Nucsoara este un condiment originar din Indonezia despre care se crede ca are proprietati medicinale pentru organism. Este folosit frecvent in gastronomie, deoarece sporeste gustul multor preparate. Unii dintre noi prefera sa rada acest condiment pe mancaruri, altii prefera sa-l guste in infuzie.
Ofera vitaminele A, B si C, printre altele. De asemenea, contine minerale, inclusiv magneziu, fosfor, fier si potasiu. Este asadar un aliment hranitor ale carui proprietati sanatoase le vom detalia mai tarziu in acest articol.
Beneficiile nucsoarei
Nucsoara, un hepatoprotector
Nucsoara ajuta la combaterea hiperlipidemiei, hiperglicemiei, leziunilor tesutului cardiac si hepatotoxicitatii.
Publicitate
In plus, datorita monoterpenelor sale, nucsoara protejeaza si impotriva bolilor de inima. Acesti compusi au proprietati anticoagulante si protejeaza impotriva anumitor probleme de sanatate, cum ar fi tromboza.
Nucsoara poate calma durerile de ficat
Un aliat pentru ameliorarea simptomelor gutei
Datorita proprietatilor sale analgezice si antiinflamatorii, ajuta la ameliorarea umflaturilor articulatiilor si la combaterea durerilor legate de inflamatia cronica.
Prin urmare, proprietatile sale inflamatorii trebuie confirmate. Aceste rezultate sunt apoi partial transposabile.
Un bun exfoliant
Combinatia de pudra de nucsoara cu miere ofera un produs interesant pentru tratarea anumitor probleme ale pielii. Aceasta combinatie poate fi folosita ca exfoliant natural pentru a elimina celulele moarte si acumularea de grasime.
In plus, este posibil sa se pregateasca si masti pe baza de nucsoara pentru combaterea acneei. Efectele antiseptice si regenerante ale acestui condiment il fac un aliat ideal pentru rezolvarea acestui tip de problema.
In doze mari, nucsoara poate fi toxica…
Consumul excesiv al acestui condiment poate provoca aparitia unor efecte secundare nedorite. Uleiurile volatile prezente in nucsoara, care sunt formate din derivati ai alchilbenzenului, terpenelor si acidului miristic, pot provoca greata, halucinatii, inflamatii si soc. Prin urmare, este important sa consumati acest condiment cu moderatie.
In unele cazuri, poate provoca senzatii de relaxare similare cu cele cauzate de canabis. Cu toate acestea, consumul excesiv tinde sa provoace deshidratare si durere generalizata. Efectele dureaza mai mult de 24 de ore si pot chiar depasi 36 de ore.
Sub ce forme poate fi gasit?
Nucsoara se gaseste in comert in intreaga sa forma pentru a fi apoi rasa, sub forma de pudra si sub forma de ulei esential. Acesta din urma se obtine dupa distilarea nucsoarei macinate. Acest ulei este utilizat in principal in industria farmaceutica si in parfumerie.
Nucsoara contine si compusi interesanti pentru industria oleochimica si este folosita ca aromatizare. Printre utilizarile uleiului se numara tratamentul durerilor reumatice. Poate fi folosit si ca solutie de urgenta pentru a trata o durere de dinti.
Exista si unt de nucsoara. Este o substanta semisolida de culoare maro. 75% din acest unt este trimyristin, o substanta care se poate transforma in acid miristic. Acest acid gras este folosit ca inlocuitor al untului de cacao si printre aplicatiile sale se numara lubrifierea industriala.
Publicitate