8 alimente pentru a curata ficatul in mod natural

Ficatul este cel mai mare organ din corpul nostru si functiile sale sunt vitale pentru sanatatea noastra, datorita lui detoxificam tot ceea ce mancam, respiram si absorbim prin piele. Potrivit FIH (International Hepatitis Foundation), acest organ este cel care transforma nutrientii pe care ii consumam in energie si muschi; stocheaza vitaminele si regleaza rezervele de grasime. Din acest motiv, buna sa functionare depinde foarte mult de sanatatea persoanei si de cea a restului corpului.

Exista multi factori care pun sanatatea ficatului la risc crescut, printre care consumul intens de alcool, poluantii mediului, excesul de alimente sau medicamente nesanatoase, printre altele. Daca te identifici cu oricare dintre ei si vrei sa-ti cureti ficatul intr-un mod natural, astazi iti prezentam 8 alimente speciale pe care le poti lua in considerare daca vrei sa-ti imbunatatesti sanatatea ficatului si sa previi bolile asociate.

Usturoi

Usturoiul este un aliment bogat in alicina si seleniu, aceste doua elemente sunt ideale pentru curatarea ficatului si mentinerea sanatoasa a lui . In plus, usturoiul activeaza enzimele care elimina toxinele, ceea ce va ajuta la prevenirea bolilor in timp ce curata acest organ de ceea ce l-ar putea afecta. Pentru ficat, este unul dintre cele mai recomandate alimente, in plus consumul lui va servi si la controlul colesterolului, la imbunatatirea circulatiei si la cresterea apararii. Ideal este sa il  consumi crud pentru ca la fiert isi pierde 90% din eficacitate; Poate fi consumat singur sau poate fi adaugat si in mese.

Citeste si articolul :   Alimente vegetale bogate in calciu

Curcuma

Turmericul are cateva proprietati foarte benefice pentru ficat. Conform studiilor de specialitate, aceasta planta contine substante precum borneolul, turmenona, eugenolul si acidul cafeic, care actioneaza ca un mare protector al acestui organ intrucat curata si detoxifiaza, ceea ce ii mentine sanatatea.

Publicitate

Componentele sale ajuta la digestia grasimilor si este un bun remediu pentru digestiile grele cauzate de alimentatia necorespunzatoare . Turmericul este recomandat pentru icter, ciroza si boli hepatice.

Ulei de masline

Uleiul de masline protejeaza impotriva daunelor oxidative ale tesutului hepatic, conform studiilor acest ulei, precum si semintele de in si canepa, ofera o baza lipidica care absoarbe toxinele pentru ca organul sa functioneze mai bine; ajuta la purificarea naturala si, de asemenea, previne bolile. Consumul acestuia reduce, de asemenea, riscul de boli coronariene. Este recomandat sa il adaugati la mese si sa il folositi ca alternativa la diferitele grasimi folosite in mod normal in gatit.

Citeste si articolul :   4 alimente care pot avea efecte adverse asupra sanatatii tale

Citrice

Sunt bogate in vitamina C, care actioneaza ca un antioxidant natural, consumul lor moderat curata ficatul si il previne de multe boli. Cele mai recomandate citrice pentru ficatul nostru sunt lamaile, limele si portocalele.

Migdale

Migdalele sunt bogate in arginina, un aminoacid care ajuta la detoxifiere, motiv pentru care este un aliment foarte recomandat pentru curatarea ficatului. Componentele sale bogate in acizi grasi omega-3 si glutation, sustin diferitele functii care vor ajuta la purificarea ficatului in mod natural.

Cerealele

Orezul brun si alte cereale sunt foarte benefice pentru ficat datorita nivelului ridicat de vitamine din complexul B. Datorita acestui fapt, ficatul poate imbunatati metabolismul grasimilor, decongestia si functia generala. Se recomanda folosirea inlocuitorilor de grau integral in locul fainii albe rafinate.

Legume cu frunze verzi

Legumele precum salata verde, varza, spanacul  printre altele, pot ajuta la neutralizarea metalelor grele, pesticidelor si a altor substante chimice care afecteaza organismul. Pentru ficat, este un bun purificator deoarece ajuta la eliminarea toxinelor si regleaza grasimile saturate care ii pot modifica buna functionare.

Citeste si articolul :   Care sunt semnele deficitului de potasiu? (Si in ce alimente sa-l gasesti)

Ceai verde

Ceaiul verde si componentele sale pot ajuta la reducerea acumularii de grasime in ficat. Contine catechine si antioxidanti care previn afectiunile hepatice si ofera un efect protector. Studiile arata ca ceaiul verde ajuta la protejarea ficatului de efectele negative ale substantelor toxice precum alcoolul si previne inflamatia ficatului.

Publicitate

Autor