Monica Pop: Ce trebuie sa porti, pe langa masca de protectie.

Monica Pop, managerul Spitalului de Urgente Oftalmologice din Capitala, spune ce trebuie sa porti pe langa masca de protectie, a pentru a tine departe noul coronavirus. Totodata, medicul avertizeaza ca ochii pot fi ”gazda” buna pentru acest virus.

Ce trebuie sa porti pe langa masca de protectie

Medicul Monica Pop a spus intr-o emisiune TV ca nu doar nasul si gura sunt locurile vulnerabile unde virusul isi face de cap, ci si ochii, astfel ca trebuie si ei protejati. Explicatiile ei vin dupa ce mai multi pacienti s-au prezentat cu o simpla conjunctivita, insa simptomele si modul diferit al afectiunii nu erau normale.

”Nu se gandeste nimeni daca e vreo infectie. Ochii trebuie spalati dimineata si seara cu apa si sapun. Nu ceaiuri, nu substante, nimic. Intotdeauna recomand sa se poarte ochelari pe strada, chiar si atunci cand vine vorba de ochelari de soare. Si ochelarii trebuie stersi cu alcool, e un mijloc de dezinfectie, inclusiv rama. E greu la copii, dar ne bazam pe parintii care sunt destul de vigilenti si le pastreaza si lor metode de igiena”, a spus Monica Pop.

”Afectiunea cu virusul Corona, ca orice alta viroza, se stie, poate da si o afectiune oftalmologica si anume o conjunctivita virala.

Prezenta virusului in nazo-faringe este in directa legatura cu ochiul prin intermediul canalului lacrimo-nazal, astfel ca, la orice pacient infectat, Covid -19 poate fi prezent in secretia conjunctivala, devenind cu atit mai posibila si periculoasa transmiterea, contaminarea.

Deci, e clar, viroza aceasta se poate transmite si daca cel infectat se freaca la ochi si apoi atinge ceva, orice. E un lucru mai putin cunoscut de publicul larg dar cunoscut de catre orice medic practician”, a scris Monica Pop pe Facebook.

Obiecte obligatorii pentru protectie

”Acesta este motivul pentru care din echipamentul medical de protectie nu trebuie sa lipseasca ochelarii speciali sau vizierele.

In plus, daca o persoana infectata stranuta in apropierea uneia care are masca dar nu si ochelari, o picatura ii poate ajunge acesteia din urma pe conjunctiva si de acolo in nazo-faringe.

Legatura anatomica dintre ochi si nas (canalul lacrimo-nazal) face ca unei persoane care lacrimeaza sau plinge, ii curge nasul, lucru stiut de oricine.

Citeste si articolul :   Medic roman, despre pierderea mirosului: Cand este simptom de coronavirus si cand de o simpla viroza

Aceasta din urma e o cale mai mica de contaminare, dar cea cu prezenta virusului in secretia conjunctivala la cei contaminati deja, simptomatici sau nu, este considerabila!”, a avertizat ea.

”Cum se manifesta?”
”Cum se manifesta ?
– pot lipsi simptomele conjunctivale, ceea ce nu exclude prezenta virusului;
– simptomele: cind exista, conjunctiva este mai hiperemica (rosie). Deci, in limbaj obisnuit, ochii sunt mai rosii;
– lacrimare- nu foarte intensa, de obicei dar, oricum, peste normal.

De mentionat ca aceste simptome clare apar la cazurile mai severe, dar virusul poate fi prezent pe conjunctiva (la ochi) la orice pacient infectat sau chiar la purtatori, cu sau fara simptome”, a scris Monica Pop pe internet.

”Studiile arata ca (1/4) un pacient din patru are Covid in secretia conjunctivala, dar procentul poate fi mai mare. Nu stiu daca studiile s-au facut si pe purtatorii care, pina la sfarsit, nu au dezvoltat boala dar ei pot fi la fel de periculosi pentru cei din jur.

”Cum ne protejam?”

Ce este de facut? Cum ne protejam si din acest punct de vedere?

– ochii trebuie si ei spalati, nu numai miinile, cu apa si cu sapun si stersi cu un prosop curat, folosit special numai pentru ochi.
– ochelarii (pentru purtatori) spalati si ei seara cu apa si sapun sau stersi cu alcool (spirt), usor.

Citeste si articolul :   Monica Pop nu s-a mai abtinut. Ce a putut sa spuna despre vaccinul AstraZeneca

– recomand oricui sa poarte ochelari pe strada. Cu dioptriile corespunzatoare pentru cei cu vicii de refractie sau doar de protectie, cu lentile plane (fara dioptrii) si sa-i igienizeze cum am spus .
– instilatii cu ser fiziologic, apoi ochii stersi cu comprese sterile de la farmacie sau cu un prosop curat, daca nu exista alta posibilitate.

Tratamentul medicamentos, acolo unde este cazul, revine medicilor de specialitate”, a precizat cunoscutul medic, potrivit Antena 3

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.