Nu esti tu cand ti-e foame: 5 moduri de a opri mancatul excesiv

Adesea, chiar si dupa ce ne-am satisfacut foamea, continuam sa mancam si doar cand simtim ca stomacul nostru este pe punctul de a izbucni din abundenta a ceea ce am mancat, ne oprim.

Aceste sfaturi simple va vor ajuta sa evitati supraalimentarea.

Publicitate

Ascultati senzatiile

Inainte sa va grabiti sa maturati toata mancarea din casa, ganditi-va de ce va este foame. Pofta ta este cu adevarat dictata de foamea fizica? Uneori, mancarea devine o modalitate pentru a ameliora stresul, anxietatea. In acest caz, chiar si fara a experimenta foamea, ne straduim sa mancam ceva, iar apoi totul este ca o ceata . De aceea, inainte de a incepe sa mananci, acorda-ti cateva minute pentru a intelege daca ti-e foame cu adevarat sau daca trebuie doar sa te odihnesti, sa te relaxezi si sa scapi  emotii negative.

Concentrati-va pe alimente

Pentru a evita supraalimentarea si pentru a va bucura de masa, incercati sa mancati incet si concentrati-va mai mult pe acest proces. Bucurati-va de gust si miros si nu va lasati distrasi de lucruri straine, cum ar fi vizionarea TV sau fluxul de stiri de pe retelele de socializare.

Dormi suficient

A nu dormi suficient duce la supraalimentare, potrivit unui studiu realizat in randul a doua grupuri de tineri sanatosi care au dormit ore diferite. Un grup a dormit 4,5 ore si celalalt 8,5 ore. Cei care au dormit mai putin au avut o crestere semnificativa a nivelului de endocannabinoizi din organism. Endocannabinoizii sunt substante produse de neuronii din creier care actioneaza asupra corpului , pentru a relaxa si a reduce durerea, dar in acelasi timp induc un apetit puternic pe care cu siguranta veti dori sa il satisfaceti cu ceva gustos.

A face sport

Exercitiile fizice viguroase sunt o modalitate excelenta de a controla dorinta de a manca, deoarece poate ajuta la scaderea nivelului de hormon al foamei grelina din corpul dumneavoastra. Exercitiile pe intervale sunt deosebit de eficiente la reducerea poftei de mancare, potrivit unui studiu recent realizat de Universitatea Western Australia si Universitatea James Cook, Australia.

Bea apa

Daca doriti in mod constant sa mancati ceva, chiar daca ati facut-o foarte recent, incercati sa beti un pahar cu apa. Este posibil ca organismul sa nu aiba suficient lichid si sa dea semnale ca gresiti ca va este foame. Daca dupa 20 de minute dupa ce ai baut apa, foamea a trecut, atunci ai simtit doar sete.

Autor