Pentru a va intari sistemul imunitar: cinci alimente bogate in zinc

Zincul este un oligomineral care joaca un rol important in functionarea sistemului imunitar, vindecarea ranilor si producerea de proteine ​​si ADN. O deficienta a acestei substante poate provoca un sistem imunitar slabit, vedere incetosata, pierderea poftei de mancare, tulburari de somn, cresterea caderii parului si asa mai departe.

Pentru a evita efectele deficientei de zinc, expertii recomanda sa o luati cu alimente, mai degraba decat cu suplimente. Iata cateva alimente bogate in zinc pe care sa le adaugi in dieta ta .

Branza

Multe branzeturi sunt bogate in zinc, dar mozzarella (24% din DV a unui adult) si cheddar (38%) contin cel mai mult din acest mineral. Aceste alimente sunt, de asemenea, surse bogate de calciu si vitamina D, dar sunt si bogate in grasimi.

Seminte de canepa

O suta de grame de seminte de canepa contin 7,5 miligrame de zinc (63% DV), tiamina, vitamina E, magneziu si fier. Semintele de canepa pot fi adaugate la salate, cereale, smoothie-uri si iaurturi. Ele dau mancarurilor o aroma usoara de nuca . De asemenea, puteti adauga ulei de canepa in dieta dvs., care este bogat in aminoacizi esentiali si potasiu.

Iaurt grecesc

O portie de iaurt grecesc simplu cu continut scazut de grasimi contine 1,2 miligrame de zinc (10% DV) si probiotice, care, ca si zincul, ajuta la sustinerea unui sistem imunitar sanatos, a digestiei si a functiei creierului. Ori de cate ori este posibil, incercati sa cumparati iaurt  natural, deoarece este aproape fara zahar. Daca vrei sa-i imbunatatesti aroma, adauga cateva fructe de padure, fructe sau nuci.

Naut

O portie de naut de 100 de grame contine nu doar zinc (24% din valoarea zilnica), ci si alte minerale importante pentru organism: potasiu, calciu, magneziu, cupru si seleniu. Cu adaugarea de naut, puteti gati supe, salate, feluri principale si chiar produse de patiserie. Acest tip de leguminoase este ingredientul principal in hummus, o gustare populara araba si evreiasca pe care vegetarienii o iubesc.

Caju

Aceste nuci sunt o adevarata comoara de vitamine si minerale si, pe langa zinc (47% din valoarea zilnica), contin aproape toate vitaminele B, vitamina E, acizi grasi omega-3, potasiu, magneziu, cupru si seleniu. Dar nucile de caju nu sunt singurele nuci care au un continut ridicat de zinc: nucile braziliene, nucile pecan si migdalele sunt, de asemenea, bogate in ele.

Autor