Raed Arafat, anunt de ultim moment: “Vreau sa subliniez cateva lucruri”

Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, a cerut persoanelor care manifesta simptome de COVID sa nu mearga la munca, sa respecte regulile sanitare si sa se testeze.

“Vreau sa subliniez cateva lucruri: mai multi pacienti ajung tarziu, nu vin cand apar simptomele si nu se testeaza cand apar simptomele. Mai mult, in unele unitati de primiri-urgente, dupa ce s-a facut anamneza cu pacienti pozitivi, au aflat ca pacientii care stiu ca sunt simptomatici de cateva zile si nu s-au testat au mers la locul de munca, fiind simptomatici. Acest lucru face foarte grea combaterea raspandirii pandemiei. Apelul nostru catre populatie: daca esti simptomatic, nu te duci la lucru, porti masca tot timpul si te testezi.

Daca esti pozitiv, anunti medicul si intri in izolare si daca e nevoie, bineinteles, ajungi sa fi consultat, pentru ca aplicarea tardiva a tratamentului poate sa puna viata unei persoane in pericol. Asa ca nu este de glumit cu acest virus, cine poate fi pozitiv, cine are simptome sa nu mearga la locul de munca, sa se testeze si sa ia legatura cu medicul lui de familie”, a declarat Raed Arafat, joi, la Palatul Victoria.

Seful DSU a mentionat ca au fost si situatii in care unii pacienti, cand au fost anuntati ca sunt pozitivi, au refuzat tratamentul si au plecat din unitatea de primiri urgenta, inainte sa ii vada cineva.

“Deci nu asta este atitudinea, stiu ca citim peste tot foarte multe informatii si care fac parte din categoria mai mult a dezinformarilor, decat a informarilor, dar sa intelegem ca daca ne comportam asa – chiar daca numarul este mic care se comporta asa – daca ne comportam asa, vom ajunge sa avem o crestere mult mai mare al numarului cazurilor. Nu putem sa invingem pandemia decat impreuna, asta este clar si bineinteles ramane, din datele care le-ati vazut din partea Institutului National de Sanatate Publica, date care sunt extrem de clare, vaccinarea este singura solutie pentru a reduce mortalitatea si a reduce infectarea si a reduce un pacient ca sa ajunga in stare critica la terapie intensiva. Vaccinurile sunt gratuite, sunt peste tot, poti sa le accesezi, oricare tip de vaccin care il vrei, nu trebuie decat sa doresti sa faci acest lucru”, a mai spus Arafat.

Seful DSU a precizat ca la unitatile de primiri urgente, in perioada 1-8 septembrie s-au prezentat 3.154 de pacienti care au avut probleme de suspiciune de COVID-19, 735 dintre ei confirmati pozitiv.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.