6 alimente care pot deteriora glanda tiroida

Glanda tiroida este cea mai mare glanda endocrina, cantarind 20-25 de grame la adulti. Este situata in partea din fata a gatului. Se compune din doua parti – stanga si dreapta, conectate printr-un istm ingust.

Functia sa principala este producerea de tiroxina, triiodotironina si calcitonina, care afecteaza metabolismul, cresterea si dezvoltarea.

Glanda tiroida participa activ la metabolism, eliberand hormoni in caz de deficit sau exces, de care depinde activitatea aproape tuturor organelor interne, precum si sanatatea sistemului nervos. Potrivit oamenilor de stiinta, problemele cu glanda tiroida pot fi cauzate de utilizarea anumitor alimente.

Expertii in nutritie au identificat mai multe alimente care pot deteriora glanda tiroida.

Publicitate

Fast food

Compozitia produselor utilizate pentru prepararea mancarurilor rapide este de asa natura incat practic nu exista iod. Deficitul de iod este una dintre cele mai frecvente cauze ale disfunctiei tiroidei.

Mancare la conserva

Expertii observa ca aproape tot iodul se descompune in conserve. Conserva nu este de dorit pentru persoanele cu risc crescut de aparitie a problemelor tiroidiene din acelasi motiv ca mancarea rapida.

Citeste si articolul :   Produse care isi pierd beneficiile atunci cand sunt tratate termic

Alimente cu gluten

In cazul intolerantei la gluten, consumul de cereale care contine gluten poate provoca inflamatii intestinale si un raspuns imun care poate afecta functionarea diferitelor organe, inclusiv a glandei tiroide. Nu uitati, insa, intoleranta la gluten este rara.

Soia

Substantele din soia pot afecta negativ capacitatea glandei tiroide de a absorbi iodul.

Legume crucifere

Daca o persoana sufera de hipotiroidism sau ia medicamente pentru a corecta functionarea glandei tiroide, ar trebui sa consulte un medic: este posibil sa manance legume crucifere, inclusiv diferite tipuri de varza. Procesul lor de absorbtie poate suprima absorbtia de iod.

Alimente cu indice glicemic ridicat

Acestea includ o varietate de produse de cofetarie, precum si produse realizate din faina alba rafinata, orez alb ,  unele fructe si fructe uscate. Astfel de alimente impiedica organismul sa absoarba iodul in mod normal.

Publicitate

Publicitate

Autor