Beneficiile ceaiului de tei si regulile de utilizare

Exista multe ceaiuri de plante care au o aroma si un gust minunat. Unul dintre ele este ceaiul de tei. Acest ceai este primul remediu pentru raceli, ajuta la tuse ca expectorant, faciliteaza trecerea mucusului din bronhii si are mult mai multe proprietati utile si medicinale.

Timp de multi ani, diferite plante si ierburi au fost singurul medicament real pe care oamenii l-ar putea folosi pentru a se vindeca. Astazi, medicina moderna le-a depasit pe majoritatea lor in actiune si eficacitate si a reusit sa rezolve multe probleme de sanatate.

In timp ce remediile naturale cu siguranta nu pot inlocui medicamentele moderne, ele ne pot ajuta totusi sa ne mentinem  sanatatea in multe feluri . Problemele usoare de sanatate pot fi adesea atenuate prin utilizarea lor. Multe altele pot fi prevenite daca aceste plante  sunt utilizate ca masuri preventive. Astazi vom vorbi despre un astfel de agent terapeutic si profilactic – ceaiul din flori de tei.

De ce este util ceaiul de tei?

Ceaiul de tei este unul dintre cele mai aromate ceaiuri de plante. Se prepara din flori de tei. Teiul creste in multe tari si continente. In total, exista aproximativ 30 de specii ale acestei plante. Acest copac de foioase, inalt de 20 pana la 40 de metri, iubeste clima temperata a latitudinilor nordice, desi poate fi gasit in regiunile mai sudice.

Publicitate

Florile de tei contin multi compusi benefici care ne ajuta sa facem fata unei varietati de afectiuni.

Daca aruncam o privire mai atenta asupra compozitiei chimice , atunci mai intai de toate trebuie sa evidentiati:

Flavonoide;

Ulei esential.

Acestea contin vitamina C – o vitamina responsabila de imunitate.

Aroma florilor plantei se datoreaza uleiului esential, care confera si multe proprietati medicinale .

Fitoncidele si taninurile confera ceaiului proprietati antiseptice si bactericide.

Flavonoidele se numara printre cei mai puternici compusi cu proprietati antioxidante. Astfel de compusi contribuie la neutralizarea efectelor oxidative daunatoare ale radicalilor liberi, care pot duce la numeroase boli cronice si grave, inclusiv la dezvoltarea tumorilor canceroase. In plus, acesti compusi sunt capabili sa repare celulele deteriorate. Flavonoidele previn inflamatia, efectele imbatranirii in organism si au proprietati antivirale si antialergene.

Citeste si articolul :   Retete de sanatate: varza pentru dureri in gat si raceli

Se bea la primele simptome ale unei raceli, ca expectorant pentru tuse, care ajuta la subtierea mucusului acumulat in bronhii si indepartarea acestuia din corp. Ceaiul de tei este util pentru:

Afectiuni respiratorii;

Insomnie;

Sentimente de anxietate;

Hipertensiune;

Dureri de cap;

Anumite boli ale inimii si ale vaselor de sange, cum ar fi palpitatiile inimii;

Boli ale sistemului digestiv.

Te ajuta sa te relaxezi si sa ameliorezi anxietatea, sa imbunatatesti somnul si sa te simti mai in largul tau.

Ceaiul de tei proprietati benefice

Proprietatile benefice ale ceaiului de tei se datoreaza in mare masura continutului ridicat de fitonutrienti, flavonoizi si altor substante benefice . Acest amestec unic de compusi organici a facut din acest tip de ceai unul dintre cele mai consumate si iubite de multi oameni din intreaga lume.

Ceaiul de tei are urmatoarele proprietati:

Antiinflamator;

Calmant;

Diaforetic;

Expectorant;

Imunomodulator;

Decongestionant;

Diuretic;

Antioxidant.

Ceaiul de tei proprietati benefice pentru raceli

Proprietatea ceaiului de tei pentru a ajuta la raceli este cunoscuta multora. Are proprietati care  ajuta la intarirea apararii organismului, la ameliorarea durerii in gat si la calmarea tusei. Ceaiul este indicat si pentru astmul bronsic .

Ceai de tei pentru boli ale sistemului digestiv

Acest ceai este eficient pentru bolile sistemului digestiv, cum ar fi gastrita, sindromul intestinului iritabil, colita, problemele cu vezica biliara. Consumul unei cesti va imbunatati digestia alimentelor, va ameliora simptomele flatulentei.

In plus, ceaiul de tei are un efect benefic asupra ficatului, il curata perfect. Este recomandat pentru afectiunile renale si ale vezicii urinare, cum ar fi cistita, pietrele la rinichi. Proprietatile sale diuretice usoare nu sunt iritante pentru tractul urinar.

Publicitate

Ceaiul de tei proprietati benefice pentru hipertensiune

Ceaiul are proprietati diuretice si poate ameliora umflarea cauzata de boli de inima si hipertensiune arteriala. Prin urmare, in medicina populara, se recomanda la presiune ridicata. Ajuta la ameliorarea simptomelor de hipertensiune, cum ar fi greata, dureri de cap, ameteli.

Ceai de tei pentru tulburari de somn si tulburari nervoase

Deoarece are un efect calmant asupra organismului, ceaiul de plante cu tei poate fi baut in caz de tulburari nervoase si tulburari de somn. Acest ceai este cel mai eficient dintre toate sedativele si a fost folosit de secole. Datoreaza aceste proprietati uleiului esential prezent in flori. Acesta este cel care confera ceaiului un efect sedativ.

Citeste si articolul :   Compresa din frunze de varza pentru tuse

Acest ceai va va ajuta sa faceti fata anxietatii, sentimentelor de anxietate, sa va relaxati si sa dormiti bine.

Ceai de tei pentru alergii

Deoarece contine tanini este utilizat in mod traditional pentru diverse eruptii cutanate alergice. Se usuca si in acelasi timp protejeaza pielea de uscaciune excesiva, ceea ce il  face util pentru diverse iritatii.

Nu este de mirare ca decoctul de tei este utilizat pe scara larga in cosmetologie ca tonic.

Cum se prepara corect ceaiul de tei

Multi oameni adora ceaiul de tei. La urma urmei, are nu numai proprietati curative, ci si un gust si o aroma excelente.

Pentru a-l prepara, trebuie doar sa adaugati 2 lingurite de flori intr-un pahar cu apa clocotita si lasati 15-20 de minute.

Cand preparati ceai din plicuri , care sunt vandute in orice farmacie, adaugati un plic  in pahar.

Cea mai buna optiune este sa bei ceai cu miere.

Ceaiul de tei este delicios nu numai fierbinte. Este o bautura minunata care iti potoleste setea chiar si cand este rece. Ceaiul cu gheata este usor de preparat. Trebuie doar sa raciti ceaiul preparat. Adaugati miere si suc de lamaie la bautura finita dupa gust.

Cum se pregateste floarea de tei

Teiul infloreste timp de doua saptamani. Trebuie sa colectati atat floarea, cat si frunza care este atasata la ea.

Colectarea trebuie efectuata pe timp uscat. Daca a plouat cu o zi inainte, trebuie sa asteptati pana cand florile se usuca.

Este necesar sa uscati materiile prime colectate la umbra intr-o zona ventilata. Poate fi uscat intr-un uscator electric.

Florile pregatite sunt depozitate in pungi de hartie, cutii de carton sau pungi de panza, care sunt asezate intr-un borcan de sticla si inchise cu un capac. Perioada de valabilitate nu depaseste doi ani.

Citeste si articolul :   De ce este periculoasa deficienta de fier in organism?

Daca nu este posibil sa colectati singur floarea de tei, o puteti cumpara in mod liber la farmacie.

In acest articol, tocmai ati aflat despre unele dintre beneficiile pentru sanatate ale ceaiului de tei si beneficiile acestuia pentru sanatate. S-a remarcat faptul ca acest tip de ceai de plante are proprietati medicinale si poate fi baut ca o bautura pentru calmarea setii. In general, este sigur pentru aproape toti oamenii. Cu toate acestea, este intotdeauna cel mai bine sa va consultati medicul inainte de a bea ceai, mai ales daca in prezent urmeaza vreun tratament, sunteti gravida sau alaptati sau intentionati sa le administrati copiilor mici.

Inflorit la sfarsitul lunii iunie, teiul nu numai ca ne incanta cu aroma sa dulce, dar este si o sursa excelenta de multe substante utile. Stiind cum sa preparati ceai de tei, il puteti folosi in scopuri profilactice si terapeutice.

Infuziile si decocturile de flori si frunze de tei sunt populare printre fanii medicinei traditionale si iubitorii de ceaiuri din plante. Acest lucru nu este surprinzator, deoarece prepararea corecta a ceaiului de tei are urmatorul efect asupra organismului:

-stimuleaza transpiratia si scade temperatura;

-ajuta la gestionarea bolilor infectioase si virale;

-combate diferite tipuri de tuse;

-are efect antiseptic;

-are efect diuretic;

-elimina tensiunea nervoasa;

-are un efect benefic asupra starii vaselor de sange;

-amelioreaza inflamatia;

-elimina umflarea si amelioreaza spasmele;

-accelereaza metabolismul

Pe langa tratarea diferitelor afectiuni, ceaiul din flori de tei are si un efect benefic general asupra organismului. Posedand proprietatea de a accelera metabolismul, ajuta oamenii care isi urmaresc greutatea sa ramana in forma.

De asemenea, datorita vitaminei C si flavonoidelor continute in frunze si flori, teiul este un excelent agent profilactic care va va ajuta sa va protejati de virusi si infectii in perioadele de exacerbare.

Publicitate

Autor