Nutrienti care nu pot lipsi din dieta ta

Alimentatia joaca un rol esential in functionarea organismului. Prin intermediul alimentelor, organismul primeste nutrientii de care are nevoie pentru a-si indeplini toate functiile. Prin urmare, este esential sa aveti o dieta sanatoasa si completa.

Pe langa faptul ca este variata, alimentatia trebuie sa fie echilibrata. Adica trebuie sa furnizeze cantitatile adecvate de nutrienti necesari organismului in functie de activitatea pe care acesta din urma o desfasoara.

Multi oameni fac greseala de a elimina anumite substante nutritive bazandu-si dieta pe anumite alimente. Este important de stiut ca, desi un aliment este sanatos, nu inseamna ca el singur ofera tot ceea ce are nevoie organismul.

Consumati suficienti nutrienti?

Enumeram mai jos nutrientii care nu pot lipsi din dieta ta. Asigurati-va ca le ingerati!

1. Calciul este unul dintre nutrientii care nu ar trebui sa lipseasca

Deficienta de calciu este mai frecventa la femei in timpul menopauzei, potrivit acestui studiu realizat de un grup de cercetatori de la Institutul National de Perinatologie (Mexic). Acest lucru se datoreaza faptului ca scaderea productiei de estrogen impiedica absorbtia calciului si, prin urmare, duce la o reducere a densitatii osoase.

Citeste si articolul :   Beneficiile pentru sanatate ale bicarbonatului de sodiu si sucului de lamaie

Problema este ca calciul este greu de asimilat si nu este intotdeauna ingerat in cantitate suficienta. Alimentele bogate in calciu sunt practic urmatoarele:

Lapte si produse derivate

Brocoli

Soia

Legume

Peste

oua

Spanac

2. Vitamina C

Vitamina C este prezenta in multe alimente, in special in fructe.  Deficienta de vitamina C este una dintre cauzele unui sistem imunitar slabit si un risc crescut de infectii. Alimentele care contin cel mai mult sunt:

Citrice

Ficat

Fructe de padure

Kale

ardei

3. Flavonoide

Acesti antioxidanti provin in mare parte din fructe si legume. Prin urmare, persoanele care mananca putin din el au mai multe sanse sa sufere de o deficienta.

Flavonoidele sunt esentiale pentru prevenirea bolilor de inima, a imbatranirii premature si a tulburarilor asociate cu declinul cognitiv. Se gasesc, de exemplu, in urmatoarele alimente:

Merele

Afine

Brocoli

Bulb de ceapa

Capsune

struguri rosii

Salata

bulb de usturoi

frunze de varza

4. Lignani

Lignanii sunt metaboliti secundari ai plantelor care, atunci cand ajung in intestinul gros, sunt fermentati de bacteriile intestinale. In timpul acestui proces, ei sunt transformati in fitoestrogeni si sunt absorbiti imediat in fluxul sanguin. Se crede ca fitoestrogenii ofera multiple beneficii pentru sanatate.

Citeste si articolul :   Consumati un avocado pe zi pentru a pierde in greutate, pentru a va proteja impotriva diabetului, pentru a evita cancerul si multe altele

Cu toate acestea, acest studiu  recomanda sa nu le inlocuiasca cu niciun tip de medicamente sau tratament, intrucat presupusele lor proprietati nu au fost inca pe deplin confirmate. Lignanii se gasesc in cantitati semnificative in urmatoarele alimente:

Seminte de in

seminte de dovleac

secara

Brocoli

Soia

Fasole

Fructe de padure

seminte de susan

5. Amidon

Amidonul este un tip comun de carbohidrati in plante care, desi este usor de digerat, provoaca adesea dificultati. Asa-numitul amidon rezistent este o varietate sanatoasa care ajuta la controlul zaharului din sange si inhiba acumularea de grasime. Acest tip de amidon se gaseste, de exemplu, in:

Cereale integrale

Paste

Legume

banane verzi

Cartofi

6. Fibrele sunt un nutrient esential

Deficienta de fibre este una dintre cele mai frecvente deficiente. Fibrele sunt esentiale deoarece stimuleaza tranzitul intestinal. Prin urmare, o deficienta de fibre poate cauza probleme grave.

Daca ingerati putine fibre, organismul va avea dificultati in a digera alimentele si a se curata singur. Acest lucru, la randul sau, poate provoca constipatie si ingreuneaza eliminarea deseurilor. Urmatoarele alimente sunt bogate in fibre:

Citeste si articolul :   Raceala de primavara sau alergiile de primavara?

crupe

Orez

Brocoli

Lamaie

Avocado

Papaya

Castravete

Pepene

Merele

Pere

Portocale

Autor