Raed Arafat, anunt de ultim moment despre certificatul verde

Oamenii ar putea intra la restaurant, mall si nunti cu certificatul verde, acolo unde rata de infectare depaseste 3 la mie, a declarat Raed Arafat. Seful DSU a precizat ca e simplu de verificat daca persoana este vaccinata, testata sau a trecut prin boala, pentru ca exista deja o aplicatie care poate citi codul QR.

Intrebat, miercuri seara, daca va fi nevoie de certificatul verde la restaurant sau in mall-uri, Raed Arafat a spus ca cel putin in localitatile unde incidenta e peste 3 la mie ar putea sa se ia aceasta masura.

“In loc sa inchidem anumite localuri, ideea e sa se intre in aceste localuri pe baza acestui certificat. Este o masura pentru a limita impactul economic al pandemiei. Bineinteles, mai sunt si alte conditii: organizarea de conferinte, congrese, daca te duci in anumite locatii in spatii inchise, daca este incidenta mai mare sau in anumite situatii sa folosesti aceasta modalitate de verificare”, a spus Raed Arafat, la Digi24.

Raed Arafat a precizat ca e simplu de verificat daca persoana este vaccinata, testata sau a trecut prin boala, pentru ca exista deja o aplicatie care poate citi codul QR.

Publicitate

“Exista aplicatie care se descarca de pe internet si permite prin telefon sa verifici certificatul unei persoane fara sa stochezi datele persoanei.

Aceasta este solutia pe care o folosesc mai multe tari europene deja si este una dintre solutiile care pot sprijini limitarea inchiderii totale a unor activitati economice.

Nu va fi diferenta (fata de aplicatia folosita in Franta – n.r.). A fost o discutie cu colegii de la STS si au explicat ca aplicatia este valabila, poate sa fie folosita. Mi se pare ca e aceeasi aplicatie care o folosesc si francezii, pentru ca e acelasi concept al certificatului verde si aplicatia poate citi orice certificat verde european, nu numai pe cel romanesc”, a mai spus secretarul de Stat.

Pentru ca acest lucru sa se intample este nevoie de norme legale care sa permita folosirea certificatului verde in Romania.

Citeste si articolul :   Bilant coronavirus. Peste 9.000 de cazuri noi si 299 decese

In privinta nuntilor la care sa se poata participa cu certificat verde, Arafat a spus ca in zonele unde rata e de 3 la mie cel putin este “foarte probabil” sa se poata intra pe baza certificatului verde.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.