Caracterizata prin tensiune arteriala anormal de mare in vase, tensiunea arteriala ridicata este una dintre cele mai frecvente boli cronice . Afecteaza unul din trei adulti si doar jumatate ar fi constienti de acest lucru. Si, din motive intemeiate, hipertensiunea se poate dezvolta in tacere, pana cand pare inofensiva. Cu toate acestea, este una dintre principalele cauze ale complicatiilor cardiovasculare, neurodegenerative sau cerebrovasculare, daca nu este controlata. In acest scop, prevenirea este benefica, in special datorita masurilor igienice si dietetice.
1.Avocado
Desi este adesea considerat prea caloric, avocado este de fapt un adevarat aliat in ingrijirea sistemului cardiovascular datorita continutului sau de acid linoleic, un acid gras nesaturat care este benefic pentru sanatatea inimii. Dr. Cohen adauga ca contine si urme de beta-sitosterol, care ajuta la scaderea nivelului de colesterol LDL din organism, cunoscut sub numele de colesterol rau din sange. Pe de alta parte, nu este recomandat sa-l consumati cu maioneza sau orice alt sos cu prea multe calorii care ar putea impiedica actiunea sa pozitiva.
2.Usturoiul
Dr. Cohenspune ca acest condiment „reduce agregarea plachetara” si „contine, de asemenea, o substanta hipotensiva”. Beneficii care, combinate, promoveaza sanatatea cardiovasculara.
3.Anghinare
Ideal pentru tranzit datorita actiunii sale diuretice, anghinarea este de asemenea formidabila pentru scaderea tensiunii arteriale prin eliminarea excesului de lichide din organism. Este, de asemenea, o sursa buna de calciu, fier, cupru si magneziu.
Publicitate
4.Ciuperci
Sarace in carbohidrati si bogate in apa, ciupercile contin foarte putine calorii, in jur de 15 kcal pentru o greutate de 100 de grame. Cu toate acestea, acestea sunt bogate in potasiu si fosfor, cu o cantitate mica de sodiu, ceea ce le confera o actiune diuretica favorabila scaderii tensiunii arteriale. In plus, fractia lor lipidica contine steroli vegetali, care sunt benefici pentru nivelul colesterolului din sange.
5.Cartoful dulce
Bogat in fibre, carbohidrati si vitamine B9, B6, C, E si mangan, cartoful dulce este un mare aliat dietetic, dar beneficiile sale nu se opresc aici. Continutul sau de potasiu il face o leguma remarcabila pentru mentinerea tensiunii arteriale la un nivel adecvat, cu conditia, desigur, de a nu folosi prea multa sare la gatit.