5 nutrienti care va lipsesc cu siguranta

Pe vreme rece, simtim mai ales lipsa anumitor vitamine sau microelemente.

Potasiu

Potasiul este unul dintre cei mai importanti macronutrienti care este responsabil pentru mentinerea tensiunii arteriale normale si a echilibrului apei, iar atunci cand este asociat cu sodiul, controleaza buna functionare a celulelor musculare si nervoase. Deficienta acestuia duce la perturbari la absolut toate nivelurile muncii organismului si poate duce la consecinte atat de neplacute precum aritmia, fragilitatea oaselor, insuficienta renala, insomnia, nevrozele si depresia.

Fibre alimentare

Fibrele alimentare, care sunt un carbohidrat complex, sunt esentiale pentru mentinerea unei microflore intestinale sanatoase. Acestea accelereaza digestia alimentelor, scad nivelul colesterolului din sange si ajuta la curatarea organismului.

Calciu

Calciul este necesar pentru organism la fel ca si ” fundatia – pentru casa”. Calciul este responsabil nu numai pentru oase si dinti puternici, ci joaca si un rol important in transmiterea impulsurilor nervoase de la creier la un anumit punct al corpului.

Vitamina D

Partenerul principal al calciului si magneziului, el este responsabil pentru asimilarea acestor macronutrienti si este, de asemenea, singura vitamina pe care o persoana o poate primi atat din alimente, cat si pe care o poate produce sub influenta radiatiilor ultraviolete. Vitamina D este pur si simplu indispensabila pentru sportivi, deoarece reduce riscul de fracturi, amelioreaza durerile articulare, imbunatateste imunitatea si creste eficienta.

Fier

Fierul este implicat in productia de hormoni tiroidieni si este o parte integranta a unei proteine atat de importante pentru organism precum hemoglobina, care este responsabila pentru livrarea oxigenului catre tesuturi. Deficitul de fier poate duce la dezvoltarea anemiei, slabirea imunitatii si scaderea performantei.

Publicitate

Publicitate

Autor