Lovitura dura pentru familia lui Ivan Patzaichin

Lovitura dura pentru familia lui Ivan Patzaichin. Statul roman va opri renta viagera de 16.000 de lei

Familia fostului campion nu va mai primi niciun ban din partea statului, dupa moartea sportivului. Banii primiti de la minister reprezentau o parte importanta a bugetului familiei.

Ivan Patzaichin a incasat lunar o renta viagera, dupa retragerea din activitate, insa aceastainceteaza dupa decesul acestuia. Desi in alte tari, cum ar fi Ungaria, familiile marilor campioni incaseaza o pensie de urmas de circa 50% din suma pe care o primea sportivul, in Romania nu exista aceasta lege. Ultima renta viagera incasata de Ivan Patzaichin a fost cea din luna iulie, care, potrivit paginii de internet a Ministerului Tineretului si Sportului, a fost in valoare de 16.635 lei.

Aceasta este suma maxima pe care o poate primi un sportiv medaliat cu aur la Olimpiada. In cazul lui Ivan Patzaichin, acesta a cucerit 7 medalii olimpice, de-a lungul carierei: 4 de aur si 3 de argint, la caiac-canoe.

Romania nu doar ca nu acorda sprijin familiilor sportivilor ba chiar a incercat sa recupereze sume pe care le-au virat din greseala, dupa moartea campionilor. S-a intamplat in 2014, atunci cand Ministerul Tineretului si Sportului si-a dat seama ca a virat pe cardul Victoritei Dumitrescu, campioana mondiala la handbal, cate 2.600 de lei pe luna, desi aceasta decedase in 2009. De aici a rezultat o ”paguba” de 133.000 de lei datorata unei neintelegeri intre Federatia Romana de Handbal si MTS. La fel s-a intamplat si cu handbalista Cornelia Constantinescu, pe numele careia ar fi fost virati peste 90.000 de lei, desi campioana decedase cu 3 ani inainte. Ministerul Tineretului si Sportului a anuntat ca a inceput o ancheta interna si ca va incerca sa recupereze banii in instanta.

Ce s-a intamplat cu afacerile lui Ivan Patzichin

Pe langa pensie si renta viagera, Ivan Patzaichin pusese pe picioare si cateva afaceri. Fostul campion avea propriul brand de haine care ii purta numele, dar afacerea a mers destul de prost in ultimul an, inregistrand o pierdere de 4.000 de lei si datorii totale de peste 450.000 de lei.

Citeste si articolul :   Smiley, revoltat de nepasarea si rautatea oamenilor: "Cum te-ai simti sa urezi sanatate si sa fii injurat inapoi?"

Firma Rowmania SRL, care apartinea lui Patzaichin, apare asociata si la localul Ivan Pescar Scrumbia Bar, care are deschise doua restaurante, in Tulcea si Bucuresti. Si acesta afacere a inregistrat o pierdere de aproape 90.000 de lei in anul pandemiei, la o cifra de afaceri de 3,6 milioane lei (cu 2 milioane mai mica decat in 2019).

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.