5 beneficii ale usturoiului pentru sanatate despre care s-ar putea sa nu stiti

Usturoiul este o planta perena, care este un condiment popular pentru multe feluri de mancare. Dar, pe langa faptul ca ajuta la imbunatatirea gustului alimentelor, usturoiul poate oferi si beneficii tangibile pentru sanatate.

Usturoiul contine multe vitamine si minerale

Desi un catel de usturoi este destul de mic, acesta contine o cantitate mare de substante nutritive: grupuri de vitamine C si B, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, mangan si seleniu (o substanta care are proprietati imunomodulatoare si este implicata in reglarea actiunii de hormoni tiroidieni). Daca decideti sa adaugati usturoi la dieta dvs. mai des, combinati-l cu patrunjel proaspat, menta sau mere pentru a preveni respiratia urat mirositoare.

Poate reduce riscul anumitor tipuri de cancer

Usturoiul este o sursa buna de fitochimicale care protejeaza celulele de daune, ceea ce poate ajuta la reducerea riscului de cancer de stomac si colorectal. Desigur, usturoiul nu poate oferi o garantie de 100% ca o persoana nu va face cancer, deoarece exista prea multi factori care influenteaza aparitia acestei boli. Dar poate oferi un anumit grad de protectie, deci nu ar trebui sa o eliminati din dieta, mai ales daca aveti riscul de a dezvolta aceste tipuri de cancer.

Intareste sistemul imunitar

O revizuire a mai multor studii efectuate de oamenii de stiinta din Mexic a constatat ca usturoiul intareste sistemul imunitar prin stimularea celulelor imune, cum ar fi macrofagele si limfocitele. De asemenea, unele studii arata ca usturoiul poate ajuta la prevenirea racelii si a gripei. Cu toate acestea, nu toti oamenii de stiinta sunt de acord cu acest lucru si cred ca in timpul sezonului rece nu trebuie sa va bazati doar pe usturoi: este important sa va spalati mainile in mod regulat, sa nu va atingeti fata, sa evitati hipotermia si deshidratarea, sa purtati o masca in locuri publice etc. .

Ajuta la imbunatatirea sanatatii inimii

Potrivit unui studiu publicat in revista Experimental and Therapy Medicine , oamenii de stiinta au descoperit ca consumul a doua capsule de extract de usturoi pe zi timp de doua luni poate reduce tensiunea arteriala si rigiditatea arteriala la persoanele cu hipertensiune. In plus, usturoiul reduce nivelul colesterolului „rau”, reducand astfel riscul formarii placii in vasele de sange. Cantitatea de usturoi necesara pentru a obtine aceste efecte sanatoase pentru inima variaza de la persoana la persoana. Dar expertii recomanda sa manance aproximativ patru catei de usturoi pe saptamana.

Creste rezistenta

Usturoiul elibereaza oxid nitric, un compus care relaxeaza vasele de sange si scade tensiunea arteriala.  Acesta este motivul pentru care unii cercetatori considera ca usturoiul imbunatateste rezistenta, ceea ce este foarte important atat pentru sportivii amatori, cat si pentru cei profesionisti.

Publicitate

Publicitate

Autor