ii poate promova aspectul, putem folosi si dieta impotriva anemiei.

Ce este anemia?

Anemia este o afectiune sau un sindrom care are ca rezultat o scadere a dimensiunii sau cantitatii de globule rosii din sange. In acelasi mod, poate fi caracterizata printr-un nivel scazut de hemoglobina.

In general, anemia se prezinta ca urmare a unei alimentatii deficitare in care exista o lipsa semnificativa de micronutrienti precum fier, acid folic si vitamina B12.

Tipuri de anemie

Cea mai frecventa anemie este cea legata de lipsa de fier. Poate fi cauzata de un consum prea mic de alimente bogate in acest mineral, dar se poate explica si prin functionarea proasta a intestinului, care impiedica absorbtia acestor nutrienti.

Publicitate

In mod similar, pierderea excesiva de sange cauzata de sangerare, interventii chirurgicale sau menstruatie isi poate avea influenta.

Lipsa fierului impiedica reproducerea normala a globulelor rosii. De aici si faptul ca organismul nostru produce mai putine globule rosii decat este necesar. De asemenea, putinele globule rosii ramase sunt de obicei foarte mici sau au un nivel scazut de hemoglobina.

Citeste si articolul :   Ce alimente devin daunatoare cand sunt reincalzite

Pe de alta parte, anemia poate fi generata si de lipsa acidului folic sau a vitaminei B12. In primul caz, se caracterizeaza prin productia organica de globule rosii care sunt mari, dar foarte fragile.

Simptome

Principalele simptome ale unei persoane anemice sunt:

Oboseala

Senzatie de frig constanta si intensa

Palpitatii

Dureri de cap

In general, cel mai vizibil semn este paloarea, dar anemia se manifesta si printr-o pierdere notabila a fortei, precum si o stare morala slabita.

Dieta impotriva anemiei

Anemia este generata de o deficienta sau o lipsa absoluta a anumitor substante nutritive. De aceea, consumul de alimente cu aceste vitamine si minerale ne poate ajuta sa ne simtim mai bine.

Primul lucru pe care trebuie sa-l stii sunt cantitatile corecte de care organismul tau are nevoie zilnic. O persoana sanatoasa, cu exceptia cazurilor exceptionale precum sarcina, are nevoie, in general, de urmatoarele cantitati zilnice:

Fier: 8 mg pentru barbati si 18 mg pentru femei

Acid folic: 400 mcg

Vitamina B12: 2,4 mcg

1. Lucerna

100 g de muguri de lucerna pot furniza pana la 1 mg de fier. In plus, contin si vitamina C, care este benefica in dieta dumneavoastra impotriva anemiei, deoarece aceasta vitamina ajuta la imbunatatirea absorbtiei fierului.

2. Ovaz

Citeste si articolul :   Cele mai bune 7 alimente care imbunatatesc circulatia sangelui

O portie de 100 g de ovaz ofera corpului tau aproximativ 5 mg de fier. Astfel, un pahar de ovaz poate acoperi aproximativ 50% din necesarul zilnic de fier.

3. Carne rosie

Carnea rosie contine si fier. Consumand 100 g de carne, obtineti 3 mg de fier. Carnea rosie nu contine multa grasime.

4. Smochine uscate

Un alt aliat al dietei tale impotriva anemiei este smochinul uscat, deoarece ofera 4,2 mg de fier la 100 g ingerati. Smochinul proaspat ofera si fier, dar in cantitate mai mica: 0,6 mg la 100 g.

5. Kiwi

Kiwi contine o proportie mare de vitamina C: aproximativ 98 mg la 100 g. Chiar daca acest fruct nu iti furnizeaza direct fier, chiar iti furnizeaza vitamina C si, datorita acesteia, organismul tau va putea absorbi mai bine fierul care va proveni din alte surse.

6. Linte

O portie de 100 g de linte are 3,3 mg de fier. In plus, va ofera si alti nutrienti importanti, cum ar fi acidul folic si cuprul.

7. Drojdie de bere

Drojdia de bere este multivitaminica. Intr-adevar, contine o mare varietate de minerale, oligoelemente si proteine. In plus, ne ofera toate vitaminele complexului B.

8. Miso

Miso este un condiment preparat din boabe de soia, cereale si sare de mare care poate fi gasit intr-o mare varietate. Toate formele de miso furnizeaza fier, dar cea mai benefica dintre aceste forme este hatcho miso, care contine 7,1 mg de fier la 100 g.

Citeste si articolul :   7 sfaturi de la ginecologi pentru a va proteja de boli. Fiecare femeie ar trebui sa le cunoasca

9. Fistic

Fisticul este o optiune excelenta in dieta ta impotriva anemiei, deoarece 100g contine 3,9 mg de fier.

Astfel, o portie de 100 g iti ofera in jur de 1,2 mg de cupru. Acesta este unul dintre mineralele a caror deficienta ar putea provoca anemie. Astfel, combinarea acestor doi nutrienti poate avea un efect favorabil in combaterea anemiei.

10. Sfecla rosie

Sfecla iti ofera 0,80 mg de fier la 100g portie, dar si vitamina C si acid folic.

Toti acesti nutrienti combinati creeaza un fel de bariera care te poate proteja de anemie. In orice caz, trebuie sa consultati un profesionist care va va monitoriza starea pe tot parcursul procesului de recuperare.

Specialistul iti va spune ce alimente trebuie sa mananci, in functie de conditia ta fizica. Dieta impotriva anemiei trebuie efectuata sub supraveghere medicala.

Publicitate

Autor