12 semne ale problemelor tiroidiene

Glanda tiroida este o glanda in forma de fluture situatala baza gatului . Afecteaza multe procese din corpul nostru. Dupa unele estimari, femeile cu varsta peste 35 de ani prezinta cel mai mare risc de tulburari tiroidiene. In comparatie cu barbatii, femeile sunt de 10 ori mai predispuse sa se imbolnaveasca. Cu toate acestea, o proportie semnificativa a persoanelor care sufera de disfunctii tiroidiene nici macar nu consulta un medic cu aceasta problema.

Glanda tiroida produce un hormon special, TSH, care, printre altele, regleaza temperatura corpului, rata metabolica si ritmul cardiac. Incalcarile apar atunci cand glanda este inactiva sau hiperactiva. Cauzele functionarii defectuoase a glandei tiroide includ ereditatea, tulburarile autoimune, sarcina, stresul, dieta slaba si poluantii din mediu. Datorita influentei exercitate de glanda tiroida asupra multor organe din corpul nostru, medicilor le poate fi dificil sa ii diagnosticheze tulburarile. Prin urmatoarele semne, puteti stabili daca aveti probleme cu glanda tiroida.

Te simti obosit tot timpul

Daca chiar si dupa un somn complet va simtiti obosit , atunci este foarte posibil ca glanda tiroida sa fie inactiva. Oboseala poate persista pe tot parcursul zilei.

Citeste si articolul :   Cum sa faceti fata stresului la locul de munca: cinci moduri dovedite

Depresia nu te lasa o zi

Sentimentul e depresie  poate fi, de asemenea, un semn al lipsei de hormon TSH, care afecteaza nivelul „hormonului fericirii”, serotonina, din creier.

Publicitate

Esti nervos si nu gasesti un loc pentru tine

Daca simti ca nu te poti relaxa, iar corpul tau este in permanenta intr-o stare „incarcata”, acest lucru poate indica o supraproductie a hormonului tiroidian.

Gusturile si pofta de mancare s-au schimbat

Cresterea poftei de mancare poate fi un simptom al hipertiroidismului, o glanda tiroida hiperactiva. Asociat cu aceasta este un sentiment constant de foame. Hipotiroidismul (o glanda cu activitate scazuta) va poate afecta perceptia asupra gusturilor si mirosurilor.

Ti-e greu sa te concentrezi

Desigur, aceasta afectiune poate fi legata de varsta sau poate aparea ca urmare a lipsei somnului. Cu toate acestea, atunci cand glanda tiroida esueaza, aceasta afecteaza functiile cognitive ale creierului nostru. Cu un exces de hormon TSH, este dificil sa se concentreze si, cu lipsa acestuia, apar uitarea si gandirea incetosata.

Citeste si articolul :   Care sunt beneficiile gelatinei?

Batai neregulate ale inimii

Uneori puteti observa ca inima pare sa se rupa, se opreste o secunda sau, dimpotriva, bate prea tare si des. Aceasta afectiune poate fi rezultatul hipertiroidismului.

Piele uscata

Pielea uscata, cu mancarime, transpiratia scazuta, unghiile fragile si inegale, toate indica o lipsa de hormoni tiroidieni sau hipotiroidism.

Durere la nivelul membrelor sau muschilor

Dupa vanatai sau antrenament activ, este normal sa simti durere. Daca aveti furnicaturi neasteptate sau dureri de tractiune in brate si picioare, acesta ar putea fi un semn al unui deficit de hormon tiroidian.

Tensiune arteriala crescuta

O crestere atensiunii poate fi un simptom al unei tulburari tiroidiene, iar un efect similar este cauzat atat de activitatea insuficienta, cat si de activitatea tiroidiana excesiva.

Termoreglarea corpului este afectata

Simtiti adesea ca va este frig . Poate fi cauzat de hipotiroidism, care reduce functionalitatea organismului si productia de energie. In schimb, hipertiroidismul provoaca bufeuri si transpiratii.

Probleme de somn

Vrei sa dormi tot timpul? Este posibil sa aveti un deficit de hormon TSH, care scade activitatea corpului. Drept urmare, esti tentat sa te intinzi si sa inchizi ochii cel putin un minut. Daca nu puteti dormi sau va treziti la miezul noptii, hipertiroidismul poate fi cauza.

Citeste si articolul :   Mituri ale depresiei

Te-ai ingrasat

Cresterea in greutate poate semnala lipsa hormonului tiroidian, iar pierderea neasteptata in greutate poate fi rezultatul excesului de hormon tiroidian.

Daca gasiti simptome similare cu cele care sugereaza o tulburare tiroidiana, asigurati-va ca va adresati medicului dumneavoastra si cereti teste hormonale. Daca diagnosticul este confirmat, vi se va prescrie un tratament adecvat. Fiti pregatit sa repetati vizita pentru a va ajusta doza de medicamente. Si fii sanatos!

Publicitate

Autor