Raed Arafat, anunt pentru romani: “Da, va fi obligatorie”

Raed Arafat, seful DSU, a prezentat principalele modificari.

Astfel, in localitatile unde rata de incidenta depaseste 6 la mia de locuitori accesul la anumite activitati este permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boala.

Astfel, intrarea in localuri ori la evenimente, fie publice sau private, nu mai este permisa in baza unui test Covid negativ.

Doar cei vaccinati sau cei trecuti prin boala vor avea acces.

Publicitate

Doar persoanele care fac dovada vaccinarii ori a trecerii prin boala vor avea acces la terase, in restaurante, cinematografe, sali de spectacole sau la competitiile sportive, indiferent daca sunt organizate in spatii inchise ori in aer liber, dar si la mitinguri si demonstratii, unde pot participa cel mult 100 de persoane.

In toate cazurile, nu se poate depasi miezul noptii.

Aceleasi reguli se aplica si in cazul unor evenimente private, nunti sau botezuri, de exemplu, iar numarul invitatilor este limitat la 200, cu sala plina doar pe jumatate.

Aceeasi regula se aplica si pentru sali de jocuri de noroc, piscine interioare si locuri de joaca pentru copii.

″Intrebarea ‘de ce nu permitem si testatilor?’ Exista un management al riscului aici, consideram activitatile care au fost reglementate ca activitati cu risc si pentru a reduce numarul celor care ajung la spitalizare la terapie intensiva; testatii pot sa se infecteze, pot sa aiba probleme si pot sa ajunga la terapie intensiva, motiv pentru care in zonele unde este riscul mai mare a ramas prelungirea unor activitati peste 6 la mie doar pentru persoanele vaccinate si persoanele care sunt trecute prin boala”, a mentionat Raed Arafat.

Citeste si articolul :   Unda verde, s-a aprobat. Carantina si izolare, obligatorii in Romania. Se dau amenzi mari

Purtarea mastii in aer liber, obligatorie la o incidenta de peste 6 la mie, dar vor exista si exceptii

“La rata de peste sase la mie, da, va fi obligatorie (purtarea mastii in aer liber, n.r.), dar vor fi si exceptii, anumite activitati. Asta o veti vedea cand se va emite ordinul ministrului Sanatatii si ministrului Afacerilor Interne, in ziua de luni, care vor stabili si exceptiile, unde nu se poarta. De exemplu, daca sunt activitati sportive in parc, undeva, acolo nu se va purta. Dar in zonele care sunt aglomerate, in zonele unde exista risc de infectie, acolo se va purta. Dar se va emite un ordin comun al ministrului Sanatatii si ministrului Afacerilor Interne, care va stabili aceste exceptii. Va aparea, speram, in cadrul zilei de luni”, a mai spus seful DSU.

Masurile adoptate de Guvern privind gestionarea pandemiei nu se aplica raporturilor de munca

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, a declarat ca masurile adoptate sambata de Guvern privind gestionarea pandemiei de COVID-19 nu se aplica in cazul raporturilor de munca, acestea putand fi decise doar in baza unui proiect de lege, si nu a unei hotarari de guvern.

Citeste si articolul :   Rafila, prima reactie dupa demiterea lui Voiculescu: "Este perfect justificata"

“Nu a guvernat hotararea asta cei care sunt la locul de munca, acolo, fiind raporturi de munca, orice modificare trebuie sa fie prin proiect de lege. Insa, actorii pot sa se testeze, pot sa se asigure ca sunt asimptomatici, ei sunt pe scena, oamenii sunt in sala. Deci, la acest moment, nu se aplica raporturilor de munca, pentru asta vedeti ca nu s-a intrat in hotararea de guvern pe anumite chestii care trebuie numai prin lege facute. Insa masurile care s-au luat aici, consideram ca legislatia actuala si modul la care pana acum am stabilit masurile le consideram masuri de sanatate publica si ca se pot lua in aceasta forma”, a precizat Raed Arafat.

Principalele declaratii ale sefului DSU Raed Arafat:

– Prezentarea Hotararii de Guvern privind prelungirea starii de alerta. Hotararea va permite continuarea unor activitati doar pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boala.

– De ce nu permitem si testatilor? Exista un management al riscurilor. pentru a reduce numarul celor care pot ajunge la ATI, testatii chiar daca sunt testati pot ajunge la terapie intensiva.

Citeste si articolul :   Noi masuri adoptate de Guvern. Starea de alerta a fost prelungita.

– Dau cateva exemple. Nunti, botezuri – va fi permisa activitatea doar cu cei vaccinati, pana la 50 % din capcitatea spatiului si maxim 200 de persoane.

– Oganizarea activitatilor din cinematografe sau spectacole, tot cu 50 % din capacitatea spatiului pentru cele doua categorii de persoane, cum am zis inainte.

– La rata de 6 la mie, da, masca este obligatorie in aer liber, cu anumite exceptii: de exemplu activitati sportive in parcuri. Se va emite un ordin comun al MAI si Miniterului Sanatatii cu aceste exceptii.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.