Cu siguranta, ati auzit de mai multe ori ca celulele nervoase nu se regenereaza. De fapt, acest lucru nu este in totalitate adevarat, dar propriul tau sistem nervos trebuie totusi protejat. Reducerea nivelului de stres, exercitiile fizice si alimentatia buna va pot ajuta. Iata cateva alimente pentru a va sprijini sistemul nervos.
Legume cu frunze
Legumele cu frunze (spanac, rucola, varza etc. ) sunt bogate in magneziu, vitamine C, E si grupa B. Toate aceste substante sunt necesare pentru buna functionare a sistemului nostru nervos, dar vitaminele din grupa B sunt deosebit de importante pentru acesta. Aproape toti intaresc si protejeaza celulele nervoase, iar deficienta lor poate duce la depresie, anxietate crescuta, nervozitate si iritabilitate.
Peste gras
Continutul ridicat de acizi grasi omega-3 face din peste un aliment excelent pentru imbunatatirea sanatatii sistemului nervos. Acizii grasi sunt necesari pentru formarea si intarirea tecii de mielina a celulelor nervoase, astfel incat deficienta lor poate afecta serios nu numai starea de spirit, ci si abilitatile cognitive: memorie, atentie, invatare etc.
Ciocolata neagra
Ciocolata neagra de calitate, care contine cel putin 70% cacao, este foarte bogata in flavonoli, care au proprietati antiinflamatorii si antioxidante. Acestea scad tensiunea arteriala si imbunatatesc fluxul sanguin, care la randul sau ajuta la alimentarea creierului si a celulelor nervoase cu mai mult oxigen.
Publicitate
Oua
Ouale sunt o sursa bogata de vitamine B si colina, care se gaseste in principal in galbenusuri. Colina este necesara creierului pentru producerea neurotransmitatorului acetilcolina, care efectueaza transmisia neuromusculara si joaca un rol important in functionarea normala a memoriei. Lipsa acestui neurotransmitator determina tabloul clinic al bolii Alzheimer.
Nuci si seminte
Aproape toate nucile si semintele comestibile (nuci, migdale, fistic, seminte de chia, seminte de dovleac etc. ) sunt bogate in acizi grasi omega-3, vitamina E si magneziu. Sunt excelente in ameliorarea tensiunii mentale si nervoase, protejarea celulelor de deteriorarea radicalilor liberi si reducerea riscului de boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer si Parkinson. Un studiu recent realizat de oameni de stiinta din Canada a aratat ca nucile nu afecteaza cresterea in greutate, astfel incat le puteti manca des fara sa va faceti griji cu privire la silueta.