Capitala a depasit incidenta de 6 la mia de locuitori. Ce restrictii ar putea intra in vigoare

In Capitala, rata de incidenta cumulata a COVID-19 calculata la 14 zile a ajuns, miercuri, la 6,33 la mia de locuitori, noteaza site-ul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Bucuresti.

Ce restrictii intra in vigoare

Conform regulilor, cand incidenta infectarilor intr-o localitate ajunge la 6 la mie, intra in vigoare noi restrictii privind carantina de noapte si de weekend.

In primul rand, la o incidenta cuprinsa intre 6 si 7,5 la mia de locuitori se impune carantina de noapte de vineri pana duminica, de la 8 seara pana la 5 dimineata.

Cei nevaccinati pot circula in acest interval doar cu declaratie pe proprie raspundere sau adeverinta de la angajator, in timp ce pentru persoanele imunizate, pentru care au trecut 10 zile de la rapel nu se impun restrictii.

Publicitate

Tot in zilele de weekend magazinele se inchid si mai devreme, la ora 18.

Dupa 6 la mie, vor fi interzise nuntile si botezurile, dar si concertele sau spectacolele in aer liber.

Citeste si articolul :   Cel mai mare numar de decese de COVID-19 din acest an pentru 24 de ore

Restaurantele, teatrele si cinematografele vor fi inchise.

Scolile trec in sistem online, indiferent ca sunt de stat sau private. Ar putea ramane deschise afterschool-urile si centrele educationale.

Ministrul Educatiei Sorin Cimpeanu a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca vor avea loc discutii cu cei care trebuie sa se pronunte privitor la mentinerea deschisa a scolilor dupa pragul de 6%.

“Vom avea pe parcursul zilei de astazi discutii cu toti indreptatiti sa se pronunte asupra acestui echilibru risc gestionabil versus beneficii. Este vorba despre dorinta de consolidare a unui numitor comun cu privire la modul de functionare al scolilor. La acest moment regula este clara, in localitatile unde se depaseste rata de infectare de sase la mie, la nivelul zilei de vineri, zi de referinta, scolile ar urma sa treaca in online, cu exceptia scolilor speciale, gradinitele si cresele urmand sa ramana deschise. Primim foarte multe solicitari in acest sens, sunt convins ca toti cei indreptatiti sa se pronunte vor cauta acel numitor comun in interesul elevilor, atat din perspectiva educationala, cat si din perspectiva sanitara”, a declarat ministrul Cimpeanu.

Citeste si articolul :   Scandal urias in Bucuresti. Un barbat a fost incatusat pentru ca a refuzat termoscanarea

El a precizat ca pana vineri trebuie luata o decizie in acest sens.

Decizia finala va fi luata de Comitelul Municipiului Bucuresti pentru situatii de Urgenta.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.