Sorin Cimpeanu, ce se intampla cu scolile si gradinitele din 13 septembrie

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei a anuntat ca scolile si gradinitele vor ramane deschise pana la pragul de 6 la mie  in anul scolar care incepe in 13 septembrie 2021. Exista insa mai multe scenarii de functionare pentru scoli.

Ce se intampla cu scolile si gradinitele din 13 septembrie!

Regulile pentru redeschiderea scolilor si vaccinarea copiilor au fost decise la Guvern.

„Scolile trebuie sa se deschida primele si sa se inchida ultimele. Am agreat ca vom tine scolile deschise pana la pragul de 6 la mie. Peste pragul de 6 la mie apar o serie de conditii, dar care nu vor dezavantaja persoanele nevaccinate, dar vor pune in evidenta beneficii pentru cei vaccinati.

Peste pragul de 6 la mie, lucrurile se vor intampla separat, iar la carantina se opreste intreaga activitate. Sper ca nu vom ajunge la pragul de 6 la mie. Oricum copiii circula, este de preferat sa fie intr-un mediu controlat si trebuie sa ne asiguram ca regulile sunt mentinute in scoli

Publicitate

Luam in calcul: prescolarii (copiii din crese si gradinite) sa poata participa la procesul educational la peste 6 la mie, elevii mai mari trebuie sa treaca in online, de la clasa a VII-a mai sus vom vedea daca modificam regula si dam beneficii elevilor vaccinati sa vina la scoala cu prezenta fizica.

Citeste si articolul :   20.000 lei amenda pentru un preot din Maramures care oficia o slujba cu 30 de persoane

Prescolarii, crese si gradinite sa poata participa la procesul educational. Clasele I-VI, unde este vorba de elevi care nu pot fi vaccinati, din pacate trebuie sa treaca in online. Pentru elevii de clasele a VII-a si mai sus, vom vedea daca dam beneficii elevilor vaccinati in sensul in care sa li se permita sa vina la scoala cu prezenta fizica.”

Ce se intampla cu profesorii care nu sunt vaccinati

“La aparitia unei imbolnaviri intr-o clasa, intra toata clasa in online, dar daca toti copiii accepta sa fie testati, scoala poate decide sa ramana fizic cei vaccinati. Am agreat la acest moment ca orele de educatie fizica sa se poata desfasura fara masca in interior pana la rata de 6 la mie.

Am agreat inoportunitatea obligativitatii mastii la orele de educatie fizica, si in invatamantul special se renunta la obligativitatea purtarii mastii. Este vorba de acces nediscriminatoriu in scoli pana la 6 la mie, iar peste acest prag pentru profesorii care au avut posibilitatea sa se vaccineze si nu s-au vaccinat va exista posibilitatea testarii la fiecare 72 de ore, daca nu s-au vaccinat, daca nu vor nici sa fie testati de DSP, sigur ca va trebui sa nu mai oferim avantajul posibilitatii de predare fizica.

Citeste si articolul :   ULTIMA ORA: Coronavirus Romania, 10 aprilie 2020. Bilantul oficial anuntat de autoritati

Avem in vedere posibilitatea organizarii ceremoniilor de deschidere a anului scolar in spatii deschise, cu masca, nu mai mult de o ora – ora si jumatate. Este vorba de aglomerari, sa le putem permite dar in spatiul exterior si cu masca, chiar daca nu avem obligativitatea purtarii lor in curtea scolii, dar e vorba de o aglomeratie.

Avem doar 30.000 de copii vaccinati, dar vaccinarea lor a fost posibila abia de la 1 iulie (cei peste 12 ani), sunt 4%. Luni vom avea o lista completa cu o persoana desemnata la nivelul fiecarei scoli care va facilita intalniri intre parinti si reprezentantii DSP, ca parintii sa poata intreba specialistii despre importanta vaccinarii si eventuale riscuri.

Din pacate, scoala online a fost impusa si acolo unde nu a existat conectivitate si echipamente si unde profesorii nu erau pregatiti pentru a preda online, apreciez eforturile facute, dar diferentele mari, inechitatile existente inainte de criza sanitara au fost puternic amplificate pe parcursul crizei, pe parcursul predarii online. Predarea online si scenariile hibride sunt evitate pe cat se poate”, a declarat Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.