Valeriu Gheorghita, anunt despre Vaccinul Antigripal si cel Anti-COVID

Medicul militar Valeriu Gheorghita, coordonator al campaniei nationale de vaccinare, a transmis ca vaccinul impotriva Covid nu protejeaza fata de infectia data de virusul gripal. Acesta a dat asigurari ca ambele vaccinuri, anti-COVID si antigripal – pot fi facute in acelasi timp, in brate diferite.

“Impotriva virusului gripal sezonier, cu siguranta da (este nevoie de imunizare – n.r.) pentru ca raspunsul imun nu este unul incrucisat. Practic, raspunsul imun dupa vaccinarea impotriva COVID-19 nu ne protejeaza fata de o infectie gripala. Ne protejeaza, in schimb, fata de infectia gripala respectarea celorlalte masuri nefarmaceutice: masca de protectie, distantarea, evitarea zonelor supraaglomerate”, a declarat Valeriu Gheorghita.

Medicul Gheorghita a tinut sa precizeze ca ambele vaccinuri pot fi administrate simultan, dar in brate diferite.

“Persoanele vulnerabile, persoanele la risc trebuie sa beneficieze si de vaccinarea antigripala si din datele pe care le avem, se achizitioneaza circa 2 milioane de doze de vaccin antigripal, care vor fi distribuite in mod deosebit in cabinetele de medicina de familie. Ne-am dori ca si colegii nostri din reteaua de medicina de familie care vaccineaza antigripal, dar nu vaccineaza anti-COVID sa faca acest lucru, sa solicite si vaccin impotriva COVID-19, pentru ca ele se pot administra simultan, indiferent de rangul dozei de care vorbim pentru vaccinarea COVID-10.

Practic, o persoana care doreste sa se vaccineze antigripal, daca este in acea categorie de risc, poate sa beneficieze si de vaccinarea COVID-19 simultan, in brate diferite, fara absolut nicio problema”, a explicat medicul militar.

Autor