Raed Arafat, anunt pentru populatie: “Sunt mecanisme de control”

Raed Arafat a transmis ca o persoana care participa la o petrecere dintr-un restaurant poate anunta autoritatile, daca observa ca oamenii sunt lasati sa intre in localul respectiv fara a fi verificati in conformitate cu regulile impuse pentru stoparea pandemiei de coronavirus.

“Personalul tau trebuie sa fie vaccinat, ideal. Nu – atunci minim sa fie testat periodic. Daca vrei ca entitatea ta sa functioneze mai departe, daca interesul tau este intr-adevar sa faci bani din unitatea ta si sa nu o inchizi. Daca ai cinci ospatari si unul nu-l testezi, si este nevaccinat si mai sunt doi nevaccinati si transmit boala, nu mai ai niciunul, gata, ai inchis. Partea asta este obligativitatea celor care ruleaza astfel de activitati. Dumneavoastra n-aveti cum sa-i identificati pe ei, dar dumneavoastra, ca si client, puteti sa faceti un singur lucru: daca vedeti ca lasa oamenii sa intre fara sa verifice, sa anuntati. Si asta nu este para, nu este absolut deloc cum o sa aud multi care spun: ‘Arafat ii invata pe oameni sa anunte cand vad nereguli’. Este normal”, a declarat Raed Arafat.

Seful DSU spune ca siguranta unei petreceri depinde de verificarea certificatelor de vaccinare.

“Daca noi am spus ca poti intra dupa 3 la mie, pana la 6 la mie, dar sa fie verificat certificatul verde, siguranta ta ca persoana, cand intri acolo, este garantata numai daca operatorul verifica certificatele. Deci daca nu ti-a verificat tie certificatul, si tu esti un om constient si ai certificatul verde si nu ti l-a verificat, inseamna ca foarte probabil nu-l verifica la unul care este total inconstient, si vine si fara certificat, si poate ca este si putin simptomatic. Adica asta e ideea. Impreuna putem sa ne asiguram ca regulile astea se respecta. Sunt mecanisme de control, oricand poate sa vina un control sa verifice prin sondaj daca persoanele care sunt in interior sunt cu certificatele sau nu, inclusiv angajatii daca trebuie. Nu stiu daca este prevazut in hotarare, dar o luam ca pe o sugestie”, a mai spus Raed Arafat.

Citeste si articolul :   Alerta ANM imediata! Furtunile si grindina lovesc Romania. Judetele afectate

In judetele/localitatile in care incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori si mai mica sau egala cu 6/1.000 de locuitori se instituie o serie de norme pentru desfasurarea anumitor activitati economice, permise doar cu participarea urmatoarelor categorii de persoane:

Publicitate

vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de imunizare;

care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore;

care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2.

Potrivit actului normativ, obligatia de a prezenta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore nu se aplica in cazul copiilor care au varsta mai mica sau egala cu 6 ani.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.