Foarte important! Ce vitamine sa luati si pentru ce anume

Este posibil ca organismul nostru sa nu aiba vitamine in fiecare sezon. De multe ori incercam sa umplem acest gol cu un consum crescut de fructe si legume, dar alimentele vegetale nu contin intotdeauna cantitatea necesara de nutrienti.

Fructele uneori nu sunt suficiente. De exemplu, la fiecare 20 de minute de stres arde aportul zilnic de vitamina C. Pentru a restabili pierderea, trebuie sa mancati 2-2,5 kg de mere. Norma zilnica a vitaminei C este, de asemenea, continuta in 1,5 kg morcovi, dar aceste norme se aplica doar fructelor proaspete, deoarece in timpul depozitarii isi pierd unele dintre proprietatile vitaminice.

Multivitaminele trebuie administrate uneori impreuna cu fructele si legumele.

Cu toate acestea, nu ar trebui sa tratam vitaminele ca medicamente. Sa nu uitam ca nu vindeca, ci ajuta organismul sa functioneze normal.

Publicitate

Se cunosc consecintele negative ale unui supradozaj de vitamine A si D, de multe ori mai mare decat norma, dar este putin probabil ca o supradoza a tuturor celorlalte vitamine, chiar de 10 ori, sa duca la efecte secundare.

Citeste si articolul :   Care sunt fibrele alimentare

Organismul are nevoie de vitamine si alimente care le contin in cantitati semnificative:

Vitamina A – in produsele de origine animala (ulei de peste, ficat, produse lactate etc.). Multe alimente contin, de asemenea, beta-caroten, o provitamina A, care este transformata in vitamina A in organism. Are un efect pozitiv asupra vederii, mucoaselor, pielii, cresterii si apararii imune.

Vitamina C – in fructe si legume (macese si boabe mici, varza, citrice, mere, ardei gras), ficat si rinichi de bovine. Are un efect benefic asupra absorbtiei fosforului din alimente, formarea dintilor si oaselor.

Vitamina D – Vitamina D2 este absorbita in organism cu o cantitate mica de alimente (ton, lapte, galbenus de ou), iar vitamina D3 se formeaza in piele atunci cand este expusa la lumina soarelui. Vitamina ajuta la vindecarea ranilor si la protejarea celulelor corpului de oxidare.

Vitamina E – in uleiuri vegetale, mazare, fasole. Influenteaza formarea oaselor sanatoase, sustine sanatatea si cresterea celulelor sanatoase, a sistemului nervos si muscular al corpului.

Citeste si articolul :   Chimenul va elimina tot ce nu este necesar si va ajuta la pierderea in greutate

Vitamina B1 – sintetizata de plante verzi si microorganisme, gasita in drojdie, carne de porc, cartofi. Afecteaza cresterea, functia nervoasa si musculara si productia de energie.

Vitamina B2 – in ficat, rinichi, oua, branza de vaci, carne, drojdie. Afecteaza procesarea energiei si cresterea tesuturilor.

Vitamina B6 – in ficat, inima si rinichi ale animalelor, banane. Afecteaza activitatea diferitelor enzime si favorizeaza absorbtia grasimilor si a carbohidratilor.

Vitamina B12 se gaseste in produsele de origine animala. Afecteaza formarea globulelor rosii si mentinerea functiei normale a celulelor.

Acid pantotenic (vitamina B5) – in ciuperci , ficat, mazare. Afecteaza procesarea grasimilor si a carbohidratilor si este benefic in special pentru piele.

Acid folic – in legume proaspete (salata, fasole, rosii, spanac), ficat, rinichii, oua. Influenteaza cresterea tesuturilor conjunctive, a pielii, a oaselor, a dintilor, protejeaza celulele de oxidare.

Cum se alege complexul vitaminic potrivit?

Fiecare complex trebuie sa contina acid ascorbic (vitamina C) si vitamine B.

Pachetul trebuie sa indice raportul dintre concentratia de vitamine si norma recomandata. Daca exista o inscriptie „50% din norma recomandata”, atunci restul de 50% trebuie obtinut din alimente.

Citeste si articolul :   Aspirina pentru legume si flori. Motivele pentru utilizarea in gradina

Majoritatea complexelor de vitamine sunt impartite in grupe de varsta: pentru persoanele de peste 50-60 de ani, pentru copiii de la 0 la 3 ani, de la 3 la 12 ani, pentru femeile insarcinate sau care alapteaza.

Publicitate

Publicitate

Autor