Pentru inima si minte: cinci alimente bogate in acizi grasi omega-3

Acizii grasi Omega-3 (grasimi polinesaturate) sunt importanti pentru mentinerea sanatatii cardiovasculare si mintale, precum si pentru dezvoltarea normala a fatului in timpul sarcinii. Pentru a obtine cantitatea necesara din acesti nutrienti, nu este necesar sa luati in mod constant suplimente speciale, este suficient sa includeti mai multe produse in dieta.

Somon

Somonul este o sursa destul de bogata de acizi grasi omega-3, dar departe de a fi singura. Grasimile polinesaturate se gasesc si in pesti precum macroul, heringul, ansoa, sardinele si pastravul de lac. Consumul de peste gras este recomandat de cel putin doua ori pe saptamana.

Boabe de soia

Soia este buna pentru cei care nu vor sa se lipseasca de acizi grasi sanatosi, dar in acelasi timp nu consuma produse de origine animala. Pe langa omega-3, boabele de soia sunt bogate in proteine vegetale de calitate, vitamine B, calciu, potasiu si magneziu.

Seminte chia

Semintele de chia contin o cantitate mare nu numai de grasimi polinesaturate, ci si alte substante utile organismului nostru: fibre, fier, zinc, magneziu si asa mai departe. Semintele de chia au un gust placut, asa ca sunt adesea adaugate la preparatele dulci: cereale, deserturi si smoothie-uri. Singurul dezavantaj al acestor seminte este pretul lor ridicat.

Uleiuri vegetale

Unele uleiuri vegetale sunt surse bogate de acizi grasi omega-3. Printre acestea: ulei de in, ulei de canola (rapita) si ulei de soia. Aceste tipuri de uleiuri se adauga cel mai bine in salate sau feluri principale, dar nu sunt folosite pentru prajit.

Citeste si articolul :   14 alimente pe care nu trebuie sa le consumi pe stomacul gol sau noaptea

Nuci

Nucile sunt o alta sursa buna de grasimi polinesaturate, precum si fibre, cupru, potasiu, vitamine B si multi alti nutrienti. Datorita compozitiei lor chimice bogate, nucile sustin sanatatea inimii, vasculare si digestive, scad tensiunea arteriala, ajuta la controlul greutatii si protejeaza impotriva dezvoltarii bolilor neurodegenerative.

Autor