6 reguli dietetice pentru protejarea impotriva cancerului

Corpul este alcatuit din multe tipuri diferite de celule. De obicei cresc, se impart si mor dupa un timp. Uneori celulele muta (se schimba) si incep sa creasca si sa se imparta mai repede decat celulele normale.

In loc sa moara, aceste celule deteriorate se aduna si formeaza o tumoare. Aceste formatiuni, sau cu alte cuvinte – cancerul, sunt una dintre cele mai mari probleme ale medicinei moderne, deoarece nu exista inca un medicament universal, iar rata mortalitatii din aceasta boala este foarte mare.

Expertii de la Fundatia Internationala pentru Cercetarea Cancerului spun ca riscul acestei boli poate fi redus semnificativ pur si simplu prin respectarea anumitor orientari dietetice.

Iata-le:

Regula 1. Mananca alimente vegetale in fiecare zi. Fructele, legumele, leguminoasele si cerealele integrale sunt o sursa de vitamine si antioxidanti care protejeaza celulele corpului de posibile mutatii. In plus, datorita continutului ridicat de fibre, astfel de alimente nu va permit sa castigati in greutate in exces, ceea ce in sine este un factor in cresterea riscului de cancer.

Citeste si articolul :   Mangan: importanta pentru organism si alimentele care il furnizeaza

Regula 2: Controlul consumului de fast-food Conceptul de „fast-food” include toate mesele preparate si alimentele de conventie. Aceste alimente sunt bogate in zahar, grasimi nesanatoase si grasimi trans nesanatoase dovedite. Acumularea acestor componente in dieta provoaca dezvoltarea proceselor din organism care duc la esecul metabolismului celular.

Regula 3: Carne rosie – nu mai mult de 500 g pe saptamana. Carnea naturala este in general benefica si esentiala pentru sanatate; atunci cand este prajita si coapta, devine o sursa de nitrozamine si hidrocarburi aromatice policiclice, care pot provoca cancer. Sunca, slanina si carnatii va cresc riscul de cancer rectal cu 18% doar consumand 50 de grame pe zi.

Regula 4: uitati desucuri . Aceasta bautura este bogata in zahar si bogata in calorii. Conform cercetarilor stiintifice, consumul regulat de suc  este asociat cu un risc crescut de cancer al esofagului, rectului, sanului, mucoasei uterine si a rinichilor.

Regula 5 : nu abuzati de alcool. Odata ajuns in organism, alcoolul este oxidat, ceea ce ii permite sa activeze radicalii liberi – compusi care cresc riscul de leziuni celulare si cresc susceptibilitatea la cancerele cavitatii bucale, laringelui, faringelui, esofagului, rectului si ficatului.

Citeste si articolul :   Alimente si bauturi care nu trebuie consumate sau baute in timpul bolii. Te impiedica sa te faci bine.

Regula 6: Nu luati suplimente pe cont propriu. Suplimentele sub forma de tablete si capsule farmaceutice contin o concentratie mare de vitamine si minerale. Spre deosebire de alimentele vegetale, aceasta este o forma nenaturala de nutrienti, astfel incat atunci cand sunt absorbiti, pot aparea cele mai neprevazute consecinte. Pentru a preveni cancerul,  suplimentele alimentare pot fi foarte periculoase fara a consulta un medic.

Autor