Sase alimente care pot incetini imbatranirea creierului

O dieta echilibrata este foarte importanta pentru buna functionare a multor organe si sisteme ale corpului nostru, inclusiv a creierului. Pentru a mentine creierul intr-o forma buna si pentru a incetini procesul de imbatranire, merita sa adaugati in dieta alimente care ajuta la reducerea inflamatiei si la imbunatatirea functionarii vaselor de sange care furnizeaza creierului oxigen.

Ulei de masline

Antioxidantii gasiti in uleiul de masline extravirgin protejeaza celulele creierului de efectele negative ale radicalilor liberi, contribuind astfel la imbunatatirea performantei cognitive si la prevenirea dezvoltarii bolilor neurodegenerative. Expertii recomanda utilizarea regulata a uleiului de masline celor care sunt adesea supusi unui stres psihic si psihologic sever, deoarece reduce efectele nocive ale stresului.

Condimente

Condimentele precum turmericul, scortisoara, piperul negru, ghimbirul si rozmarinul contin multe substante sanatoase pentru creier care impiedica declinul abilitatilor mentale cauzat de varsta – memorie, atentie, invatare si asa mai departe.

Peste gras

Continutul ridicat de acizi grasi omega-3 face din peste un aliment excelent pentru imbunatatirea sanatatii creierului si a sistemului nervos. Acizii grasi sunt esentiali pentru formarea si intarirea tecii de mielina, care, la randul sau, este importanta pentru protejarea celulelor nervoase de leziunile cauzate de inflamatii, infectii, medicamente, alcool si asa mai departe. Speciile de peste gras includ somonul, macroul,  heringul, somonul ,

Nuci si seminte

Nucile si semintele sunt bogate in acizi grasi omega-3, vitamina E si magneziu, dar spre deosebire de peste, acestea sunt mai potrivite pentru cei care nu consuma produse de origine animala. Semintele si nucile sunt bune pentru ameliorarea tensiunii mentale si nervoase, protejeaza celulele de deteriorarea radicalilor liberi si reduc riscul de dementa, boala Alzheimer si boala Parkinson.

Ciocolata neagra

Ciocolata neagra de inalta calitate, care contine cel putin 70% cacao, este foarte bogata in flavonoli, care au proprietati antiinflamatorii si antioxidante. Acesti nutrienti scad tensiunea arteriala si imbunatatesc fluxul sanguin, ceea ce ajuta la furnizarea creierului si a celulelor nervoase cu mai mult oxigen.

Verdeata

Legumele cu frunze (spanac, rucola, varza chinezeasca) si ierburile (marar, patrunjel etc.) sunt surse bogate de magneziu, vitamine C, E si grupa B. Toate aceste substante sunt necesare pentru buna functionare a creierului si a sistemului nervos, dar vitaminele B sunt deosebit de importante ,  deoarece incetinesc declinul abilitatilor mentale legate de varsta si previn dezvoltarea depresiei si a anxietatii crescute.

Autor