MRNA: aceste patru litere, acronimul acidului ribonucleic mesager, trezesc multe sperante de cateva luni bune. Pusa in centrul atentiei cu vaccinurile covid-19, aceasta tehnologie detine alte promisiuni. Ce stim pana acum? Perspective de la experti.
„Lipsa de perspectiva” asupra vaccinurilor cu ARN mesager administrate impotriva Covid-19 este adesea subliniata de catre recalcitranti. Cu toate acestea, ARNm este departe de a fi o tehnologie necunoscuta oamenilor de stiinta.
Acidul ribonucleic mesager ( de asemenea , cunoscut sub numele de ARN mesager sau ARNm) este o copie a ADN – ului (acid dezoxiribonucleic), care permite sinteza proteinelor in interiorul celulelor. A fost descoperit in 1961 de doi cercetatori francezi de la Institut Pasteur: François Jacob si Jacques Monod. Aceasta descoperire stiintifica le-a adus Premiul Nobel pentru Medicina in 1965.
Primele dovezi ale eficacitatii sale au fost prezentate in 1993 : oamenii de stiinta francezi au demonstrat eficacitatea primului vaccin ARNm impotriva virusului gripal la soareci. In 2008, o echipa franco-germana a publicat primul studiu clinic al unei terapii cu ARNm anti-cancer la oameni (ca parte a cercetarii asupra melanomului ).
Publicitate
Doisprezece ani mai tarziu, in 2020, s-a facut un pas mare cu aprobarea primelor vaccinuri ARNm impotriva covid-19 (Pfizer-BioNTech si Moderna), la mai putin de un an de la declansarea pandemiei.
Va vindeca ARN-ul mesager orice fel de boala?
Teoretic, da , raspunde profesorul Steve Pascolo, cercetator imunolog la Spitalul Universitar din Zurich (Elvetia):
„Exista teoretic o solutie ARNm pentru fiecare boala, fie sub forma de vaccinuri sau terapii . Incercarile au inceput astfel cu vaccinuri preventive impotriva anumitor boli infectioase, precum gripa , bronsiolita , citomegalovirusul, Ebola sau HIV , care ar putea fi validate in 2022. sau 2023.
La BioNTech, sunt studiate si vaccinuri curative impotriva cancerului, inclusiv Parkinson , fibroza chistica , BPOC , terapii regenerative pentru repararea organelor… Cu toate acestea, este probabil ca dezvoltarea acestor aplicatii sa dureze putin mai mult .
De fapt, ARNm a fost testat ca medicament in forma sa sintetica de aproximativ 30 de ani, dar a fost de mult privit cu dispret de mediul academic si de medicina pe motiv ca era prea fragil pentru a da rezultate.
O bariera care a cazut datorita succesului vaccinurilor impotriva coronavirusului care utilizeaza aceasta abordare si vitezei dezvoltarii lor.”
MRNA: „o arma de vaccin sigura si foarte eficienta impotriva Covid-19”
„Mesenger ARN este o arma de vaccin sigura si foarte eficienta impotriva Covid-1”, sustin Academia Nationala de Medicina, Academia Nationala de Farmacie si Academia de Stiinte. Intr-un comunicat de presa comun publicat pe 5 august 2021, acestia denunta „informatiile false” care circula in jurul vaccinurilor dezvoltate pe baza de ARN mesager (vaccin de la Pfizer / BioNTech si vaccin de la Moderna): „Emis si intretinut de un mica minoritare, aceste neadevaruri nu se bazeaza pe date stiintifice, dar difuzarea lor larga, in special prin intermediul retelelor de socializare, mentine indoiala si confuzia”.
De asemenea, Academiile reamintesc cateva puncte:
Oamenii de stiinta si producatorii au dezvoltat si imbunatatit tehnologia platformei de ARN mesager de peste treizeci de ani, care s-a dovedit a fi foarte eficienta pentru vaccinarea impotriva SARS-CoV2. Vaccinurile cu ARN mesager induc o protectie de peste 90% impotriva formelor simptomatice de Covid-19 si o protectie aproape totala impotriva formelor severe;
Aceste vaccinuri sunt remarcabil de sigure ; au facut obiectul dezvoltarii farmaceutice si al studiilor clinice efectuate conform celor mai bune practici pentru comercializarea lor si apoi au fost validate in proceduri de urgenta in fata pandemiei de catre autoritatile sanitare din Europa si din SUA;
Dupa injectarea a miliarde de doze, eficacitatea vaccinului si siguranta acestuia au fost in mare masura confirmate de toate studiile epidemiologice din viata reala si de farmacovigilenta;
ARN-ul mesager al vaccinului este degradat rapid dupa traducerea sa in proteina vaccinului si, nu mai mult decat ARN-urile fiziologice, nu se integreaza in genomul uman;
Vaccinurile cu ARN mesager au avantajul de a putea fi produse rapid in cantitati mari si ar putea fi usor modificate, daca este necesar, in fata unor eventuale mutatii de evadare purtate de noi variante ;
Variantele SARS-CoV-2 au aparut in populatii foarte puternic contaminate, in tarile cu cele mai scazute rate de acoperire a vaccinarii;
Multe tari nu au inca suficiente vaccinuri pentru a-si imuniza populatiile; cand pot, apeleaza la alte vaccinuri, mai putin costisitoare si mai usor de distribuit. In tarile bogate care, precum Franta, au suficiente vaccinuri cu ARN mesager pentru a-si imuniza intreaga populatie, discursurile care starnesc ezitare, chiar opozitie fata de vaccinare, nu mai sunt acceptabile ;
Este posibil ca pandemia de Covid-19 sa continue pana cand intreaga umanitate va dobandi imunitate, fie prin infectie, dar cu consecinte grave, fie prin vaccinuri. Numai vaccinarea universala o va opri.
Si pentru a incheia: „dezvoltarea de noi vaccinuri folosind ARN mesager este un succes urias al stiintei . Ofera o arma foarte eficienta fara de care in prezent este imposibil sa invingi pandemia de Covid-19 ”.
Cum functioneaza vaccinurile cu ARN mesager Covid-19?
Laboratoarele Pfizer / BioNTech si Moderna au fost primele care au anuntat rezultatele preliminare ale eficacitatii vaccinului lor candidat impotriva Covid-19 (noiembrie 2021). Aceste vaccinuri ARNm anti-covid-19 constau intr-o injectie intramusculara a unui ARN mesager, care va reproduce proteina Spike (proteina S), prezenta pe suprafata coronavirusului SARS-CoV-2. „Aceasta proteina este „cheia” care permite virusului sa se ataseze de celule si apoi sa intre si sa le infecteze”, explica Inserm. Si sa precizez:
Alegerea unui vaccin ARN mai degraba decat a unui vaccin ADN a fost facuta astfel incat proteina Spike sa poata fi produsa direct in citoplasma celulelor persoanei vaccinate, ocolind nucleul.
Principiul este simplu: sa ne impingem celulele pentru a crea tinte : „ARNm este incapsulat in nanoparticule lipidice incarcate pozitiv pentru a-si consolida stabilitatea si pentru a-i facilita patrunderea prin membrana (incarcata negativ) a celulelor musculare in care este injectat, acesta in doza foarte mica. Odata ajuns in citoplasma la nivel de ribozom, ARNm codifica sinteza proteinelor S virale..
Acestea migreaza la suprafata celulei si sunt recunoscute de limfocitele B care produc anticorpi anti-Covid. Alte fragmente de Spike sunt digerate de celulele dendritice (cunoscute ca prezentatori de antigen). Aceste celule prezinta aceste fragmente Spike limfocitelor T, garanti ai memoriei imune”, explica Jacques Augé, profesor universitar de chimie (Universitatea CY Cergy Paris), intr-un articol publicat pe 5 iulie 2021 pe site-ul The Conversation. Acest lucru antreneaza sistemul imunitar care permite eliminarea rapida a coronavirusului in cazul unei infectii reale.
Pot vaccinurile ARNm sa ne modifice ADN-ul?
ARN-ul injectat prin vaccin nu are niciun risc de a ne modifica genomul sau de a fi transmis descendentilor nostri , deoarece nu patrunde in nucleul celulelor.
„In plus, injectia este locala si celulele care primesc ARN-ul care codifica proteina Spike sunt in principal celule musculare: in niciun caz ARN-ul nu ajunge la celulele organelor de reproducere (gonade). Prin urmare, nu poate fi transmis de la o generatie. la urmatoarea”, adauga Inserm.
Si sa ne amintim: „celulele care produc proteina Spike dupa injectarea vaccinului sunt distruse rapid de sistemul imunitar . Prin urmare, ARN-ul strain nu ramane mult timp in organism: produce exact ceea ce este necesar pentru a antrena sistemul imunitar sa reactioneze, in cazul unei infectii „naturale” cu virus inainte de a fi eliminate”.
Messenger ARN, o tehnologie promitatoare impotriva cancerului
Messenger ARN declanseaza „ raspunsuri foarte tintite impotriva cancerului”, spune dr. Palma Rocchi, director de cercetare la Inserm, seful grupului Nanoparticule si tintire terapeutica de la Centrul de Cercetare a Cancerului din Marsilia (CRCM).
„In domeniul cancerului , tehnologia ARNm deschide usa la medicina reala. In cazul in care zece ani este nevoie pentru a dezvolta un medicament care vizeaza in mod specific mutatia genetica la originea unei tumori, aceasta tehnica ar putea face posibila fabricarea unui tratament individualizat in cateva luni , prin urmare pentru tratarea si prevenirea riscului de recidiva mai rapid si eficient .
Pentru aceasta, sunt explorate doua strategii: prima consta in blocarea directa a expresiei genei (genelor) mutante astfel incat sa ocoleasca cancerul; al doilea are ca scop stimularea imunitatii antitumorale pentru a o combate mai bine. Pe langa melanom, speram ca aceasta tehnica ARNm sa poata fi aplicata in urmatorii ani si la alte tipuri de cancer frecvente si/sau foarte agresive, inclusiv cele care fac in prezent obiectul unor studii: san, ovar, prostata, anumite cancere digestive sau pulmonare. , anumite leucemii, pentru a numi cateva.”
Incepand cu 1 ianuarie 2021, sunt in desfasurare 44 de studii clinice clinice care exploreaza vaccinuri sau terapii cu ARN mesager, dintre care aproape jumatate sunt in domeniul oncologiei.
ARN mesager impotriva cancerului: cum functioneaza?
Celulele canceroase sunt prelevate prin biopsie pentru a identifica proteinele specifice tumorii: acestea sunt antigene tumorale.
Codul genetic al acestor antigene tumorale este analizat pentru a produce in vitro, in laborator, ARN-ul mesager corespunzator.
Acest ARNm sintetic este injectat in piele, muschi sau chiar in sangele pacientului. Se produce antigenul tumoral.
Acest lucru stimuleaza sistemul imunitar al pacientului: face limfocitele T ucigase capabile sa distruga doar celulele canceroase.
Cum se face ARN-ul mesager?
ARNm folosit in vaccinuri sau terapii este o molecula sintetica, produsa in laborator.
Cercetatorii izoleaza in genom (a unui virus, a unei celule etc.) secventa ADN care codifica o proteina specifica, de exemplu proteina Spike a coronavirusului.
Din aceasta secventa, ei sintetizeaza ARNm in laborator, un fel de „ghid al utilizatorului” care va fi folosit de celule pentru a produce ele insele proteina tinta.
Inainte de a fi injectat, ARNm este incapsulat in picaturi foarte mici de grasime care il protejeaza si ii permit patrunderea in celule. Daca este destul de usor si rapid sa identificam ARNm de care vom avea nevoie, fabricarea acestuia ramane complexa si costisitoare, estimeaza Pr Chantal Pichon, profesor de biologie celulara si moleculara la Universitatea din Orléans.
Directorul de cercetare la CNRS („Terapii inovatoare si nanomedicina”) a dezvoltat: „Intr-adevar, aceasta molecula este alcatuita dintr-o structura cu mai multe parti care trebuie asamblate una dupa alta, la fel ca un joc de Lego. Pentru a forma toate aceste „caramizi”, aveti nevoie de cel putin cinci ingrediente, ale caror brevete trebuie cumparate si care sunt scumpe .
O alta limita: cantitatea de ARNm care trebuie produsa si injectata . Oricat de mult este nevoie de foarte putin pentru vaccinuri, probabil ca va fi nevoie de mult mai mult pentru aplicatii terapeutice si poate ca vor trebui adaugate si alte componente. Ceea ce ar putea pune o problema de productie si intrebari despre posibilele efecte secundare. Prin urmare, vor trebui efectuate studii pentru a evalua raportul beneficiu/risc al terapiilor cu ARNm in comparatie cu tratamentele conventionale.
Cert este, totusi, ca ARNm nu risca sa ne modifice genele si, odata ce mesajul sau este transmis celulelor, este distrus si dispare in cateva zile de la injectare .”
Pentru a afla mai multe despre descoperirea ARN-ului mesager, vizitati site-ul Institut Pasteur .
Publicitate