Datorita versatilitatii si pretului economic, cartoful este un aliment consumat pe scara larga.
Cu toate acestea, consumul de cartofi nu aduce numai beneficii. Va invitam aici sa descoperiti beneficiile si pericolele consumului de cartofi.
In primul rand, este important de subliniat ca cartofii cultivati acasa sunt diferiti de cartofii cumparati in supermarketuri. In functie de cartofi, consumul acestui aliment poate prezenta mai mult sau mai putin risc.
Sa vedem mai intai care sunt beneficiile oferite de cartofi.
Cartofii ne protejeaza oasele. Fiind bogat in zinc, fier, fosfor, magneziu si calciu, acest aliment ne ajuta sa ne ingrijim oasele impiedicandu-ne sa pierdem masa osoasa.
Publicitate
Cartoful scade tensiunea arteriala. Fiind bogat in potasiu si sarac in sodiu, daca suferiti de hipertensiune arteriala, cartoful va va ajuta sa va reduceti tensiunea arteriala.
Acest aliment ajuta la reducerea riscului de a suferi de probleme cardiace. Fibrele sale, potasiul, vitamina C, vitamina B6 si absenta colesterolului fac din acest aliment un aliat excelent pentru pastrarea sanatatii inimii. Daca este posibil sa suferiti de o problema cardiaca, ar trebui sa includeti cartofii in dieta.
Fiind bogati in colina, cartofii ajuta la reducerea inflamatiei.
Cartoful joaca un rol fundamental impotriva cancerului. Cartofii, in special cartofii rosii, previn formarea celulelor cancerigene. Acest aliment exercita o actiune pozitiva asupra unui cancer in special, cancerul de colon.
Cartoful ne ajuta sa ne controlam greutatea, deoarece contine substante nutritive satioase. Si asta nu este tot, de asemenea, imbunatateste digestia si accelereaza metabolismul. Este un cocktail fantastic pentru toti oamenii care doresc sa slabeasca.
Cartoful imbunatateste pielea: fiind bogat in vitamina C, ajuta colagenul sa imbunatateasca textura pielii si sa reduca ridurile.
Cu cat cartofii sunt mai sanatosi, adica organici, cu atat rezultatele sunt mai bune.
Cartoful: pericolele
Acum ca stiti care sunt beneficiile cartofilor, acum este timpul sa descoperiti riscurile asociate consumului acestui aliment.
Cel mai mare pericol este legat de alegerea cartofilor. Multi opteaza pentru cartofi congelati sau, si mai rau, cartofi prajiti congelati. Aceste preparate nu ne permit sa profitam de beneficiile cartofilor mentionate mai sus.
Trebuie avut in vedere faptul ca indicele glicemic al cartofului este destul de ridicat. Prin urmare, este necesar sa se controleze consumul acestuia. Te intrebi ce inseamna asta? Cand un aliment are un indice glicemic ridicat, inseamna ca zaharul din sangele nostru va creste rapid atunci cand consumam acel aliment. Consumul excesiv poate duce apoi la diabet, de exemplu.
Petele verzi care se vad pe cartofi se datoreaza prezentei alcaloizilor, componente toxice care, consumate in cantitati mari, ne pot afecta sanatatea. Asta nu inseamna ca trebuie sa arunci cartoful, trebuie doar sa indepartezi zonele afectate.
Publicitate