Iodul in alimente: ceea ce trebuie sa stiti despre acest element

Stiati ca iodul este un element foarte rar pe Pamant? Apa de mare contine 20 pana la 30 mg de iod sub forma de ioduri pe tona de lichid.

Iodul este bun pentru oameni c a oligoelement, iodul este prezent in toate organismele vii, in alimentele de origine vegetala si animala. Glanda tiroida umana produce hormoni tiroidieni – derivati iodati ai aminoacid ului tirozina. Influenta fiziologica a acestui proces intern este multiforma: pe scurt, metabolismul, cresterea si dezvoltarea corpului sunt reglementate.

Daca vedeti sfaturi cu privire la aportul zilnic de iod, calculati intotdeauna dozajul individual. Este necesar sa se ia in considerare sursa elementului, greutatea corporala, varsta si starea fiziologica. Pentru varsta medie, doza zilnica este de 0,15 mg.

Apropo, corpul uman care cantareste 70 kg contine deja intre 12 si 20 mg de iod.

Publicitate

Care este norma zilnica de iod la un adult este dificil de determinat cu precizie, deoarece aceasta cifra este influentata de varsta, sex, starea corpului si teritoriul de resedinta. Va rugam sa retineti ca urmatoarele fenomene pot fi cauza deficitului de iod:

Citeste si articolul :   6 boli care sunt cel mai greu de diagnosticat

-un nivel crescut de radiatii in regiunea de resedinta;

-boala tiroidiana;

-tendinta la reactii alergice;

-alimentatie deficitara – fara peste si fructe de mare (sau daca nu sunt suficiente in meniu);

-un stil de viata vegan cu preferinta pentru alimentele vegetale;

-norma zilnica de iod la un adult ar trebui ajustata daca se consuma alimente care contin brom, calciu, plumb, crom, deoarece acestea blocheaza absorbtia iodului in organism.

Alimente bogate in iod

Cel mai mult iod se gaseste in alge marine, 300 mcg / 100 g. Aceasta este aproape de doua ori consumul mediu zilnic, iar in ceea ce priveste caloriile produsul este foarte dietetic – 25 kcal / 100 g, cu absenta aproape completa de grasimi si carbohidrati.

Cel mai mult iod este, de asemenea, in hribii  , acestea sunt saturate cu un oligoelement de pana la 300 μg / 100 g.

Calmarul nu este singurul fruct de mare bogat in iod (200 μg / 100 g).

Citeste si articolul :   Sapte alimente si bauturi care sustin sanatatea ficatului

Crevetii contin 110 μg / 100 g de produs.

Alimentele bogate in iod includ cod si merluciu (135 mcg / 100 g fiecare).

Ce alte alimente sunt bogate in iod?

Va recomandam sa includeti in meniu afine, cacao, hrisca si crupe de mei, spanac, salata, varza alba, rosii, sfecla, cartofi. Fructele si fructele de padure, unde exista iod , sunt destul de disponibile: mere, struguri, cirese, prune, caise, capsuni. De asemenea, fructele uscate si nucile sunt alimente bogate in iod. Daca va plac alimentele pe baza de lapte (cea mai mare cantitate din laptele obisnuit si laptele acru , cel mai mare continut de iod de aproximativ 55 μg se gaseste in laptele fara grasimi), atunci amintiti-va ca o multime de iod este distrus in timpul tratamentului termic.

Am furnizat o lista de alimente bogate in iod, pe baza dozei medii acceptate de 150 mcg / zi. Este posibil sa trebuiasca sa consumati mai mult din element daca va ascultati corpul si observati semnele caracteristice ale deficitului de I:

Citeste si articolul :   De ce este importanta vitamina B12

-oboseala;

-slabiciune;

-dureri de cap recurente;

-greutate corporala crescuta;

-slabirea memoriei;

-probleme de vedere si auz;

-piele uscata si mucoase.

Ce alte alimente contin iod?

-fructe de mare dupa gatit – de la 5 la 400 μg%;

-pesti de apa dulce – 243 μg%;

-macrou proaspat – 100 mcg%;

-hering proaspat – 66 mcg%;

-stridii crude – 60 mcg%;

-salata de hering – 60 mcg%;

-spanac – 20 mcg%;

-paine de secara – 8,6 μg%.

Acestea nu sunt cele mai populare alimente cu iod, dar ar trebui sa fiti constienti de ele. Ce alimente contin cel mai mare efect de iod asupra glandei tiroide? Dupa cum stiti, fructele de mare si pestele sunt bogate in oligoelemente si sunt bine absorbite.

Daca sunteti interesat de fructe, aruncati o privire mai atenta asupra caiselor.

Publicitate

Publicitate

Autor