Pfizer anunta ca noua sa pilula antivirala reduce riscul de COVID-19 sever cu 89%

O pastila pentru tratarea Covid dezvoltata de compania americana Pfizer reduce riscul de spitalizare sau deces cu 89% la adultii vulnerabili, sugereaza rezultatele studiilor clinice.

Medicamentul – Paxlovid – este destinat utilizarii imediat dupa dezvoltarea simptomelor la persoanele cu risc crescut de boala severa, scrie CNN.

Vine la o zi dupa ce autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie a aprobat un tratament similar de la Merck Sharp si Dohme (MSD).

Marea Britanie a comandat deja 250.000 de cure din noul tratament Pfizer, care nu a fost inca aprobat, impreuna cu alte 480.000 de cure de pilula molnupiravir MSD.

Publicitate

Secretarul pentru Sanatate si Asistenta Sociala, Sajid Javid, a numit rezultatele „incredibile” si a spus ca autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie va evalua acum siguranta si eficacitatea acestora.

„Daca este aprobata, aceasta ar putea fi o alta arma semnificativa din arsenalul nostru pentru a lupta impotriva virusului alaturi de vaccinurile noastre si alte tratamente”, a spus el.

Medicamentul Pfizer, cunoscut sub numele de inhibitor de proteaza, este conceput pentru a bloca o enzima de care virusul are nevoie pentru a se multiplica. Atunci cand este luata impreuna cu o doza mica de alta pilula antivirala numita ritonavir, aceasta ramane in organism mai mult timp.

Citeste si articolul :   PSD cere interventia lui Iohannis: „Au trecut mai bine de 24 de ore de cand trei gasti au aruncat tara in haos. "

“Se iau trei pastile de doua ori pe zi timp de cinci zile”

Tratamentul combinat, care este inca experimental deoarece studiile nu s-au incheiat, functioneaza usor diferit fata de pilula Merck, care introduce erori in codul genetic al virusului, scrie si bbc.com.

Pfizer a declarat ca intentioneaza sa prezinte rezultatele testelor intermediare pentru pilula sa autoritatii de reglementare a medicamentelor din SUA, FDA, ca parte a cererii de utilizare de urgenta pe care a inceput-o luna trecuta. Datele complete ale testului nu au fost inca publicate de nicio companie.

SUA si-au asigurat deja milioane de doze, potrivit presedintelui Joe Biden.

Presedintele si directorul executiv al companiei, Albert Bourla, a spus ca pilula are „potentialul de a salva vietile pacientilor, de a reduce severitatea infectiilor cu Covid-19 si de a elimina pana la noua din 10 spitalizari”.

Rezultatele procesului

Vaccinurile impotriva Covid-19 sunt vazute ca fiind cea mai buna modalitate de a controla pandemia, dar exista si cerere pentru tratamente care pot fi luate acasa, in special pentru persoanele vulnerabile care se infecteaza.

Datele intermediare din studiile de tratament pe 1.219 de pacienti cu risc ridicat care fusesera recent infectati cu Covid au descoperit ca 0,8% dintre cei carora li s-a administrat Paxlovid au fost internati in spital, comparativ cu 7% dintre pacientii carora li sa administrat un placebo sau o pastila inactiva.

Citeste si articolul :   Doliu in Romania. S-a stins din viata la 50 de ani: A ajutat peste 10.000 de pacienti

Au fost tratati in decurs de trei zile de la debutul simptomelor Covid.

Sapte pacienti carora li sa administrat placebo au murit, comparativ cu niciunul din grupul caruia i s-a administrat pilula.

Cand au fost tratati in termen de cinci zile de la aparitia simptomelor, 1% dintre cei carora li sa administrat Paxlovid au ajuns la spital si niciunul nu a murit. Aceasta, comparativ cu 6,7% din grupul placebo fiind spitalizat si 10 dintre ei decedand.

Pacientii din studiu, care nu a fost inca publicat sau verificat, erau in varsta sau aveau o afectiune de baza care ii punea la un risc mai mare de imbolnavire grava de Covid. Toti au avut simptome usoare pana la moderate de coronavirus.

Dr. Stephen Griffin, profesor asociat la Facultatea de Medicina de la Universitatea din Leeds, a declarat: „Succesul acestor antivirale marcheaza potential o noua era in capacitatea noastra de a preveni consecintele severe ale infectiei cu Sars-CoV2 [coronavirus] si este, de asemenea, un element vital pentru ingrijirea persoanelor vulnerabile clinic, care ar putea fi in imposibilitatea de a primi sau de a raspunde la vaccinuri.”

Citeste si articolul :   Comisia Europeana pregateste noi masuri anti-Covid 19

Pfizer studiaza, de asemenea, impactul tratamentului asupra persoanelor cu risc scazut de imbolnavire cu Covid si asupra celor care au fost deja expusi la virus de catre cineva din gospodaria lor.

Dezvoltarea de medicamente antivirale cu adevarat eficiente este foarte dificila, asa ca a avea doua care se arata foarte puternice impotriva Covid este o performanta remarcabila.

Intrebarea este acum daca succesul acestor pastile in studiile clinice poate fi repetat in lumea reala, deoarece persoanele cu Covid vor trebui identificate si tratate in cateva zile de la dezvoltarea simptomelor.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.