Acid ascorbic: utilizari si beneficii

Acidul ascorbic, cunoscut sub numele de vitamina C, este o componenta cu putere antioxidanta ridicata.

Efectul antioxidant al unei substante se refera la capacitatea de a intarzia sau de a preveni oxidarea altor celule.

Se crede ca stresul oxidativ contribuie la dezvoltarea unei game largi de boli. In multe cazuri, nu este clar daca oxidantii declanseaza boala sau sunt consecinta acesteia.

Oricum, este foarte important sa avem un sistem antioxidant sanatos pentru buna functionare a organismului nostru si prevenirea eventualelor tulburari.

Publicitate

Consumul de acid ascorbic a fost, de asemenea, legat de formarea unui scut protector impotriva infectiilor si virusilor. In plus, este un adjuvant foarte eficient in absorbtia fierului si intarirea sistemului osos.

Ce alimente contin acid ascorbic?

Este un element care se regaseste dupa bunul plac in natura, mai ales in zaharul fructelor, legumelor si, intr-o masura mai mica, in proteine. Cand este izolat, arata ca o pulbere sau cristale galbui. Este incolor, inodor, solid si solubil.

Citeste si articolul :   Catina intareste sistemul imunitar

Acidul ascorbic este o vitamina antioxidanta esentiala cu un pH de 2,1 pana la 2,6. Prin urmare, dupa cum sugereaza si numele, este o substanta acida. Caracterul sau acid provine din continutul sau de hidrogen acid. Mai mult, asa cum am mentionat, este solubil in apa, la fel ca prezentarea sa comerciala sub forma de vitamina C.

Pentru ce se foloseste acidul ascorbic?

Aceasta substanta este utilizata in diferite industrii. Aplicatiile sunt asadar diferite in functie de obiectivele acestor companii. Deosebim de exemplu:

Industria cosmetica

Dupa cum am mentionat deja, acidul ascorbic este un antioxidant foarte puternic. Aceasta proprietate este de mare folos atunci cand se fabrica produse cosmetice care vizeaza stimularea activitatii enzimelor regeneratoare tisulare si a enzimelor producatoare de colagen ale pielii.

Impreuna cu vitamina C, sunt componentele esentiale ale produselor de infrumusetare anti-imbatranire, printre altele.

Industria alimentara

Aceasta substanta este prezenta, in forma sa naturala, in multe alimente. Este un nutrient fundamental pentru sanatate si fitness. Cu toate acestea, multe persoane nu consuma cantitatile necesare pentru a indeplini cerintele minime ale acestui nutrient.

Citeste si articolul :   7 beneficii surprinzatoare ale ceaiului de ghimbir si turmeric

Acesta este motivul pentru care producatorii de alimente si companiile de ambalare a bauturilor introduc aceasta componenta si sarurile sale minerale pentru a creste capacitatea antioxidanta a alimentelor.

Industria farmaceutica

Membrii acestei industrii folosesc acidul ascorbic pentru a prepara diverse forme farmaceutice sau pentru a produce tablete de vitamina C. De la descoperirea acestei vitamine in 1932, ea a fost folosita ca supliment nutritiv si ca intarire pentru anumite procese biochimice ale organismului.

Aceste suplimente sunt adesea utile persoanelor care nu ingereaza cantitatea necesara. Intr-adevar, organismul nu este capabil sa sintetizeze aceasta substanta de la sine.

Beneficiile acidului ascorbic

Beneficiile acestui nutrient sunt strans legate de utilizarea pe care o facem. In acest sens, este esential pentru ingrijirea pielii de exemplu. Efectele sale sunt vizibile aproape imediat datorita continutului sau de antioxidanti. Astfel, incetineste imbatranirea pielii.

Pe de alta parte, stimuleaza si productia de colagen natural, care imbunatateste aspectul pielii si tesuturilor. Colagenul este o substanta proteica instabila care necesita hidroxilare pentru a regenera daunele din organism.

Citeste si articolul :   8 lucruri uimitoare pe care le face corpul tau in timp ce dormi

Daca nu exista suficient colagen, organele si tesuturile corpului incep sa degenereze. Prin urmare, in caz de deficienta de acid ascorbic, este mai probabil sa suferiti de scorbut. O boala care afecteaza pielea, gingiile si parul.

De asemenea, este esentiala pentru functionarea corecta a metabolismului. Intr-adevar, ajuta la asimilarea urmatoarelor substante:

Colesterolul

Acizi biliari

Aminoacizi

Carbohidrati

In plus, acidul ascorbic favorizeaza digestia unui numar de substante precum si mentinerea in perfecta stare a structurilor osoase. Intareste dintii mentinandu-i sanatosi, de exemplu.

Publicitate

Autor